Gece Yemek Yeme Atakları Neden Olur?
Gece yemek yeme atakları neden olur? Yemek ataklarına karşı ne yapmalıyız? İşte, Dyt. Rıdvan Arslan'dan gece yemek yeme ataklarını önlemenin yolları:

Gece uykudan kalkıp, bir şeyler yemek sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Yemek yendikten sonra uyumak, besinlerin sindiriminin tamamlanmasına fırsat vermemek ardından sindirim sistemi rahatsızlıklarına davetiye çıkarmak demektir. Peki gece yeme atakları neden olur? Ne yapmamız gerekiyor? Diyetisyen Rıdvan Arslan bilgilerini bizlerle paylaşıyor.

Gece yeme atakları, tıbben gece yeme sendromu olarak tanımlanmaktadır. Tanı ölçütlerine bakıldığı zaman genellikle kahvaltı atlanır veya çok az miktarda besin tüketilir. Akşam yemekten sonra ise gün içerisinde tüketilen kalorinin en az %25’i karşılanmak istenir. Uykusuzluk durumunun haftada 3 gün veya daha fazla kez olması ile karakterize psikolojik bir durumdur.


  1. Gece yeme ataklarında birey özellikle sandviç, kek, pasta ve şekerlemeler gibi enerji içeriği yüksek besinlere yöneliyor olması obezite riskini arttırmaktadır. Ataklarla birlikte görülen uykusuzluk, sirkadiyen ritmin bozulmasına neden olur. Kilo vermek ya da kilo korumak isteyen bireylerin sürecini olumsuz etkilemektedir.
  2. Gece yeme ataklarının oluşmasının sebeplerinin başında, bireyin sabah tok uyanmak istemesi yatmaktadır. Uyku düzensizliği, hormonal dengesizlikler (açlık kan şekeri dengesizliği vb.), psikolojik sorunlar, depresyon, anksiyete ve düzensiz beslenme atakların yaşanmasında rol alan diğer etkenlerdir.
  3. Yapılması gereken ilk adım, gece yeme ataklarının tetikleyicisinin bulunmasıdır. Duygusal bir tetikleyici veya fiziksel bir ihtiyaç olabilir.
  4. Duygusal tetikleyici olarak da üzüntü, stres veya endişe gibi herhangi bir yoğun duyguya tepki olarak gerçekleşiyor olabilir. Gün içerisinde değişen duygu durumlarınızın ya da var olan stresin çözümünü yeme ataklarında aramak uygun bir çözüm değildir.
  5. Beslenmeye bağlı kronik bir yetersizlik ile fiziksel tetikleyici olarak karşımıza çıkabilir.  Uzun süredir kısıtlayıcı bir diyet yapıyorsanız ve yemek saatleriniz düzensiz ise kan şekerinizde dalgalanmalar yaşarsınız. Uzun süre yemek yememe sonucu oluşan açlık, kötü besin seçimine neden olmaktadır. 
  6. Yüksek yağ ve yüksek karbonhidrat içeriğine sahip besinleri tercih etme ihtimaliniz bu durumda oldukça yüksektir. Öğün saatlerini düzene sokmak ve öğünlerdeki besin ögesi dağılımını dengeleyerek, atakların önüne geçmek için ilk adımı atabilirsiniz. Bu süreçlerde alanında uzman kişilerden destek almanız size yardımcı olacaktır.


Yazar:

Dyt. Rıdvan Arslan

instagram.com/dyt.ridvanarslan


Şunlara da göz atın;

  1. Gece yemek yemenin zararları nelerdir?
  2. Gece mide bulantısı neden olur?
  3. Gece kuru öksürük neden olur?
  4. Stresliyken yemek atakları nasıl önlenir?
  5. Aşırı yemek yeme bağımlılığı nedir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı