Genellikle murt meyvesi olarak da bilinen hambeles, aynı zamanda Mersin ismiyle de anılır. Boyu en fazla 5 metreye kadar çıkabilen bu bitki, özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde kendiliğinden yetişir. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege'de görülen bitki, sarı-beyaz renklidir. İçinde incir çekirdeğine benzeyen çok sayıda çekirdeği bulunur. Hafif buruk ve hafif tatlı olmak üzere aromatik bir tada sahip olan hambeles, kahverengileşmeye başladıkça tadı tatlanır.
Hatay, Antalya, Mersin, İzmir gibi bölgelerde karşımıza çıkan bu meyve, özellikle Aralık-Ocak ayları arasında pazar tezgahlarındaki yerini alır. Genellikle taze meyve olarak tüketilir. Ancak kurutulup öğütüldükten sonra çay olarak tüketilebilir. Bununla birlikte reçel ve marmelat yapımında da kullanılır.
Çok tüketilmesi halinde boğazda ve dilde kaşıntı yaratabilir.
Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren kadınlar hambeles tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Aksi takdirde ciddi yan etkilere yol açabilir.
Şunlara da göz atın;