Güvercingiller familyasından bir kuş türü olan güvercin, farklı ırklara sahiptir. Ülkemizde uzun yıllardır yetiştirilen Trakya güvercini, en çok bilinen ırklardan biridir. Vücut yapıları orta büyüklükte olan bu kuşların beyaz, kırmızı, siyah, mavi-gri renkli türleri mevcuttur. Bazı güvercin ırkları etlik olarak yetiştirilir ve yenilebilir olarak sunulur. Etlik güvercinlerin pahalı ve lezzetli olduğu söylenmektedir.
Güvercin eti, aslında gurme eti olarak da bilinir. Özellikle İngiliz ve Fransız mutfağında tüketilen bir besindir. Güvercin eti nemli ve sıcaktır. En çok Fransa'da yaygın olan bu et, Orta Doğu ve Asya ülkelerinde de tüketilir. Güvercin eti yağsız ve beyaz bir eti çeşididir. Kuzu etinden daha fazla protein içeren bu et, porsiyon olarak tavuk etinden daha az kalori içerir. Ayrıca diğer kümes hayvanlarına göre daha az kolesterol içermektedir. Güvercin etinin koyu renkli tavuk eti ile benzer bir tada sahip olduğu söylenmektedir.
Güvercin eti, Fransız mutfağında genellikle çevirme yapılarak tüketilir. Ayrıca güvercin dolması da en meşhur yemeklerden biridir. Bunun dışında güvercinin but ve göğüs kısmı yıkanır. Güvercin eti yanmaz bir tavada pişirilirken üzerine küp küp doğranmış havuç ve kereviz eklenir. Başka bir tavada ise porcini mantarı sotelenir. Et piştikten sonra tabağın en altına sotelenmiş mantarlar yerleştirilir. Üzerinde dömi glas sos gezdirildikten sonra güvercin eti ve sebzeler ilave edilerek tüketilir. Güvercin etinin yenme şekiller, ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Güvercin eti, ülkemizde fazla tercih edilmeyen bir et türüdür. Kasaplarda ve marketlerde satılmadığı için, genelde avlandıktan sonra tüketilir. Ancak güvercin, toprakta bulunan solucan ve böcekleri tükettiği için insanlarda sağlık sorunlarına yol açabilecek parazitleri ve diğer hastalıkları taşıyabilir. Ayrıca güvercinlerin tüberküloz taşıma riski de çok yüksektir. Bu yüzden güvercin etinin tüketilmesi önerilmemektedir. Şunlara da göz atın;Güvercin Eti Nasıl Tüketilir?
Güvercin Eti Zararlı Mı?