Selanik Mutfağı: Selanik Mutfağından En Lezzetli 9 Tarif
Selanik'te ne yenir ve ne içilir? Selanik'in yöresel yemekleri nelerdir? Yunanistan göçmenleri ve Batı Türklerinin çok iyi bildiği, birbirinden lezzetli 9 nefis Selanik yemeği

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik, Yunanistan Makedonyasının yönetim merkezidir. Aynı zamanda Yunanistan'ın kültür başkenti olan Selanik, ekonomik, ticari ve endüstriyel merkezdir. Çok sıcak ve soğukların görülmediği bu şehir, her mevsimde ziyaret edilebilir. Selanik yemekleri ise Batı Trakya'da sık sık tüketilir. Özellikle Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli yörelerinde rastlayabileceğiniz Selanik mutfak kültürü, Türk mutfağı ile benzerlikler gösterir. Selanik'te ne yenir, ne içilir diye merak edenler için, işte Selanik mutfağından 9 nefis yemek tarifi:

  1. Domates Dolması


Zeytinyağlı bir yemek türü olan domates dolması, domateslerin iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Toplamda 35-40 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Hem Selanik, hem de Türk mutfağında tüketilen bir yemektir.

  1. Farfur


Yalnızca 4 malzeme ile hazırlanan farfur, bir makarna çeşididir. Yapımında domates sosu da kullanılır. İnce ince doğranan hamur, haşlandıktan sonra soslanarak servis edilir.

  1. Mafiş


Küçük küçük doğranan ince hamurların kızartılmasıyla mafiş tatlısı yapılır. Mafiş, şerbetli bir tatlı çeşididir. Genellikle cips olarak da tüketilir.

  1. Patlıcan Pidesi


Bir tür hamur işi olan patlıcan pidesi, hem patlıcan, hem de kıymalı ile birlikte sunulur. Patlıcan pidesi, genellikle çay saatlerinde ikram edilir. İsteğe göre domates ve maydanoz ile birlikte sunulur.

  1. Yunan Salatası


Sofralardan eksik olmayan yunan salatası, horiatiki ismiyle bilinir. Basit bir salata olarak görülen yunan salatasında sebzeler kalın bir şekilde doğranır ve zeytinyağlı sos ile zenginleştirilir. Özellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunulur.

  1. Selanik Gevreği


Selanik mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de gevrektir. Biscotti olarak da bilinen Selanik gevreği, iki kez pişirilir. İtalyan mutfağında da tüketilen bu besin, fındıklı, kuru meyveli, bademli çeşitleriyle sunulur.

  1. Paskalya Çöreği


Selanik'te paskalya çöreğine coureki denilmektedir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bu çörek, tatlı ve tuzlu olarak sunulabilir.

  1. Selanik Baklavası


Batı Trakya'lı göçmenler tarafından Trakya mutfağına taşınan Selanik baklavası, şerbetli bir tatlı türüdür. Selanik baklavasını farklı kılan ise yapımında zeytinyağı ve karanfil kullanılmasıdır.

  1. Selanik Tatlısı


Göçmenler tarafından sık sık tüketilen Selanik tatlısı, hindistan cevizi ile hazırlanan bir kurabiye çeşididir. Aynı zamanda yapımında şerbette kullanılır.

Şunlara da göz atın;

  1. Dünyanın en meşhur tatlıları
  2. Osmanlı yemekleri
  3. Misafir için tuzlu ikramlıklar
  4. Damla sakızlı tatlılar
  5. Papatya çayı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu