Gravyer Peyniri Nedir, Nasıl Tüketilir?
Gravyer peyniri nedir, hangi yöreye aittir? Kars gravyerinin kökeni nereye dayanır? Gravyer peyniri hangi yemeklerde kullanılır, nasıl tüketilir? İşte, en sağlıklı peynir çeşitlerinden biri olan gravyer peyniri:

Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynir çeşididir. Adını İsviçre'nin kasabası olan Gruyeres'den alır. Gravyer peynirinde bazen çapı 1 cm'den fazla olan delikler bulunur. Eğer delikler küçük ve sıksa peynir kalitesizdir. Peynirin içi parlak sarı, kabuğu ise koyu rengindedir. Peynir fondüsü yapımında sık sık kullanılır.

Kars Gravyerinin Tarihçesi

İsviçre gravyeri, ülkemizde Kars gravyeri olarak üretilmektedir. Tarihi 1878-1918 yılları arasında Kars ilinin işgal altındaki tarihine dayanır. İsviçreliler Kars'a geldiğinde ilk mandırayı kurarak bu peyniri üretmeye başlar. Sert bir kıvama sahip olan bu peynir, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle hazırlanır. Üretimi oldukça zahmetlidir. İçinde katkı maddesi bulunmadığı için, besin değerleri diğer peynirlerden daha yüksektir. Kars gravyerinde, yüksek rakımlı yaylalarda beslenen hayvanların sütü kullanılır. Birçok bitkinin aromasını barındırdığı için kendine has bir tadı vardır. 



Gravyer Peynirinin Faydaları Nelerdir?

  1. Kalsiyum bakımından zengindir. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkması muhtemel olan kemik erimesi riskini azaltır.
  2. Tansiyonun dengelenmesinde etkilidir.
  3. Kanser hastaları için enfeksiyon önleyici olarak kullanıldığı söylenmektedir.
  4. Beynin ihtiyaç duyduğu enerjiyi büyük oranda karşılar.
  5. Diş çürümesinin önüne geçer, diş etlerini besler.
  6. Kas ve eklem rahatsızlıklarını azaltır.
  7. Gelişim çağındaki çocuklar için önerilir.



Gravyer Peyniri Hangi Yemeklerde Kullanılır?

  1. Hem pişirerek, hem de çiğ haliyle tüketilebilir.
  2. Peynir fondüsü yapımında tercih edilir.
  3. Kolayca eriyebildiği için tost, sandviç ve yemeklerde kullanılır.
  4. Kars böreği yapımında kullanılır.
  5. Çorbaların üzerine eklenebilir.
  6. Pizza, kumpir ve salatalara ilave edilir.
  7. İsteğe göre ızgarada veya tavada kızartılarak da tüketilebilir.

Gravyer Peyniri Nasıl Saklanır?

Gravyer peyniri buzlukta veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Sıcaklığın 5-10 derecenin üzerine çıkmaması gerekir. Peyniri güvenli bir şekilde saklamak istiyorsanız, ortamın biraz rutubetli olması gerekir. Eğer buzdolabında saklayacaksanız, sebzelik bölmesine koymanız daha iyi olacaktır. Gravyer peynirini hiçbir zaman açıkta bırakmamanız gerekir. Açık kalması halinde hızla kurur ve yüzeyinde çatlaklar oluşmaya başlar.


Şunlara da göz atın;

  1. Parmesan peyniri nedir?
  2. Emmental peyniri nasıl tüketilir?
  3. Mozzarella peyniri nasıl kullanılır?
  4. Obruk peyniri nedir?
  5. Sağlıklı peynir çeşitleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var