Giresun Yemekleri: Giresun Mutfağından 14 Yöresel Tarif
Giresun'un en meşhur yemekleri nelerdir? Giresun mutfağında ne yenir? Giresun'da nereye gidilir? İşte, Giresun mutfağından mutlaka denemeniz gereken 14 yöresel tarif:

Giresun, yemekleri ve tarihi açısından oldukça zengin bir şehir. Karadeniz mutfağının zenginliğinden Giresun da pay��nı almış. Mısır unundan fındığına, mısır ekmeğinden balık yemeklerine kadar oldukça geniş bir yelpazesi var Giresun'un. Hamsi diblesi, Mısır çorbası, Fındıklı yufka tatlısı, Yumurtalı fasulye kızartması, Mısır unu helvası, Acılı fındık ezmesi gibi Karadeniz mutfağına ait yemeklerin tarifini sizler için bir araya getirdik. Doğu Karadeniz’in sahil şeridinde, yarım ada üzerine kurulmuş bu şirin ilimiz yaylaları, fındığı ve kirazı ile ünlü. Denizin ve doğanın nimetleriyle beslenen mutfağı da hayli zengin.

Giresun'un Meşhur Lezzetleri

Karalahana baş rolde. Çalıçiçeği, merulcan, mendek, kuzukulağı, gücündene, hoşran, ısırgan, madımak, kabalak, sakarca, merevcen, pancar çiçeği, galdirik, pezik bunlardan bazıları. Sebzeler, ana yemek dışında çorba, sarma, dible, kavurma, kızartma, mıhlama, mücver olarak değerlendiriliyor. Yazın taze olarak tüketilen gıdalar, kışın fırınlanmış kuruluk ve tuzlularla (fasulye, taşan, kiraz, yeşil domates, hamsi); turşu, konserve, pekmez, reçel, komposto ve çerezlerle çeşitleniyor. Hayvansal besinlerden süt, yoğurt, yumurta, tereyağı, süzme, bal, peynir, çökelek yaygın olarak kullanılıyor.

Giresun Mutfağından 14 Yöresel Tarif

  1. Mısır Ekmeği

Mısır ekmeği en çok tüketilen ekmek çeşidi. Yaylalar ve köylerde hayvancılık yaygın; bu nedenle beyaz peynir (tecen), deri peyniri (tulum), küp peyniri ve çökelek bol bulunuyor. Küp peyniri ve çökelekler güveçlerde, yazdan toprağa gömülerek kışa hazırlanıyor. 

  1. Hamsi Diblesi

Dible, Karadeniz’in karakteristik yemek çeşitlerinden biri. Çeşitli otlar ve sebzelerle hazırlandığı gibi kiraz ve taşan tuzlusuyla da yapılıyor. Balık çeşitlerinden de Hamsi diblesi en çok pişen yemeklerin başında geliyor.

  1. Mısır Çorbası

Mısır çorbası ile sofralarınıza renk katın. Dilerseniz tereyağlı sos yerine yoğurt ekleyip soğuk olarak servis yapabilirsiniz.

  1. Yumurtalı Fasulye Kızartması

Giresun mutfağında pek çok sebze kızartılarak yeniyor. Sakarca, galdirik, pezik (pazı), fasulye tuzlusu oldukça sık yapılan kızartmalar arasında yer alıyor.

  1. Isırgan Otu Çorbası

Giresun'un en sevilen lezzetlerinden biri olan ısırgan otu çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle gribe karşı doğal antibiyotikler arasında yer alır.

  1. Fındıklı Yufka Tatlısı

Yufka, fındık ve süt ile hazırlanan bu tatlı, şerbetle birleştirilir. Dilimlenerek servis edilir. Misafir ağırlarken sunulan tariflerden biridir.

  1. Acılı Fındık Ezmesi

Fındık, beyaz peynir ve baharatlarla hazırlanan acılı fındık ezmesi, yemeklerin yanında servis edilir. Çatalla şekil verildikten sonra sofralardaki yerini alır.

  1. Mısır Unu Helvası

Darı (mısır) ununun Giresun mutfağında önemli bir yeri vardır. Dolma ve yağlaş gibi yemeklerin yanı sıra birçok yemeğe de katkı malzemesi olarak kullanılır.

  1. Cevizli Tel Kadayıf

Yörenin sevilen lezzetleri arasında yer alan tel kadayıf, özellikle bayram sofralarında ve kalabalık sofralarda yerini alır.

  1. Isırgan Otu Yemeği

Isırgan otu yemeği, Giresun başta olmak üzere Karadeniz mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Çorba veya yemek olarak tüketilen bu besin, yalnızca 5 malzemeden oluşur.

  1. Karalahana Çorbası

Karalahana, barbunya ve mısır taneleri ile hazırlanan karalahana çorbası, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezidir. Bir porsiyonu, yaklaşık 45 kalori değerindedir.

  1. Hamsili Pilav

Temizlenmiş hamsilerin pirinçli ile harç ile doldurulması ve kapatılmasıyla hazırlanan hamsili pilav, Karadeniz'in en meşhur yemeğidir. Giresun yöresinde de sık sık tüketilir.

  1. Fasulye Diblesi

Taze fasulye, pirinç ve domates ile hazırlanan fasulye diblesi, yöre halkı tarafından sevilen lezzetlerden biridir. Kalabalık sofralarda tercih edilir.

  1. Nohutlu Pazı Mücver

Pazı, mısır unu ve patates ile hazırlanan pazı mücver, ara öğünlerde ve akşam yemeklerinde servis edilir. Yörede ev yemeği yapan yerlerde, pazı mücverine rastlamak mümkündür. 

Mısır Ununun Önemi

Yemeklerin vazgeçilmez malzemesi çoğunlukla mısır (darı) ve mısır unu. Mısır unu; fırın darası ve seren unu olarak yemek ve tatlılara katkı malzemesi oluyor. Sütlü mısırlar toplanıp taş fırınlarda kavruluyor, sonra taş değirmenlerde un haline getiriliyor; buna fırın darası deniyor. 

Seren Unu Nedir?

Seren (gün) unu; olgun mısırların serenlerde kurutulup taş değirmenlerde çekilerek un haline getirilmiş halidir. Tat ve lezzet açısından fırın darası daha kıymetli. Anadolu’nun çeşitli yörelerinde olduğu gibi burada da kadınlar ekmek yapımındaki meziyetlerini gösteriyorlar. 

Giresun Adası ve Tarihi

Kıyıdan 1.5 km uzaklıktaki Giresun Adası, Doğu Karadeniz’in tek adası. 40 bin metrekare alana sahip olan ada ile ilgili olarak birtakım efsaneler anlatılıyor. Tarihi kaynaklar Amazon kraliçelerinin savaş tanrısı Ares adına tapınak yaptırdıklarını ve Sinop Piskoposu Agias Phokas’ ın manastırı olduğundan söz ediyor. Adada Alexius II zamanında yapılan sur kalıntıları, kuleler, manastır (iç kale), tarihi pişmiş toprak fıçılar ve bazı yapı temelleri bulunuyor. Sit alanı olan ada koruma altında. Adaya yazın Giresun limanından tekne turları düzenleniyor. Cenevizliler ve Venedikliler tarafından gemi sığınağı olarak uzun süre kullanılan adanın şu anki sahipleri yabani göçmen kuşlar, karabataklar ve martılar.

Giresun'da Fındık Üretimi

Giresun tombul fındığıyla anılıyor. Deniz kıyısından yüksek köylere kadar uzanan araziler fındık bahçeleriyle kaplı. İlkbaharda yeşilin tonlarını sergileyen bu bahçelerin insan ruhuna yansımasını görmek gerek. Fındık yörede ve iç piyasada tüketildiği gibi, yurt dışına da ihraç ediliyor. Bir şekilde kullanılamayanlar fındık yağı olarak değerlendiriliyor. Yemeklerden, mezelere ve tatlılara kadar bolca kullanıldığı gibi manilere, türkülere de konu oluyor. Evler, arabalar fındıkla alınıyor, düğünler fındıkla yapılıyor, giysiler fındıkla değişiyor; kısacası genç yaşlı herkes fındık toplama mevsimini dört gözle bekliyor. Ve Giresun ‘bir fındığın içini yar senden ayrı yemem’ türküsüyle de anlatıyor sevgiyle yoğrulan yürek çarpıntısını.

Giresun'da Gezilecek Yerler

Giresun Adası, Giresun Kalesi, Kaya Kilise (Meryemana), Bektaş Turizm Merkezi (Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası, Kurttepe Mevkii ve Akçabel); Sis Dağı, Anastos, Tamdere, Tamzara, Karagöl Yaylaları); Kümbet Turizm Merkezi (Kümbet Yaylası ve Aymaç Mevkii.)

Şunlara da göz atın;

  1. Denizli'nin yöresel yemekleri
  2. Afyon yemekleri
  3. Samsun yemekleri
  4. Bolu yemekleri
  5. Manisa yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif