Güzel yaşamak bir sanattır. Vücudunuz rahat ve mutluysa siz de mutlusunuz demektir. Vücudunuzun mutlu olmasını sağlayan en önemli kriter ise mevsime uygun beslenmektir. Şubat ve mart; bazı günler bahardan çalar eğlenir, bazı günler de kıştan. Doğadaki sıcaklık değişimleri gibi vücudunuzun da mevsim geçişleri sırasında iç ısısı değişir. Isı dengelemesindeki en büyük yardımcınız ise besinlerdir. Genel olarak ocak ve şubat, kök sebzelerin tüketilmesi gereken aylardır. Donma durumuna karşı strese giren kök bitkiler şeker depolar. Bu nedenle kök bitkiler, örneğin havuç kışın daha tatlı olur. Kar eriten yağmurlar ve kış mevsiminin bitişi şubat ayında olur. Cemre şubat sonunda suya düşer. Martta, gece ve gündüzün eşitlendiği ilkbahar ekinoksundan sonra da vücudunuzda ısı dengesini yakalamak için en büyük yardımcınız tükettiğiniz meyve ve sebzeler olacaktır. İç termal ısınızı zıt yönde etkileyen ürünleri aynı sofrada tüketmek hava değişimine uyum sağlamanızı kolaylaşacaktır. Örneğin zencefil iç termal ısınızı artırır, nane ve domates ise azaltır. Ilık su ve ılık bitki çayları da vücudunuzu rahatlatabilir. (Bitki çaylarının tüketimi hassas bir konu olduğu için doktorunuza danışmalısınız.) Bazı kültürlerde şubat ayında kutlanan yeni yıl şenliğinde mantı yaparak yemek, o yılın sağlık, bereket, bolluk ve mutlulukla geçeceğinin kanıtıdır. 2021 ‘de, “Doğa Yeni Yılı” sevgililer gününden 2 gün önce, 12 Şubat’ta. Siz de bir değişiklik yapın ve bu yıl “Sevgililer Günü” kutlamasına iki gün önceden başlayın. Şunlara da göz atın;
Deniz Orhun
Zirat Mühendisi/Master Şef
@denizorhunklemantin
klemantin@klemantin.com