Guava Nedir, Nasıl Yenir?
Guava nedir? Guavanın faydaları nelerdir? Guava nerede yetişir? Guava nasıl yenir? İşte, faydaları saymakla bitmeyen guavanın kullanım alanları:

Anavatanı Meksika, Güney Amerika ve Orta Amerika olarak bilinen guava, tropikal bir meyvedir. Yaklaşık 100 farklı türü bulunan guavanın en çok bilinen türü, elma guavadır. Günümüzde Hawaii, Karayipler, Güney Asya ve Afrika'da ziraati yapılan guava, Pakistan ve Hindistan'da çiğ olarak tüketilir. A, B ve C vitamini bakımından zengin olan guava, kan basıncını dengeler. Diyet lifi içerdiği için, düşük kalorilidir. Ancak guavanın faydaları, türüne göre değişiklik gösterir. Ülkemizde Mersin'de yetiştirilen bu meyve, farklı tariflerin içerisinde kullanılabilir.



Guava Nasıl Seçilir?

  1. Guavanın olgun olup olmadığını anlamak için, avcunuzun içine alın ve parmaklarınızla hafifçe sıkın. Eğer kolayca eziliyorsa olgun demektir.
  2. Bir guava ne kadar yumuşaksa, lezzeti de o kadar fazladır. Bu yüzden guava alırken en yumuşağını seçmeye dikkat edin.
  3. Guava olgunluğa bağlı olarak 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir.
  4. Guava seçerken, üzerinde herhangi bir leke olup olmadığını bakın. Eğer guavada leke varsa meyve bozuk olabilir veya tadı kötü olabilir.
  5. Olgunlaşmış guavalar, yeşilden mat sarımsı renge dönmeye başlar. En lezzetli guava, renginde hafif bir pembelik olandır. Eğer sarı guava bulamazsanız, yeşil olanları alıp olgunlaşmasını bekleyebilirsiniz.
  6. Guavayı seçerken mutlaka kokusuna bakın. Olgunlaşmış guavanın hafif ve tatlı bir misk kokusu vardır.


Guava Nasıl Yenir?

  1. Guavanın kabukları da yenilebildiği için, yemeye başlamadan önce mutlaka soğuk suyla durulayın.
  2. Guavayı kesme tahtasına yerleştirin ve ikiye bölün. Guavanın türüne göre bazılarının içi pembe, bazılarınınsa beyazdır.
  3. Guavayı ince ince dilimledikten sonra kabuklu veya kabuksuz bir şekilde tüketebilirsiniz.
  4. Hawaii de guava meyvesi, soya sosu ve sirkeye batırılarak tüketilir. Nadiren de olsa soya sosu karışımına şeker, tuz veya karabiber eklenebilir.
  5. Hindistan ve Pakistan'da, guava meyveleri tuz, karabiber ve isteğe göre kırmızı biber eklenerek yenir.
  6. Guava, tart, salata, tatlı ve kokteyllerde de kullanılır.
  7. Guava, püre haline getirilip farklı tatlarla karıştırılarak barbekü sos yapımında da kullanılır.
  8. Kolombiya, Meksika, Küba ve Hawaii gibi ülkelerde guava suyu oldukça meşhurdur.
  9. Portakal suyu ve mimozayı guava suyu ile karıştırarak nefis bir kokteyl hazırlayabilirsiniz.

Önemli Not: Guavanın çekirdeklerini yerken dikkat edin. Bu çekirdekler yenebilir olsa da, çiğnenmesi oldukça zordur. Bu yüzden çocukların guava çekirdeği tüketmesi sakıncalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Kaktüs meyvesi nasıl yenir?
  2. Pomelo nasıl yenir?
  3. Çitlembik nasıl yenir?
  4. Zencefil nasıl yenir?
  5. Havyar nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pastacılık Mutfak Terimleri: Pastacılıkta Kullanılan 35 Terim
Kürt böreği mi? Küt böreği mi?
Termal Suyun Cilde Faydaları Nelerdir?
6 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Öğün Atlamanın Yan Etkileri Nelerdir?
Somer Şef Dubai Çikolatasını Eleştirdi: Masterchef'te Asla Yapılmayacak