Göz Sağlığımız İçin Neler Yapmalıyız: 10 Farklı Öneri
Göz sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız? Göz sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz? İşte, göz sağlığını korumak ve göz hastalıklarından korunmak için yapabileceğiniz 10 farklı öneri:

İş hayatı, göz sağlığını etkileyen etkenlerin başında gelir. Özellikle havalandırma, ortam aydınlatması ve toz gibi faktörler, doğrudan göz sağlığını etkiler. Bunun yanı sıra teknolojinin gelişmesiyle birlikte telefon ve bilgisayara bakma süremiz giderek uzamaktadır. Uzun süre ekrana bakmak, göz kaslarını yorarak bulanık görme, odaklanamama, baş ağrısı ve göz hastalıklarına yol açabilir. İşte, göz sağlığını korumak için uygulayabilecekleriniz:

  1. Kilonuza dikkat edin.

Obez insanların diyabete yakalanma riski daha yüksektir. Diyabet ise retinopati ve katarakt riski arttırır. Sağlıklı beslenerek ve kilonuzu koruyarak göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.

  1. A vitamini alın.

A vitamininin göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Korneanın korunmasına yardımcı olur. Bu yüzden havuç, yaban mersini gibi A vitamini bakımından zengin besinleri yeteri miktarda tüketin.



  1. Göz muayenenizi ihmal etmeyin.

Hipermetropi, miyopi, astigmat gibi kırma kusurları ve göz hareketlerini etkileyen kayma veya şaşılık gibi kas fonksiyonlarının olup olmadığını tespit etmek için göz muayenesi yılda bir kez tekrarlanmalıdır. 

  1. Ortamı havalandırın.

Kapalı ortamlarda bulunan klima ve ısıtıcılar içerideki havayı kurutur. Bu durum göz kuruluğuna yol açar. Gözün üzerindeki göz yaşı tabakası, gözü dış etmenlere karşı korur. Ortamın kuru olması göz yaşınızı kurutabilir. Bu yüzden bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırmanız gerekir.

  1. Gözlük ve lens seçimine dikkat edin.

Gözlük kullanıyorsanız, numarası kullanılan ekranın mesafesine göre belirlenmelidir. Gözlükler kişiye özel olarak seçilmeli, yansımalar azaltılmalıdır. Başkasının gözlükleri hiçbir zaman kullanılmamalıdır. Çalışma esnasında odaklanarak bakmak göz kırpma sayısının azalmasına ve göz yüzeyinin kurumasına neden olur. Göz yüzeyinde kontakt lens varken, bu durum batma ve kuruluğa neden olabilir. Bu yüzden ekrana bakacağınız zaman lens yerine gözlük tercih edebilirsiniz.

  1. Ekran mesafesini koruyun.

Ofiste kullandığınız bilgisayar ekranı uzaklığı ortalama 50-60 cm ve yüksekliği göz seviyesinde olmalıdır. Bunun dışında televizyon ve telefon ekranlarına çok uzun süre bakılmamalı, mümkünse yarım saatte bir ara verilmeli ve gözler dinlendirilmelidir. Ortamda aşırı parlak aydınlatma kullanılmamalı, bilgisayarın parlaklığı gözü yormayacak şekilde kısılmalıdır. 



  1. Yarım saatte bir mola verin.

Bilgisayar, tv veya telefonla çalışıyorsanız, 30 dakikada bir mola verin. Bu molalarda bakış mesafesini değiştirin ve 20 saniye boyunca uzak bir yere bakın. Böylece göz kaslarınsa spazm gelişmesi riskini azaltabilirsiniz.

  1. Doğru güneş gözlüğü kullanın.

Göz bebekler, ışığın çok olduğu ortamlarda küçülür. Güneşten gelen UV ışınları görüşünüze zarar verir. Bu yüzden yaz aylarında mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Ancak kalitesiniz gözlük kullanımı  daha fazla ultraviyole ışınına maruz kalmanıza neden olur. Bu nedenle güneş gözlüğü alırken UV özelliği olan, koyu camlı ve kaliteli gözlükleri tercih edin.

  1. Gözlerinizi dinlendirin.

Gözler bir noktaya uzun süre odaklandığında kuru göz hastalığına neden olur. Bunun önüne geçmek için, doktor tarafından önerilen göz egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Ayrıca akşam saatlerinde gözünüzü kapatarak bir süre dinlenmelerine izin verebilirsiniz. Göz ağrısı yaşıyorsanız, üzerine patates veya kullanılmış poşet çay koyabilirsiniz.

  1. Gözlerinizi kırpın.

Ekrana bakarken bilinçli olarak gözlerinizi kırpın. Böylece göz yüzeyi nemlenir ve aşırı sulanma, kuruluk gibi sorunlar azaltılır. Ayrıca ortamdaki klimaların doğrudan göze gelmemesi de, göz sağlığı için önemlidir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Gözlere iyi gelen yiyecekler
  2. Göz yorgunluğuna ne iyi gelir?
  3. Göz çevresi bakımı nasıl yapılır?
  4. Göz kapakları neden şişer?
  5. Göz altı morlukları nasıl geçer?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı