Ghee Yağı Nedir, Nasıl Yapılır?
Ghee yağı sağlıklı mı? Ghee yağı ile ne yapılır? Ghee faydalı mı? Ghee yağı nasıl yapılır? İşte, ghee yağının yapılışı ve kullanımı:

Ghee yağı, yüzyıllardır kullanılan, oda sıcaklığında saklanabilen bir yağdır. Arındırılmış tereyağı olarak geçen bu yağ, Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Hintliler bu yağı, zaman zaman kutsal saymış ve dini ritüellerinde bile kullanmışlardır. Orta Doğu mutfağında da kendine yer bulan ghee yağı, sade yağ adıyla da bilinir. Ghee yağının kullanımı ve yapılışı hakkında daha fazla bilgi edinmek için, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Ghee Yağı Nasıl Yapılır?

Ghee yağı, tereyağının belli bir ısıda ısıtılması ve içindeki sütün arındırılmasıyla elde edilir. Bu yüzden normal tereyağı gibi köpürmez. Yanma derecesi tereyağına göre daha yüksektir. 1 kg tereyağından, 900 gram ghee yağı elde edilebilir. İşte, ghee yağının yapılışı;

  1. Tereyağını derin bir tencereye alın ve ocağın altını kısık ateşte açın.
  2. Yağ erirken üst kısmı köpüklenmeye başlayacak. Bu köpükleri kaşık veya süzgeç yardımıyla toplayarak atın. Köpüklenme işlemi tamamen bitene kadar devam edin.
  3. 1 saate yakın yağı eritip köpüklerini attıktan sonra, yağın içindeki tortular dibe çökmeye başlar ve içindeki su buharlaşır.
  4. Bu esnada ocağın altını kapatarak dinlenmeye bırakabilirsiniz.
  5. Dinlenen yağın üzerinde sarı bir renk oluşacak. Bu yağı temiz bir tülbentten geçirin ve kavanoza doldurun. 
  6. Yağın kendi kendine donmasını bekleyin. Oda ısısında saklayabilir ve istediğiniz zaman yemeklerde kullanabilirsiniz. 


Ghee Yağı Nerelerde Kullanılır?

Ghee yağı, kendine has cevizimsi bir tada sahiptir. Sebze sotelerinde, yumurtalı ekmek, krep ve sebze kızartmalarında kullanılabilir. Kolayca eriyebildiği için balık yemeklerinde, tatlılarda, makarna yapımında ve börek yapımında margarin ve tereyağı yerine kullanabilirsiniz.

Ghee Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Bir tencere yemek için, 1 tatlı kaşığı kullanmanız yeterlidir.
  2. İçerisinde bulunan linoleis asitler vücudu kanserojen maddelerden arındırır.
  3. Ghee yağı 240 derece sıcaklığa kadar dayanır.
  4. Bağırsaktaki zararlı hücreleri temizleyebilir.
  5. Kolesterolü düşürür. Sindirime yardımcı olur.


Şunlara da göz atın;

  1. Kantaron yağı nasıl yapılır?
  2. Lavanta yağı nasıl yapılır?
  3. Tereyağı nasıl saklanır?
  4. Hindistan cevizi yağı nasıl yapılır?
  5. Zeytinyağı nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif