Gaziantep Yemekleri: Antep Mutfağından 19 Nefis Yemek
Antep yemekleri nelerdir? Gaziantep'in yöresel yemekleri hangileridir? İşte, dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Gaziantep'in en meşhur 19 yemeği:

Gaziantep yemekleri eşsiz tatları ile herkesin gözdesi. Gaziantep, dünyanın en eski, Türkiye’nin 6. büyük kenti. Hal böyle olunca anlatacak çok şey var tabii ki. Önce kenti tanıyın, sonra girin mutfağa. Dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip olan Gaziantep'in 291 çeşit yemeği olduğu açıklanmıştı. Bu yemeklere tatlı ve kebaplar eklendiğinde ise yemek sayısının 500'e yaklaşacağı belirtildi. Antep, özellikle kebap yapımının en yaygın olduğu mutfaklardan biridir. Aynı zamanda şerbetli ve fıstıklı tatlılarıyla da Türk mutfağına önemli katkıları vardır. Peki, Gaziantep'in en meşhur yemekleri nelerdir, Antep mutfağında ne yenir? İşte, Antep mutfağını sofralarına taşımak isteyenler için, 19 nefis tarif:


  1. Beyran Çorbası


Antep mutfağında başlangıç menüleri için en çok tercih edilen yemek beyran çorbasıdır. Antep'te bulunan restoranlar beyran çorbasını ortalama 13 saatte hazırlasa da, evinizde yapabileceğiniz özel tarifimizi sizlerin beğenisine sunuyoruz.


  1. Börek Çorbası


Yoğurtlu bir çorba çeşidi olan börek çorbası da, başlangıç menülerinin favorisidir. Kuzu eti, yoğurt ve nohut ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için bol bol tüketilir.


  1. Yuvalama


Geleneksel bir yemek olan Yuvalama’nın diğer adı da Nakışlı aş... Gaziantep yöresinde özellikle Ramazan Bayramı’nda pişirilen bu ana yemek, şehriyeli pirinç pilavı ile servis yapılıyor. Yemeği hazırlarken pirinç ve kıyma ölçüsüne dikkat edin; ne kadar pirinç kullanırsanız, onun yarısı kadar kıyma kullanın.


  1. Simit Kebabı


Antep mutfağının en sevilen kebap çeşitlerinden biri simit kebabıdır. Simit adı verilen ince bulgur ve zırh kıyması ile hazırlanan bu yemek, fıstıklı yoğurt eşliğinde sunulur.


  1. Ali Nazik


Közlenmiş patlıcan, yoğurt ve kıyma ile hazırlanan Ali Nazik, Osmanlı'dan günümüze kalan ulaşan bir yemektir. Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilen Ali Nazik kebabı, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir.


  1. Antep Lahmacun


Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan lahmacun da, Antep usulüyle hazırlanır. Evde kolayca yapabileceğiniz Antep lahmacun, dışarıdakileri aratmayacak bir lezzettedir.


  1. İçli Köfte


Adana, Kahramanmaraş, Kilis ve Malatya'da da çok sevilen içli köfte, Antep mutfağından hiç eksik olmaz desek yeridir. Özellikle bayramlarda ve kalabalık sofralarda tepsi tepsi hazırlanarak sunulur.


  1. Antep Kebabı


Antep mutfağında birbirinden farklı kebaplara rastlamak mümkündür. Bunlardan biri de kuzu eti, közlenmiş biber ve soğan ile hazırlanan Antep kebabıdır. Hazırlanan kebap, nefis bulgur pilavı ile birlikte sunulur.


  1. Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma


Antep'in en sevilen yemeklerinden biri de zeytinyağlı dolma, namı diğer kuru patlıcan dolmasıdır. Kurutulmuş patlıcanlar ile hazırlanan bu dolmalar, büyük tencerelerde pişirilerek sofralardaki yerini alır.


  1. Firik Pilavı


Nohut ve bulgur ile hazırlanan firik pilavı, Antep başta olmak üzere Adana ve Hatay mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Genellikle et yemeklerinin yanında sunulur.


  1. Fıstıklı Kebap


Gaziantep mutfağında Antep fıstığının kullanılmadığı yemek sayısı oldukça azdır. Dana, kuzu eti ve fıstık ile hazırlanan bu kebap, kalın şişlere geçirilir ve ızgarada pişirilir.


  1. Soğan Dolması


Antep mutfağında et tüketimi yüksek olsa da, dolmaların yeri bir başkadır. Kars ile özdeşleşen soğan dolması, kıymalı harç ile hazırlanır ve ortalama 25 dakikada sofralardaki yerini alır.


  1. Şiveydiz


Adını ilk kez duyanlar için, şiveydizin kuzu eti, taze sarımsak ve nohut ile hazırlandığını söyleyebiliriz. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında tüketilen şiveydiz, pırasa ve farklı baharatlarla zenginleştirilir.


  1. Nohut Dürümü


Antep sokaklarında en çok rastlayacağınız yemeklerin başında nohut dürüm gelmektedir. Haşlanmış nohut ve lavaş ile hazırlanan nohut dürümü, Şef Türev Uludağ'ın tarifiyle sizlere sunuyoruz.


  1. Antep Usulü Yeşil Zeytin Piyazı


Yeşil zeytin, soğan, maydanoz ve yağlı sos ile hazırlanan bu piyaz, genellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunulur. Kısa sürede hazırlanır.


  1. Antep Fıstıklı Baklava


Geldik Gaziantep'in Türk mutfağına kattığı en lezzetli tatlılara.. Bayramların vazgeçilmezi haline gelen, incecik yufka, fıstık ve şerbet ile hazırlanan Antep fıstıklı baklava, Gaziantep denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biridir. Farklı çeşitleri için ev yapımı baklava tarifleri sayfamıza göz atın.


  1. Katmer


Nefis mi nefis katmer tatlısına kim hayır diyebilir ki? Çıtır çıtır yufkası ve bol fıstıklarıyla Antep sokaklarında en çok rastlanan tatlılardan biri de katmerdir. Genellikle kaymak veya dondurma ile birlikte sunulur.


  1. Nişe Helvası


Pekmez, su, nişasta ve fıstık ile hazırlanan nişe helvası, ortalama 20 dakikada hazırlanır. Yapımında yalnızca 5 malzeme kullanılan bu helva, kalabalık sofralarda ikram edilir.


  1. Şöbiyet


Görünümü ile baklavaya benzeyen şöbiyet, muska şekli verilmesiyle baklavadan ayrılır. İç harcında isteğe göre Antep fıstığı veya ceviz kullanılır. Genellikle kaymakla birlikte sunulur.


Gaziantep'in Tarihi

Yazılı kaynaklara göre Ayın Tap’tır Gaziantep’in adı; yani, güzel pınar, suyu güzel olan yer anlamına gelir. Bazı kaynaklar ise Hantap, yani Han Toprağı olduğunu yazıyor ve kentin Dülük köyü ile Karahöyük arasında kurulduğunu ileri sürüyor. Babil devleti, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar egemenlik sürüyor bu topraklarda. 639 yılında Arap orduları tarafından bölgenin önemli bir bölümü ele geçiriliyor ve ardından tekrar Bizans egemenliği hüküm sürüyor. Ayıntap/Dülük; Selçuklu Türkleri’ni, Haçlı seferlerini, Dulkadiroğulları’nı da basıyor bağrına. 1. Dünya Savaşı sonrasında İngilizler işgal ediyor; ardından da Fransızlar... Baskı, zulüm kol geziyor kent topraklarında. Antepliler düşmana karşı gizlice örgütleniyorlar ve direniş... Dışarıdan yardım almadan, açlık ve sefalet içinde 10 ay direniyor şehir. 1921’de Fransızlara karşı direniş hareketi yenilgi ile bitiyor. Bir ay sonra yapılan antlaşmayla Fransızlar Antep’ten çekiliyor ve Büyük Millet Meclisi büyük direnişin sahne olduğu Antep’e ’Gazi’ unvanı (6 şubat 1921) veriyor. 


Yeşil Elmas: Antep Fıstığı

Yüksek kalorili antepfıstığı, yörede ‘Yeşil elmas’ ya da ‘yeşil altın’ olarak adlandırılıyor. Ortadoğu kökenli olan bu bitki tüm Akdeniz kuşağında, Suriye, Irak, İran, Hindistan ve Türkiye’de yetiştiriliyor. Yüksek ısıya, kuraklığa dayanabilen, kurak toprakların kanaatkâr bitkisi antepfıstığı, ağaç başına yaklaşık 10 kg meyve veriyor. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgesinde bolca yetişiyor. Ağacın aynı adlı meyvesi (antepfıstığı/şamfıstık); çoğunlukla kabuklu durumda kavrularak tüketiliyor. Kavrulan fıstığın kabuğu çatlıyor ve ikiye ayrılıyor. Fıstık içi, şekercilikte, pastacılıkta, helvacılıkta, çeşitli tatlılarda ya da çerez olarak kullanılıyor. Çok besleyici olan antepfıstığı; yüzde 3.7 su, yüzde 59.4 yağ, yüzde 21.8 protein, yüzde 9.8 azot ve yüzde 2.9 ham lif içeriyor. Antepfıstığı yağında palmitik asit, oleik asit ve linoleik asit bulunuyor. Dünya antepfıstığı üretiminde Türkiye İran’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. 


Gaziantep'in İlçeleri

Gaziantep (merkez), Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, şahinbey, şehitkamil, Yavuzeli. Gaziantep’e karayolu, demiryolu ve havayolu ile gidebilirsiniz. 


Gaziantep'te Gezilecek Yerler

Gaziantep Kalesi; açık hava heykel atölyesi olan Yesemek, Belkıs (Zeugma); Rumkale, Tilbaşar Kalesi Karkamış harabeleri; Sakçagözü antik kenti; İslahiye ilçesi cıvarındaki Tilmen Höyüğü; Zincirli Höyük ve Esenbek Harabeleri, Burç Ormanı içindeki Hayvanat Bahçesi, Gaziantep’in merkezinde bulunan Kendirli Kilisesi ve tarihi hanlar ile Debbağhane Köprüsü.


Türkiye'nin 6. Büyük Kenti Gaziantep

Adıyaman, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kilis ve Suriye ile sınırdaş olan il, uluslararası yolların üzerinde bulunan önemli merkezlerden biri; Türkiye’nin 6. büyük kenti. Doğuda Fırat Nehri, kuzeyde Pazarcık ovaları, batıda Amanos Dağları ile çevrilmiş çanak görünümünde yüksek plato üzerine yerleşmiş. GAP projesinin adım adım hayata geçmesiyle önemli bir merkez haline gelmiş. Gaziantepliler yurdun dört bir yanına dağılmış; okur yazar oranı oldukça yüksek. Başka şehirlerde yaşasalar da mutlaka yatırımlarının bir bölümünü illerine yapıyorlar.


Şunlara da göz atın;

  1. Bolu'nun yöresel yemekleri
  2. Ürgüp yöresel yemekleri
  3. Balıkesir'in yöresel yemekleri
  4. Çanakkale'nin yöresel yemekleri
  5. Bursa'nın yöresel yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz
15 Aralık 2024 Masterchef Veda Eden İsim!
Fişekhane Kahvaltı Mekanları: 10 Farklı Mekan