Grip Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek
Grip, hemen hemen herkesin başına gelen mevsimsel hastalıklardan biridir. Özellikle kış aylarında yaygınlaşan grip hakkında bilmeniz gereken 10 gerçeği yazımızda derledik.

Grip, öksürük, ateş, titreme, yorgunluk ve vücut ağrıları gibi semptomlarla kendini gösteren bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Özellikle okullarda ve iş yerlerinde yayılan grip, genellikle 1-2 hafta içerisinde iyileşmeye başlar. Ancak çocuklarda ve 65 yaş üstü bireylerde görülen grip, tehlikeli olabilir. Bu yüzden grip olmaya başladığınızı hissettiğinizde, mutlaka bir doktora görünmeniz ve onun önerileri neticesinde ilerlemeniz gerekir. İşte, gribi yenmek için bilmeniz gerekenler;

Grip Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Gerçek

  1. Grip mevsimi Ekim-Mayıs arasıdır

Grip virüsünün sadece kış aylarında ortaya çıktığını düşünebilirsiniz. Ancak grip, kışın zirve yapsa da, ilkbahar ve sonbahar aylarında da görülebilir. Mevsimsel grip Ekim ayında başlar ve Mayıs ayına kadar devam eder.

  1. Grip başlamadan önce bulaşıcıdır

Grip bulaşıcı bir hastalıktır ve hastalanmadan önce virüsü başkalarına bulaştırmak mümkündür. Hastalanmadan birkaç gün önce ve hastalandıktan 3-4 gün sonra grip virüsünü yaymaya devam edersiniz. Hastalığın başka bir kişiye geçmesini önlemek için, başka insanlarla yakın temastan kaçının.

  1. Belirtiler aniden başlayabilir

Grip semptomları, hızlıca başlayabilir. Bir gün kendinizi iyi hissederken, 1-2 gün sonra belirtileriniz şiddetlenebilir. Bazı kişiler, virüse maruz kaldıktan 4 gün sonrasına kadar semptom göstermez.

  1. Grip aşısının etkisini göstermesi 2 haftayı bulabilir

Gripten korunmanın en iyi yollarından biri, mevsimsel grip aşısı olmaktır. Ancak bu aşıyı sezon başında yaptırmanız önemlidir. Vücudun kendini koruması için antikor geliştirmesi ortalama 2 hafta sürer. Aşı olduktan sonraki iki hafta içinde virüse maruz kalırsanız, yine de hastalanabilirsiniz.

  1. Virüsler değişebilir

Virüsler, her yıl değişikliğe uğrar. Bu seneki baskın grip virüsleri, gelecek senenin virüslerinden farklıdır. Bu yüzden her sene grip aşısı olmanız gerekebilir.

  1. Aşı gribe neden olmaz

Grip aşısı, grip virüsünün önemli derecede zayıflatılmış formunu içerir. Gerçek bir enfeksiyona neden olmaz. Bazı insanlar, aşı olduktan sonra grip benzeri semptomlar yaşar. Bu durum yalnızca 1-2 gün sürer. Grip aşısı olduktan sonra başka hafif reaksiyonlar da yaşayabilirsiniz. Bu, enjeksiyon bölgesinde kısa süreli ağrı, kızarıklık veya şişmeyi içerir.

  1. Grip hayatı tehdit edici olabilir

Grip, bazı kişilerde yaşamı tehdit edici komplikasyonlara sebep olabilir. Özellikle 65 yaş ve üstü insanlar, küçük çocuklar, hamile kadınlar, bağışıklığı zayıf olan insanlar, kronik rahatsızlığı olan kişiler, aşırı obezite olan kişilerde komplikasyon gelişme riski daha yüksektir. Ancak herkeste komplikasyon gelişebilir.

  1. Aşı yaptırdıktan sonra da grip olabilirsiniz

Aşı olduktan sonra grip olmanın mümkün olduğunu unutmayın. Bu, aşınız etkili olmadan önce virüse yakalanırsanız veya grip aşısı dolaşımdaki baskın virüse karşı yeterli koruma sağlamazsa olabilir. Aşı olduğunuzdan farklı bir virüs türüyle temasa geçerseniz hastalanabilirsiniz. Ortalama olarak, grip aşısı hastalık riskini yüzde 40 ila 60 oranında azaltır.

  1. Yumurta alerjisi ve grip aşısı

Yumurta alerjisi olan kişilerin grip aşısı olamayacağına dair bir takım söylemler vardır. Bazı aşıların yumurta bazlı bir protein içerdiği doğrudur, ancak yine de grip aşısı olabilirsiniz. Aşı olmadan önce sadece doktorunuzla konuşmanız daha doğru olacaktır.

  1. Vücudunuzu dinlendirin

Birçok kişi grip olmasına rağmen okula veya işe gitmeye devam eder. Ancak bu durum hem kişinin semptomlarını kötüleştirir, hem de virüsü daha fazla kişiye yaymasına neden olur. Bu yüzden grip olduğunuzda semptomlarınız geçene kadar evde dinlenin. Bu süreçte bol bol su için ve doktorun verdiği ilaçları kullanın. C vitamininden zengin besinler tüketin. Hem fiziksel, hem de zihinsel olarak rahatlamaya ve dinlenmeye çalışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Grip belirtileri nelerdir?
  2. Gripler neden geçmiyor?
  3. Çocuklarda grip enfeksiyonu nasıl geçer?
  4. Farenjite ne iyi gelir?
  5. Alerjik rinit belirtileri nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?