Hamile Kalmaya Çalışırken Uzak Durulması Gereken Besinler
Hamile kalmaya çalışırken nelere dikkat etmeli? Doğurganlığı artıran ve azaltan besinler nelerdir? İşte, hamile kalmak isteyenlerin uzak durması gereken 5 besin grubu:

Son yıllarda bilim insanları, hamile kalma olasılığının yüksek olması için, bazı besinlerin diyetten çıkarılması ve diyete eklenmesi hakkında daha fazla araştırma yaptılar. Doğurganlığın odak noktası hamile kalacak kişi olsa da, eşin destekleyici yaklaşımı da son derece önemlidir. İyi beslenme, doğurganlığın anahtarıdır. Bu yüzden hamile kalmaya çalıştığınız süreçte bazı besinlerden uzak durmanız ve bazı besinleri diyetinize eklemeniz gerekir. İşte, hamile kalmaya çalışırken uzak durulması gereken besinler:

  1. Kırmızı ve İşlenmiş Etler

Sığır eti, sosis, pastırma gibi kırmızı ve işlenmiş et tüketiminin, tüm cinsiyetler için infertiliteye katkıda bulunduğunu göstermektedir. İşlenmiş et tüketen erkeklerin, balık tüketen erkeklere kıyasla daha düşük sperm kalitesi ve sayısına sahip olduğu bulunmuştur. Sık sık işlenmiş et tüketiminin daha düşük yumurta döllenmesi arasında bir bağlantı olduğu bulunmuştur. Bu yüzden kırmızı ve işlenmiş et yerine; Soya peyniri, fasulye, mercimek ve bezelye gibi bitkisel protein kaynaklarını tüketmeniz önerilir. 

  1. İşlenmiş Karbonhidratlar

Bazı araştırmalara göre, yüksek glisemik indeksli gıdalar ve işlenmiş karbonhidratlar, bazı insanlarda orta derecede azalmış doğurganlık ile ilişkilendirilmektedir. Yüksek glisemik indeksli gıdalar beyaz ekmek, makarna, beyaz kraker, tatlılar, unlu mamuller ve paketlenmiş atıştırmalıklardır. Bu gıdaların yüksek şekerli olması, doğurganlığı olumsuz etkilemesi daha olasıdır. Bir inceleme, yüksek glisemik indeksli gıdaları düşük olanlarla değiştirmenin kadın doğurganlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu. Bu düşük gıdalar, Akdeniz diyetinde yaygın olan tahıllar ve sebzeleri içerir. 

  1. Unlu Mamuller

Kızartılmış veya margarin içeren hamur işleri, kekler gibi unlu mamuller, trans yağlar ve doymuş yağlar açısından yüksek olabilir. Bu tür yağlar ise doğurganlığı azaltabilir. Trans yağlar, kısırlığa neden olabilen yumurtalama bozuklukları riskinin %73 daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Trans yağlar yerine avokado yağı, zeytinyağı ve tohumları beslenmenize ekleyerek doğurganlığınızı artırabilirsiniz.

  1. Şekerli İçecekler

21-45 yaşları arasındaki 3.828 kadın ve hamileliği planlayan erkek partnerlerinin 1.045'i arasında yapılan bir çalışmada, şekerle tatlandırılmış içeceklerin içilmesinin doğurganlık etkileri 12 adete kadar olan dönemler boyunca analiz edildi. Araştırmacılar, haftada en az 7 içecek tüketmek olarak tanımlanan şekerle tatlandırılmış içecekleri düzenli olarak tüketen erkek ve kadınların doğurganlığı azalttığını buldular. Gazlı içecekler ve enerji içecekleri diğer içeceklere göre en kötü etkiye sahiptir. Bu yüzden şekerli gazlı içecekler yerine, maden suyu veya meyvelerle tatlandırılmış içme suyunun tüketilmesi öneriliyor. 

  1. Bazı Süt Ürünleri

Süt ürünlerinin yağ içeriğinin cinsiyete özgü doğurganlık etkileri olduğu görülmektedir. Az yağlı ve yağsız süt ürünleri, erkeklerde doğurganlığı desteklerken, tam yağlı süt ürünleri tam tersi bir etkiye sahiptir. 2007'de yapılan bir araştırma, yüksek yağlı süt ürünlerinin yumurtlama eksikliği nedeniyle kısırlık riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu, düşük yağlı süt ürünlerinin ise artan riskle ilişkili olduğunu buldu. Bu araştırmalara göre tam yağlı süt ürünlerinin kadın doğurganlığını artırabileceği, yağsız süt ürünlerinin ise erkek doğurganlığını olumlu etkileyebileceği düşünülmektedir. 

Doğurganlığı Artırmanın Diğer Yolları

  1. Uyku bozukluğu testosteron ve sperm kalitesinde azalmaya yol açar. Bu yüzden düzenli uyumaya ve yeterli uyku almaya dikkat edin.
  2. Stresli olmak, hamile kalmaya çalışan kadınlar arasında zararlı olabilir. Bu yüzden meditasyon yaparak stresten uzaklaşın.
  3. Haftada en az 3 kez bir saat egzersiz yapan erkeklerin en iyi sperm sağlığına sahip olduğu bulunmuştur. 
  4. Yeterli folik asit almak, sağlıklı bir hamilelik için çok önemlidir ve doğum kusurları riskini azaltabilir. 
  5. Araştırmalar, tütün ve alkol kullanımının gebe kalma süresinin daha uzun olmasıyla ilişkili olduğunu buldu. 


Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
  2. Hamileler yazın nasıl beslenmeli?
  3. Östrojen içeren besinler
  4. Serotonin içeren besinler
  5. Böbrek hastalarının uzak durması gereken besinler

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif