Gül Suyu Nasıl Yapılır?
Gül suyu, kozmetikten, mutfağa geniş kullanım alanına sahiptir. Evde gül suyu nasıl yapılır sizler için anlattık. İşte, evde gül suyu nasıl yapılır:

Gül suyu kozmetikten mutfağa geniş kullanıma sahiptir. Birçok insan için güller romantizm, duygusallık ve lüksü çağrıştırır. Latince'de Rosa damascena olarak bilinen güllerin tatlı aroması, tartışmasız dünyanın en tanınmış aromalarından biridir. Bu gül türü, güzellik ve sağlık endüstrilerinde yaygın olarak popülerdir ve yüz kremlerinden parfümlere kadar her şeyde kullanılır. Gül suyu, güllerin sağlık, güzellik ve hatta yiyecek ve içecek için kullanılabileceği birçok yoldan biridir. Gül suyunun kullanımı, MS 7. yüzyıldan önce İran'da ortaya çıkmış olabilir. Modern güne hızlı bir şekilde ilerleyin ve gül suyu hala bir sağlık ve zindelik verir. 


Gül Suyunun Faydaları

Gül suyu, tıbbi ve tedavi edici faydaları nedeniyle popülerdir ve antioksidanlarla doludur. Gülsuyunun faydaları aşağıdadır;

  1. Cilt sağlığı,
  2. Göz sağlığı,
  3. Sindirim,
  4. Baş ağrısı,
  5. Enfeksiyon,
  6. Boğaz ağrısı,
  7. Beyin sağlığı,

Cilde gelince, gülsuyu aşağıdakilere yardımcı olabilir;

  1. Hücreleri hasara karşı korumak,
  2. Tahrişi yatıştırmak,
  3. Sakin kızarıklık,
  4. Akne, egzama, sedef hastalığı ve rozasea gibi cilt koşullarının semptomlarını hafifletir.

Bunu elastaz ve kollajenaz olarak bilinen zararlı enzimleri inhibe ederek yapar. Aromaterapide kullanılabilir. Tüm cilt tipleri için uygundur ve doğrudan cilt üzerinde kullanılabilir. Gül suyu ayrıca yatıştırıcı göz damlaları yapabilir, yara iyileşmesini destekleyebilir ve hatta bir antidepresan ve ruh hali geliştirici olarak etkili olabilir.

Yine de, daha önce hiç kullanmadıysanız, önce cildinizin belli bir bölgesinde test edebilirsiniz. 


Gül Suyu Hazırlama Yöntemleri

Gül suyu hazırlamanın üç farklı yöntemi vardır. Kaynatarak, damıtarak ya da uçucu yağlar kullanarak yapılabilir.


Kaynatarak Gül Suyu Nasıl Yapılır?

  1. 2-3 su bardağı gül yaprağı, durulanmış ve temizlenmiş
  2. 2 litre su 

Tencerenize veya tencerenize temiz gül yapraklarını ekleyin. Sadece yaprakları kaplayacak kadar su ekleyin. Çok fazla su eklemeyin, yoksa gül suyunuzu sulandırırsınız! Tencereyi kısık ateşte ocağa koyun. Tencereyi bir kapakla kapatın ve 30-45 dakika pişirin. Yapraklar rengini kaybedene kadar kaynatın. Gül suyunuzu tamamen soğumaya bırakın. Suyu bir sprey şişesine veya kavanoza süzün. Soğutun ve kullanıma hazır hale getirin.


Damıtarak Gül Suyu Nasıl Yapılır?

Damıtma yönteminde, gül suyu yoğuşma olarak kapağın alt tarafında toplanır ve kaseye damlar. Bu yöntem size en konsantre gül suyunu verir.

  1. 2-3 su bardağı taze gül yaprağı, durulanmış ve temizlenmiş
  2. 1 bardak buz küpleri
  3. 2 litre su

Geniş bir tencerenin ortasına ısıya dayanıklı küçük bir kase yerleştirin. Yıkanmış yaprakları tencereye ekleyin, kasenin altına sıkışmamasına dikkat edin. Yapraklar suya batana kadar tencereye damıtılmış su ekleyin. Kapağı tencerenin üzerine ters çevirin ve buz küplerini kapağa yerleştirin. Kaynamaya getirin. Gerekirse buz küpleri eklemeye devam edin. Isıyı düşük seviyeye getirin ve 30-45 dakika pişirin. Yaprakların rengini kontrol etmek için kapağı maşayla dikkatlice çıkarın. Renklerini kaybettiklerinde işiniz bitti.  Gül suyunun tamamen soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra gül suyunu kaseden bir sprey şişesine aktarın. Soğutun ve 6 aya kadar kullanın.


Şunlara da göz atın;

  1. Kemik suyu nasıl saklanır?
  2. Peyniraltı suyu nasıl yapılır?
  3. Koruk suyu nasıl yapılır?
  4. Nar suyu nasıl yapılır?



Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?