Ekonomist’in haberine göre İstanbul'da ekmek satışları %35 oranında düştü. Bu süreçte ekmeğinizi evde yapmayı tercih ettiğinizi arama trendlerindeki artışlardan görüyoruz. Nitekim, Google Trends verilerine baktığımızda, ekmek yapımına yönelik sorgulardaki artış son 5 yılda olmuş bir şey değil.
EVDE EKMEK PİŞİRENLERE ÖNERİLER İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, “İnsanlar evden fazla çıkmak istemiyorlar. Market ve fırınlarda ekmek satışı şu anda yaklaşık yüzde 35 düştü. Bunun sebebi, insanlar evlerine un aldı, evde ekmek pişiriyorlar. İkinci bir husus ise okulların tatil olması. İstanbul’dan çıkışların yasaklanmamasından önce bir miktar İstanbullu memleketlerine, yazlıklarına ve ören yerlerine gittiler. Bu iki sebepten dolayı düşüş yaşandı” dedi. Eh, bizim de birbirinden lezzetli ve kolay ekmek tariflerimiz var. Size de haber verelim istedik. İşte 5 farklı ev yapımı ekmek tarifi: Buğdayların bütün bir halde öğütüldüğünde, un haline getirilir. Ekmek yapımında kullanılan tam buğday, en çok önerilen besinler arasında yer alır. Beyaz ekmeğe oranla daha sağlıklı olan, tam buğday unlu ekmek tarifimizi notlarınız arasına ekleyin. Karantina günlerinde en çok aranan ekmek çeşitlerinden biri de sütlü ekmektir. Ana malzemeleri un, süt ve toz şekerdir. Pişirme süresi yalnızca 30 dakika olan sütlü ekmek tarifi ile siz de kendi ekmeklerinizi hazırlayarak sağlıklı beslenin. Fransız mutfağından dünyaya yayılan baget ekmek, en çok tüketilen ekmek çeşitlerinden biridir. 18. yüzyıldan beri sofralarda yerini alan baget ekmek, uzun ince şekliyle bilinir. Yemeklerin yanında servis edilen bu ekmek, sandviç ve kanepe yapımında da kullanılır. Sadece çavdar unu ile hazırlanan bu ekmek, baharatlarla zenginleştirilir. İsteğe göre fırında, sacta, ateşte veya tepside pişirilebilir. Uzmanlar tarafından önerilen çavdar ekmeği, düşük kalorili bir besindir. Bir çeşit tava ekmeği olarak bilinen somun ekmeğinin, tabanı düz üstü ise kabarıktır. Fırınlarda en çok satılan ekmek türüdür. İsteğe göre klasik ekmek veya daire şekli verilebilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan bazlama, kalın lavaş ekmeği olarak da bilinir. İsteğe göre sade, peynirli ve kıymalı olarak sunulabilir. Bazı yörelerde 'pıtpıt' ismiyle de bilinir.
Çetin, evde ekmek pişirenlere de şu tavsiyelerde bulunuyor:
“İyi ekmek iyi undan yapılır. Öncelikle iyi unları tercih etmelerini öneriyorum. Halkımız şu an biraz daha duyarlı. Esmer, çavdar, tam buğday, tahıl, sarı buğday gibi ürünleri denemelerini, bu manada çalışmalar yapmalarını öneriyorum. Bizler endüstriyel üretim yaptığımız için hazır maya kullanıyoruz ama evlerde ekşi mayaları varsa ekşi mayalı ekmek yapabilirler. Ekşi maya yapmak da bir ustalık ister, tecrübe, deneyim ister. Bunu da dengede tutmak gerekiyor. Bu illetin, halkımızın üzerinde çok çabuk ve süratli şeklide kalkmasını temenni ediyorum.”
Daha fazlası için ekmek tarifleri sayfamıza göz atın.