Güneş Kremi Sürmek D Vitaminini Engeller Mi?
D vitaminin en doğal kaynağı olarak bilinen güneş ışınlarından korunmak için, güneş kremi sürülmesi öneriliyor. Peki, güneş kremi sürmek D vitamini alımını engeller mi? İşte, cevabı..

İnsanlar, cildini cilt kanseri ve güneş yanıklarına karşı korumak için güneş kremi kullanır. Bunun nedeni, güneş kreminin güneş ışığını yansıtan kimyasallar içermesidir. Güneş kremi sürmek, cildin daha düşük seviyelerde zararlı UV ışınlarına maruz kalmasını sağlamak ve cildi korumaktır. Ancak D vitamininin temel kaynağı olarak bilinen güneş ışınlarının, güneş kremi ile arasındaki etkileşim birçok kişi tarafından merak edilir. 



Güneş Kremi Sürmek D Vitamini Alımını Engeller Mi?

UVB ışınları D vitamini yapmak için gereklidir. Bu yüzden güneş kremi sürmek, D vitamini üretimini engelleyebilir. Bazı araştırmalarda 30 faktör ve üzerindeki güneş kremlerinin, vücuttaki D vitamini üretimini ortalama %95 oranında azalttığı görülmüştür. Bununla birlikte güneş kremi kullanmanın yaz aylarında kan seviyeleri üzerinde yalnızca küçük bir etkisi olduğu de gözlemlenmiştir. Olası bir açıklamaya göre, güneş kremi sürseniz bile, güneşte daha uzun süre kalmak, ciltte yeterli miktarda D vitamini yapılmasını sağlar. Bu çalışmaların çoğu kısa süre içinde gerçekleştirilmiştir. Bu yüzden uzun vadeli etkileri hala belirsizdir. Yani bu çalışmalara göre, güneş kremi kullanmak D vitamini üretme yeteneğini azaltsa da, kan seviyeleri üzerinde çok etkili değildir.



Çok Fazla Güneş Işığının Tehlikeleri

Güneş ışığının D vitamini için harika bir kaynak olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak uzun süre güneş ışığına maruz kalmak, cilt ve sağlık açısından zararlıdır. Güneş ışığının tehlikelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Göz hasarı: UV ışığına çok uzun süre maruz kalmak, retinaya hasar verebilir. Bu da katarakt gibi göz hastalıkları riskini artırır.
  2. Güneş yanıkları: Güneş ışığının en yaygın görülen etkisi ise güneş yanığıdır. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında ciltte kızarıklık, ağrı, hassasiyet, şişme ve kabarcıklar bulunur.
  3. Cilt değişiklikleri: Benler, çiller ve diğer değişiklikler aşırı güneş ışığına maruz kalma sonucunda ortaya çıkabilir. 
  4. Yaşlanan cilt: Güneşte uzun süre kalmak, cildin daha hızlı yaşlanmasına yol açabilir.
  5. Sıcak çarpması: Güneş çarpması olarak da bilinen bu durum, vücudun çekirdek sıcaklığının yükselmesiyle oluşur ve sağlık açısından oldukça tehlikelidir.
  6. Cilt kanseri: Çok fazla UV ışığına maruz kalmak, cilt kanserinin temel nedenidir.

Güneş ışığının zararlarından kaçınmak için, 10-30 dakika korunmasız bir şekilde güneşe maruz kaldıktan sonra, mutlaka güneş kremi sürün. Özellikle terliyor, denize giriyor veya banyo yapıyorsanız, güneşte geçirdiğiniz süre içinde, 2-3 saatte bir güneş kremini tekrar uygulayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Güneş lekelerine ne iyi gelir?
  2. Ev yapımı güneş kremi tarifleri
  3. Deniz tutmasına ne iyi gelir?
  4. Deniz suyu ve kumunun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları