Ramazana sayılı günler kala aklımızda olan bir sorunun cevabını bu yazımda sizler için ele aldım. Ramazan ayı boyunca yaşayacağımız uzun süreli açlıklarla birlikte yanlış beslenme bazı mide problemlerine neden olabilir. Bunlar sadece gastrit gibi mide rahatsızlığı olanlarda değil, olmayanlarda da görülür. Bunların hepsi yeme alışkanlıklarımızda olan değişiklikten kaynaklanmaktadır. Yemek saatinizde ve yiyecek seçimlerinizde bazı ayarlamalar yaparak, mide rahatsızlığını biraz da olsa önlemenize yardımcı olabilir.
Gastriti olanların oruç tutup tutamayacağının en doğru kararını hekimler verebilir. Bu konuda hekimlerine danışıp en doğru kararı verebilirler.
Oluşacak semptomları önlemek için :ramazandan çok önce yemek yememe alıştırmalı yapmak, belki yarım günle başlayıp yavaş yavaş süreyi uzatmayı deneyebilirler. dolaylı olarak, bunu yaparak mide, oruç sırasında enzimlerin aktivitesindeki azalmaya yavaş yavaş uyum sağlayacaktır. Bu da birazda olsa ramazan ayı boyunca bizi rahatlatacaktır…
Oruç süresinde uzun saatli açlık ile mide asidimiz artar. İftarda yiyeceklerimizi çeşitlendirmek ve öğünlerimizde vücudunuz için gerekli olan yeterli temel besinler (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve lif) ilk tercihimiz olmalı.
Kaçınmamız gereken besinlere dikkat etmeliyiz. İşlenmiş, yağlı, derin yağda kızartılmış, baharatlı, ekşi, tuzlu, kafeinli ve asit içeren yiyecekler bunlardan bazılarıdır. Bu tür yiyecekler sindirim sistemini tahriş etme eğilimlidir. Her zaman olduğu gibi en porsiyon kontrolü çok önemlidir.
Şeker beslenmemizde minimum yer vereceğimiz besin olmalı. Şeker sindirimi yavaşlatabilir ve asit geri akışını tetikleyebilir. Bu yüzden tatlı tüketeceksek sütlü tatlılar gibi hem hafif hem de protein içeriği olan tatlıları tercih etmeli ve tüketimini iftardan 2 saat sonra olacak şekilde tercih etmeliyiz.
Yemek yerken yavaş ve iyice çiğnemek çok önemlidir, böylece yemeğinizi sindirmek için daha az mide sıvısına ihtiyaç duymuş oluruz. Bu hem midemizi rahatlatacak hem de acele etmeden daha az yememizi sağlayacaktır. Unutmayın, midenizin doyduğunuzu beyninize bildirmesi 20 dakika sürer. Hızlı yemek yemek yerken hava yutmanıza neden olur ve bu da şişkinliğe neden olacaktır.
Tabağımıza daha küçük ve orta porsiyonlar koymak, özellikle iftar yaparken yiyecek alımınızı sınırlamak için iyi olacaktır. İftarda ezan okunduktan sonra önce hurma ve çorba gibi hafif yiyecekler yiyip, ana yemeği ise biraz bekledikten sonra yemek daha iyi olacaktır.
Vücudunuzun size gün boyunca kalıcı enerji vermesi için , kompleks karbonhidratlar ve lif şeklinde besinlere ihtiyacı vardır. Sahur yapmazsak vücudumuz gün boyunca mide asidini artıracak buda gastritimizi tetikleyecektir. Hazımsızlık ve mide yanmasını önlemek için sahurdan sonra hemen uyumaktan kaçının. Yemekten hemen sonra uzanmak mide asidinin yemek borusuna kaçmasına ve asit reflüsünün tetiklenmesine neden olacaktır.
Oruç tutarken bile günde en az 2 litre su içmemiz gerekmektedir. Sahurda ve iftarda bol su için. Yatmadan önce su içmek, vücudunuzun ertesi gün için sıvı seviyelerini ayarlamasını sağlar.
Uzun süreli ilaç kullananlar için ramazan ayında ilaç planlarınız hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Ağrı dayanılmazsa, orucu bırakın ve gerekli ilaçları almalısınız unutmayın, sağlığınıza dikkat etmek hala bir zorunluluktur ve islam, bunu yapamayanları oruç tutmaya zorlamaz.
Şunlara da göz atın;