Glüten Nedir?
Glüten bir tür proteinidir. Çoğu insanın hassasiyeti vardır. Peki bu glüten nedir? Sizler için anlattık. İşte, glüten nedir:

Glütensiz diyetler, özellikle glütenle ilgili rahatsızlıkların artan farkındalığı nedeniyle son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Glüten hassasiyeti olan kişiler, çölyak hastaları glütensiz ürünler tercih ederken glüten tam olarak nedir bilmeyen kişilerde mevcut. Bu yazı da sizlere glüten nedir anlatacağız. İşte, glüten hakkında bilmeniz gerekenler:


Glüten Nedir?

Glüten, buğday, arpa ve çavdar gibi belirli tahıllarda doğal olarak bulunan, resmi olarak prolaminler olarak bilinen bir depolama proteinleri ailesidir. Birçok ürün glüten şemsiyesi altına girer, ancak en yaygın olarak bulundukları belirli tahıllar tarafından tanımlanırlar. Gıdalarda, glütenin çeşitli fonksiyonel mutfak faydaları vardır. Birçok tahıl bazlı gıdaya yumuşak çiğneme dokusunu verir. Örneğin ekmekte, glüten proteinleri, gazı uzatan ve hapseden, ekmeğin yükselmesine ve nemi muhafaza etmesine izin veren elastik bir ağ oluşturur. Bu benzersiz fiziksel özellikler nedeniyle, dokuyu iyileştirmek ve nem tutmayı teşvik etmek için işlenmiş gıdalara sıklıkla glüten de eklenir.

Gluten İçeren Besinler

Glüten, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tam ve işlenmiş gıdalarda bulunabilir:

  1. Tahıllar: tam buğday, buğday kepeği, arpa, çavdar, tritikale, kuskus, farro, irmik, bulgur, buğday tohumu, kırık buğday, matzo, mir (buğday ve çavdar arası)
  2. İşlenmiş tahıl bazlı ürünler: krakerler, ekmek, ekmek kırıntıları, makarna, seitan, buğday içeren soba erişteleri, bazı sebzeli burgerler ve diğer et ikameleri, kurabiyeler, hamur işleri
  3. Diğer yiyecek ve içecekler: arpa maltı, malt sirkesi, soya sosu, bazı salata sosları, unla koyulaştırılmış soslar veya et suyu, bulyon ve bazı et suları, bazı baharat karışımları, aromalı cipsler, bira, belirli şarap ve likör türleri, bazı işlenmiş etler.

Glüten genellikle gıda üretiminde koyulaştırıcı veya stabilizatör olarak kullanıldığından, belirli bir gıdanın onu içerip içermediği her zaman net değildir.

Dahası, birçok ticari gıda işletmesi, glüten içeren gıdalarla hazırlama ekipmanlarını paylaşır. Bu nedenle, bir gıda doğası gereği glütensiz olsa bile, işleme sırasında glüten ile kontamine olabilir. Sıkı bir glütensiz diyet uyguluyorsanız ve belirli bir yiyeceğin glüten durumundan emin değilseniz, satın almadan önce paketin glütensiz etiketini kontrol edin veya üreticiyle iletişime geçin.

Glütensiz Etiket Ne Anlama Geliyor?

Diyetinizden glüteni çıkarmak için çalışıyorsanız, bir ürünün glüten içeren bir bileşenle desteklenip desteklenmediğini veya işleme sırasında yanlışlıkla kontamine olup olmadığını bilmek zor olabilir. Bu nedenle birçok hükümet sağlık yetkilisi, glütensiz gıda etiketleme düzenlemelerini uygulamaya koymuştur. Bu etiketler glüten eliminasyonunu çok daha kolay hale getirebilse de, glütenin üründe tamamen bulunmadığı anlamına gelmez. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Kanada'da, glüten ürünün milyonda 20 parçasından (ppm) daha azını oluşturduğu sürece, bir ürün glütensiz etiketi taşıyabilir. Bu, yiyeceğin her milyon parçası için 20'ye kadar glüten olabileceği anlamına gelir. 20 ppm eşiği, glütenle ilgili bozuklukları olan kişilerin çoğunluğunun bu düzeyde advers reaksiyonlar yaşama olasılığının düşük olduğunu öne süren bazı kanıtlar nedeniyle belirlenmiştir. Ancak, bazı ülkeler sınırı 3 ppm'ye kadar düşürmeyi seçmiştir.


Şunlara da göz atın;

  1. Glutensiz beslenme nedir?
  2. Glutensiz tatlı tarifleri
  3. Şekersiz tatlı tarifleri
  4. Sütsüz tatlılar

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi