Gastronomi Bölümü Nedir, Ne İş Yapar?
Gastronomi bölümü nedir? Gastronomi bölümünün iş imkanları nelerdir? Gastronomi mezunları nerelerde çalışır? Okan Üniversitesi’nden Eğitmen Şef İbrahim Arslanoğlu sorularımızı yanıtladı.

Gastronomi bölümü; Gastronomi tanımı gereği sadece pişirmek değil, bu bilimi, bilim yapan kültürel ve bilimsel alt yapının verilmesi ile tamamlanabilir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır. Gastronomi Bölümü, bilgi ve beceri ile donanmış, kültürlü, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bilinçli, yenilikçi niteliklere sahip yönetici şefler ve geleceğin gastronomlarını yetiştirmektedir.  


Gastronomi Bölümünün Dersleri Nelerdir?

Mutfak Teknikleri ya da Mutfak Uygulama isimleri altında evrensel pişirme teknikleri eğitimi verilir. İlave olarak, Dünya Mutfakları, Türk Mutfağı, Osmanlı Mutfağı, Pastacılık Teknikleri, Ekmekçilik Teknikleri gibi uygulama dersleri de yer alır. Uygulama derslerinin yanı sıra, Gastronomi Tarihi, Gıda Bilimi, Gıda Pazarlaması, Gıda Teknolojileri, Gastronomi Kültürü ve Temel Sanat dersleri gibi yoğun teorik derslere de yer verilir.




Gastronomi Bölümü Kaç Puan Ortalamasıyla Alır?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü sözel puan türünden öğrenci kabul eder. Devlet üniversitesine girmek için, 350 üstü puan 600.000 altı sıralama gerekir. İyi bir vakıf üniversitesine burslu girmek için, 400'e yakın puan 300.000 altı sıralama gerekir. Vakıf üniversitelerine ücretli veya %25-50 burslu girmek için, 300 üstü puan 800.000 altı sıralama gerekir.


Gastronomi Bölümünün İş İmkanları Nelerdir?

Çok fazla iş imkanına sahiptirler. Gıda sektöründe işini iyi yapan ve iyi çalışan insana sürekli ihtiyaç vardır.  


Gastronomi Mezunlarının İş İmkanları Nelerdir?

Yeni mezunlar genelde asgari ücret ile başlarlar. Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunları şef adayı olurlar ve iş hayatına temelden başlarlar. Aldıkları eğitimin bilincinde oldukları sürece kariyer basamaklarını hızlı tırmanabilirler. Eğitim hayatları boyunca çalışırlar veya iyi yerlerde staj yapıp iş görüşmelerinde kendilerini daha iyi ifade ettiklerinde, asgari ücretin üzerinde maaş ile iş hayatına başlayabilirler. Mutfakta asıl para kazanma Mutfak Şefi veya Mutfak Şefi Yardımcısı olduktan sonra başlar. Bu konuma gelmeleri 7-10 yıl gibi bir süreyi alır. Firmaya göre değişiklik göstermekle birlikte, ortalama bir mutfak şefi 10.000 TL kazanmaktadır. 


Gastronomi Mezunları Nerelerde Çalışabilir?

Yalnız bir mutfakta aşçılık yapmak olarak algılanmamalı. Gıda firmalarında ürün geliştirme yöneticisi olabilir, yeme içme yazarlığı yapılabilir, yeme içme medya sektörü olabilir, restoran-otel yöneticiliği olabilir, catering şirketlerinde proje müdürü olabilir, eğitmen-akademisyenlik gibi birçok seçenek mevcut. Gıdanın olduğu her alanda çalışabilirsiniz.  


Gastronomi Bölümü Kaç Yıllıktır?  

4 yıllık Lisans bölümüdür. 


Gastronomi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Devlet, Vakıf ve Özel üniversitelerin çoğunda Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mevcuttur.  


Gastronomi Bölümünün Uygulamalı Derslerinde Neler Yapılır?

Uygulamalı derslerde mutfak teknikleri ve bölgesel yemekler yapılır. Öğrenciler bizzat yemek pişirirler. Genelde ilk olarak eğitmen şef yemeği yapar anlatır, sonrasında öğrenciler uygular.

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi