Doğal ve Gerçek (Hakiki) Tereyağı Nasıl Anlaşılır?
Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır? Gerçek ve sahte tereyağı arasındaki farklar nelerdir? İşte, evde kolayca uygulayabileceğiniz tereyağının hakiki olup olmadığını gösterecek ipuçları:

Uzmanların faydalarını anlata anlata bitiremediği tereyağı, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Birçok yemekte margarin yerine kullanılması önerilen tereyağı, A, D ve E vitamini bakımından zengindir. Kolesterolü düşüren ve vücuttaki yağ oranını koruyan tereyağı, protein kaynağı olarak da bilinir. Ancak bal, peynir ve et ürünleri gibi tereyağının da sahtesi üretiliyor. Ve sahte tereyağı sağlığı tehlikeye atıyor. Bu gibi durumlardan korunmak için ilk yapmanız gereken, alışverişinizi güvenilir yerlerden yapmak. Ancak aldığınız tereyağının sahte olduğunu düşünüyorsanız, bazı testler uygulayarak tereyağının gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.

  1. Bıçak Testi:

Buzdolabından çıkarttığınız tereyağını bıçak yardımıyla kesin. Eğer tereyağını keserken zorlanıyorsanız ve küçük küçük parçalar dökülüyorsa gerçektir. Ancak bıçak değdiği gibi tereyağında büyük çatlamalar oluşuyorsa, sahte olma ihtimali yüksektir.

  1. Sıcak Su Testi:

Sıcak su testini uygulayabilmek için, bir bardağa sıcak su dökün. Tereyağından bir parça kesin ve suyun içerisine atın. Tereyağı suyun içinde tek parça halinde küçülerek eriyorsa gerçektir. Fakat suyun içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte olma ihtimali yükselir.

  1. Erime Testi:

Tariflerin birçoğunda tereyağı oda sıcaklığında bekletildikten sonra kullanılır. Tereyağını oda sıcaklığında dinlendirin. Eğer tereyağı yumuluyorsa gerçektir. Ancak erirken suyunu salıyorsa sahte olabilir.

  1. Renk Testi:

Tereyağını bir tavanın içerisinde eritin. Eğer eriyen kısımların rengi, tereyağından daha koyuysa içinde gıda boyası kullanılmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden tüketmeyin.

  1. Köpürme Testi:

Tereyağının içinde bulunan su, eritme esnasında yoğunluk farkından dışarı çıkar. Bu da tereyağının köpürmesine yol açar. Köpürme testini uygulamak için bir parça tereyağını tavada eritin. Eğer yağ köpürüyorsa ve göz göz oluyorsa, gerçektir.

Önemli Not: Tereyağı ve diğer ürünleri güvenilir yerlerden almaya özen gösterin. Paketlenmiş ürünleri satın alırken mutlaka son kullanma tarihini ve içindekiler kısmını kontrol edin. 

Şunlara da göz atın;

  1. Gerçek bal nasıl anlaşılır?
  2. Yumurta kodları ne anlama geliyor?
  3. Bozuk kıyma nasıl anlaşılır?
  4. Çiğ süt nasıl kaynatılır?
  5. Bozuk yumurta nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları