Gaz, besinlerin sindirimi sonucu oluşur ve tamamen doğal bir durumdur. İyi sindirilmeyen yiyecekler, bağırsakların daha fazla çalışmasına neden olur ve gaz üretimini arttırır. Gaz yapan besinler, genellikle şeker ve posa yönünden zengindir. Ayrıca lifli gıdalar da, kontrolsüzce tüketildiğinde gaz oluşumuna neden olur. Ancak gaz yapan yiyecekleri tamamen beslenmeden çıkarmak yanlıştır. Bunun yerine gaz yapan besinler sınırlı ölçüde tüketilmeli ve aynı gün tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?
- Fasulye
- Mercimek
- Nohut
- Patates
- Soğan
- Enginar
- Lahana
- Karnabahar
- Bezelye
- Brokoli
- Kereviz
- Kuşkonmaz
- Turp
- Havuç
- Yeşil biber
- Muz
- Portakal
- Elma
- Armut
- Kayısı
- Şeftali
- Kuru üzüm
- Kuru erik
- Süt ve süt ürünleri
- Buğday
- Dondurma
- Sakız
- Yulaf kepeği
- Kepekli tahıllar
- Gazlı ve asitli içecekler
Gaz ve Şişkinlikten Kurtulma Yolları
- Hızlı yemek yemek, besinleri iyice çiğnememek, yemek yerken konuşmak, pipetle içecek içmek, derin iç çekmek gibi eylemler aşırı hava yutulmasına neden olur. Bu durumda gaz miktarını artıracaktır.
- Az yağlı besinler tüketin. Tek seferde büyük porsiyonlar tüketmek yerine, az ve sık yemeye özen gösterin.
- Kişilerin oturuş ve duruş pozisyonu, gazın bağırsaklara iletilmesinde önemli rol oynar. Yemek yedikten sonra sırt üstü yatmayın, dik bir şekilde oturun.
- Fiziksel aktiviteler gazın çıkışını kolaylaştırır. Bu yüzden yemekten 2 saat sonra yürüyüş veya egzersiz yapın.
- Bir anda aşırı meyve ve sebze tüketiminin gaz üretimini artıracağını unutmayın.
- Gazlı, asitli, şekerli içeceklerden ve tatlandırıcılardan uzak durun.
- Kişiye özgü en doğru beslenme programını hazırlayabilmek için, mutlaka bir uzmandan destek alın.
Şunlara da göz atın;
- Gaz sancısına ne iyi gelir?
- Kış bunalımına iyi gelen besinler
- Sinüziti tetikleyen besinler
- Boy uzatan yiyecekler
- Kan sulandırıcı besinler