Gnocchi, bir diğer adıyla niyokki, İtalyan mutfağından dünyaya yayılan bir yemek çeşididir. Ana malzemeleri patates, irmik, buğday unu, yumurta ve mısır unudur. Küçük hamur şekli verilen gnocchinin birçok farklı çeşidi mevcuttur. Özellikle deniz mahsulleri ve sebzelerle zenginleştirilen gnocchi tarifleri, dünya çapında sevilen lezzetler arasında yerini alır. İsteğe göre peynir, ıspanak, sarımsak, karides, midye gibi malzemelerle zenginleştirilebilir. Genelde İtalyan baharatları ile hazırlanan gnocchinin Fransa, Güney Amerika ve Hırvatistan'dan gelen farklı versiyonları da mevcuttur. İtalya da 'topaklar' anlamına gelen gnocchi kelimesi, yemeğin görünümüne uygun bir isimdir. 'Gnocchi nasıl yapılır?' diye merak edenler için, en lezzetli tarifleri yazımızda derledik. İşte, mutlaka denemeniz gereken 12 nefis gnocchi (niyokki) tarifi:
Listemize klasik gnocchi tarifi ile başlangıç yapıyoruz. Patates, un ve yumurta ile hazırlanan gnocchi hamuru, soğan, domates ve sarımsaklı sos eşliğinde sunulur. Ortalama 40-45 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Karides ve midye eşliğinde sunulan deniz mahsullü gnocchi, özellikle deniz ürünleri sevenlerin favorisidir. 40 dakikada hazırlanan bu yemek, tereyağlı sos eşliğinde servis edilir. Denemeniz gereken gnocchi tariflerinden biri de, burrata peynirli gnocchidir. Yalnızca 6 malzemeden oluşan bu yemek, hem çorba, hem de makarnanın alternatifi olarak kabul edilebilir. Sultani bezelyesi, yeşil erik ve parmesan peyniri eşliğinde hazırlanan gnocchi, krem peynir ve lor peynir ile hafifletilir. Sebze ağırlıklı beslenmeyi sevenler için ideal bir seçimdir. Ana yemekte bol malzeme kullanmak isteyenler için, önerimiz fırın somonlu gnocchi. Somon, enginar, sarmaşık, arapsaçı, radika, kestane mantarı ve lime ile hazırlanan bu gnocchi, tarhunlu prosecco sosu ve yaban mersini turşusu ile birlikte sunulur. Sucuk ve fasulyenin uyumunu sevenler için, bu lezzeti ikiye katlayacak bir tarifimiz var. Mercanköşk, paprika ve ıspanak ile zenginleştirilen sucuk ve fasulyeli gnocchiyi, parmesan ve mozzarella peyniri ile süsleyebilirsiniz. Klasik malzemelerle hazırlanan gnocchiyi, napoliten sosu ile zenginleştirmeye ne dersiniz? Domates, biber, fesleğen ve kekik ile hazırlanan napoliten soslu gnocchi, sofraların favorisi olacak, bizden söylemesi. Gnocchi ve somon, sık sık bir arada kullanılan malzemelerdir. Dijon hardalı sosuyla marine edilmiş somonları, gnocchi ile birlikte sunarak hem doyurucu, hem de lezzetli bir ana yemek hazırlayabilirsiniz. Eğer akşam yemeğinde hafif bir menü hazırlamak istiyorsanız, cevizli adaçaylı gnocchi tam size göre. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan bu yemeği, hazır gnocchi kullanarak da sunabilirsiniz. Mantar, kırmızı biber, bezelye, krema ve kekik ile hazırlanan bezelye soslu gnocchi, ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alır. Türk mutfağının en sevilen sebzelerinden biri olan ıspanağı, bu kez gnocchi yapımında kullanabilirsiniz. Püre kıvamına getirilen ıspanakları, krema, sarımsak ve biber ile brileştirerek nefis gnocchi sosu hazırlayabilirsiniz. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan domates sosu, domateslerin soğan ve baharatlar eşliğinde tavada pişirilmesiyle hazırlanır. Domates soslu gnocchi tarifini, mozzarella peyniri ile zenginleştirebilirsiniz. Şunlara da göz atın;