Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar yemekleri de sofralardaki yerini almaya başladı. Ancak kan şekerinin düşmesi ve açlık nedeniyle iftarda tıka basa yemek yemek sağlık açısından son derece zararlı. Lezzet ailesi olarak Ramazan ayında sağlıklı beslenmenizi desteklemek için günlük iftar menüsü ve günlük sahur menüsünü sizlere sunmuştuk. Bu kez sindirim sorunlarını önlemek için iftara özel en hafif yemekleri sizlerle paylaşıyoruz. İşte, iftar için 15 hafif yemek tarifi:
Ege mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan kabak çiçeği dolması, pirinçli harç ile doldurulur. Kıbrıs ve Yunan mutfağında da kendine yer bulan kabak çiçeği dolmasının bir adedi ortalama 50 kaloridir. Yılbaşı gibi özel günlerin vazgeçilmezi olan bal kabağı, genellikle tatlı yapımında kullanılsa da, bu kez ana yemek olarak sofralardaki baş köşeyi alıyor. Porsiyonu yaklaşık 40 kalori olan zeytinyağlı balkabağı yemeğini, 30 dakikada kolayca hazırlayabilirsiniz. Sindirim sistemini düzenleyen ve kan basıncını dengeleyen enginara iftar sofralarında yer vermemek olmaz. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan zeytinyağlı bebek enginarı, taze nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz. Eskişehir mutfağıyla özdeşleşen harşıl, ıspanak borani ismiyle de bilinir. Ispanağın kavrulmasıyla hazırlanan bu yemek, yoğurt ve pul biberli sos eşliğinde sunulur. İftar sofralarında tavuk yemeklerine yer vermek isteyenler için, kuşbaşı tavuk, kaşar peyniri ve süt ile hazırlanan beşamel soslu tavuk tarifini öneriyoruz. Çanakkale ve çevresinde sık sık tüketilen melki yemeği, mantar, domates ve biber ile hazırlanır. Mantarın protein değeri yüksek olduğu için, vejetaryen menülerine mutlaka eklenmesi gereken tariflerden biridir. Gün sohbetlerinin vazgeçilmezi olan kısırı, hiç karabuğday ile denediniz mi? Baharatlarla harmanlanan hafif kısır, diyet listeleri için de uygundur. Ayva, havuç, kereviz ve soğan ile hazırlanan bu yemek, fırında pişirilir. Porsiyonu ortalama 65 kalori olan kağıtta ayvalı kereviz, iftarda sağlıklı ve hafif beslenmek isteyenler için ideal bir seçimdir. Kabak, taze soğan ve beyaz peynir ile hazırlanan mücver, kızartma usulüyle pişirilir. Ana yemeklerin yanında sunulan mücver, 30 dakika gibi kısa sürede hazırlanır. Kas ve kemik gelişimini destekleyen levrek, düşük kalorili ve hafif bir yemek olduğu için kış aylarında sık sık tüketilir. Porsiyonu ortalama 110 kalori olan kerevizli levrek yemeğini, yeşilliklerle birlikte sunabilirsiniz. İftarda protein bakımından zengin yemekler yemek, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur. Kuşbaşı tavuk göğsü, biber ve mantar ile hazırlanan bu yemeği, 30 dakikada hazırlayabilir, yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz. İftar sofralarında makarnaya yer vermek isteyenler için, parmesan peyniri ve trüf mantarı ile zenginleştirilen tagliani tarifini öneriyoruz. 20-25 dakikada hazırlanan bu yemeği, tarhun otu ile zenginleştirebilirsiniz. Tavuk ve kerevizi hiç birlikte denediniz mi? Cevabınız hayırsa, tavuk göğsü, soya sosu ve kereviz ile hazırlanan nefis bir ana yemek tarifini sizlere sunuyoruz. Hafifliği ile çok sevilen soya soslu tavuklu kereviz, vücuda enerji verir. Lif bakımından zengin olan pırasa, sindirimi düzenleyen ve sindirim sorunlarına iyi gelen bir besindir. Havuç, soğan ve portakal suyuyla hazırlanan bu yemek, ortalama 60 kalori değerindedir. İç harcı kinoa ve domates ile doldurulan patlıcan, fırında pişirilir. Pişen patlıcanların üzerine tahinli sos gezdirilir ve sıcak sıcak servis edilir. Şunlara da göz atın;