Gül Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Mayıs ve Haziran aylarında yapılan gül reçeli, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Peki, gül reçeli hangi gülden yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, gül reçeli yaparken bilmeniz gereken 5 püf noktası:

Türk kahvaltılarının vazgeçilmezi olan reçel, başta çilek, vişne, şeftali gibi meyveler olmak üzere farklı malzemelerle hazırlanır. Bunlardan biri de, gül reçelidir. Özellikle Mayıs ayında olgunlaşan güllerle hazırlanan reçeller, kahvaltı sofralarını renklendirir. Hafifliği ile çok sevilen bu reçel, püf noktalarına dikkat edilmediği takdirde acımsı ve buruk bir tada sahip olabilir. Bu yüzden gül reçeli yaparken hangi gülleri kullanmanız gerektiğini ve dikkat etmeniz gereken püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz. 

Püf noktalarına geçmeden önce gül reçeli tarifi defterinize kaydetmeyi unutmayın.

Gül Reçeli Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Gül seçimi

Gül reçeli, ne yazık ki her gülden yapılmıyor. Reçel yapımında kullanılan güller, genellikle tatlı, aromatik ve kokulu olmalıdır. Yağmur sonrasında veya erken saatlerde toplanan, hoş kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan güller reçel için idealdir. Yani reçel için alacağınız veya toplayacağınız gülün kokulu olmasına çok dikkat edin. 

  1. Temizleme

Gül yapraklarının beyaz kısımları, reçele acı bir tat katabilir. Bu yüzden beyaz kısımları mutlaka temizlemeniz gerekiyor. Bunun için, gül yapraklarını tek tek koparın ve bir süzgece alın. Beyaz kısımları bıçak veya elinizle kopararak temizleyebilirsiniz. 

  1. Sirkeli su

Gül yapraklarını kopardıktan sonra, sirkeli su dolu bir kapta 10 dakika bekletin. Ardından bol suyla yıkayın ve süzülmesi için bir kenara alın. Gül yapraklarının suyu tamamen süzüldüğünde, gülleri bir tencereye alın ve üzerine şekeri ekleyin. Az miktarda limon sıkarak yaprakları solana kadar elinizle ovuşturun. Tencerenin kapağını kapatarak bir gece bekletin. Gül yapraklarını şekerle birlikte bir gece bekletmek, güllerin suyunu salmasını sağlar. Bu sayede kendi suyuyla daha iyi bir şekilde pişirebilirsiniz. 

  1. Pişirme

Ertesi gün, gül yaprakları suyunu saldığında ocağın altını yakın ve yaprakları pişirin. Eğer çok fazla su yoksa, 1 su bardağını ölçülü bir şekilde tencereye ilave edebilirsiniz. Şeker eriyip reçel kıvam alana kadar karıştırarak kısık ateşte ateşte pişirin. Gül yaprakları şeffaflaştığında ve reçelin kıvamı koyulaştığında ocağın altını kapatabilirsiniz. Reçelin kıvamı çok sulu olursa, pişirme süresini uzatabilirsiniz. Ocaktan aldığınız reçelin içine 1 çay kaşığı tereyağı ilave edin ve karıştırın. Bu işlem, gül reçelinin kullanım ömrünü uzatır.

  1. Saklama

Gül reçelini ilk sıcaklığı geçtikten sonra, sterilize edilmiş cam kavanozlara aktarın. Kavanozun kapağını kapatın ve vakumlama işlemi için ters çevirin. Reçel oda sıcaklığına geldiğinde, karanlık ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Gül reçelini dilediğiniz zaman çıkararak kahvaltılarda servis edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kayısı reçelinin püf noktaları nelerdir?
  2. Çilek reçelinin püf noktaları nelerdir?
  3. Ahududu reçelinin püf noktaları nelerdir?
  4. Süt reçelinin püf noktaları nelerdir?
  5. Şeftali reçelinin püf noktaları nelerdir?
  6. Böğürtlen reçelinin püf noktaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Baby Shower İçin 12 İkramlık Tarif
Krem Şantili Tarifler: Mutlaka Denemeniz Gereken 15 Nefis Tarif
Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir? 8 Adımda Süper Dekor
Havuçlu Kekinize Lezzet Katacak 10 Malzeme
Ayva Tatlısı Yaparken Bilmeniz Gereken 7 Püf Noktası
Yumurtasız Kahvaltı Tarifleri: Birbirinden Lezzetli 10 Tarif