Beslenmeye dikkat etmenin gastriti önlemek için önemli olduğunu belirten Diyetisyen Gülçin Işık, gastritin belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
Çoğu zaman mide veya bağırsak içerisindeki bakteriye bağlı enfeksiyonun doğrudan sonucu olarak ortaya çıkan mide zarı iltihabıdır. Bazen kullanılan ilaç veya aşırı alkol tüketimi de gastrite sebep olabilir. Akut veya kronik olarak ortaya çıkabilir. Vücuttaki inflamatuarın artışı (Crohn/sarkoidoz) ile mide içerisindeki sıvının mide duvarına zarar vermesi ile oluşabilir ya da helicobakter pylori gibi bakteriyel enfeksiyona bağlı gastrit görülebilir. B12 eksikliği, tip 1 diyabet, hashimato hastalıkları da gastrit görülme olasılığını artırabilir.
Gastrit Belirtileri Nelerdir?
- Özellikle karın bölgesinde ağrı, yanma, batma, kazınma gibi şikayetler görülür.
- Mide bulantısı, kusma, yemekten sonra aşırı şişkinlik gibi durumlar görülür.
- Hazımsızlık, kabızlık gibi durumlar oluşabilir.
- Sürekli geğirme isteği oluşabilir.
- Ağızda acı tat hissi görülür.
- Nadir de olsa dışkıda kan gibi durumlar da görülebildiği gibi, bu belirtilerden herhangi bir tanesi olduğu durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Gastrit Tedavisi Nedir?
Gastritin nedenine bağlı olarak tedavisi değişmektedir. Öncellikle mutlaka bunun nedeni tespit edilmelidir. Örneğin; bakteriye bağlı bir enfeksiyondan kaynaklı ise mutlaka ilaç tedavisi gerekir. Farklı ilaçların kullanımına bağlı olarak oluşan bir gastritse ilaç değişimi veya farklı ilaç eklemeleri de tedavinin bir parçası olarak kabul edilebilir. Alerjik reaksiyonlara bağlı ise alerjilerden kısıtlı bir beslenme modeli de etkili olacaktır. Bunların dışında da yaşam tarzındaki bir takım değişiklikler gastrit tedavisinde iyileştirici etkiye sahiptir.
Gastrit İçin Neler Yapılabilir?
- Öncelikle uzun süre aç kalmamalı, küçük porsiyonlarla, sık beslenme programına geçilmelidir. Günlük öğün sayısı artırılmalı, öğündeki porsiyonlar küçültülmelidir
- Asitli, baharatlı, kızarmış ve aşırı yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
- Özellikle alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
- Aşırı sıcak ve aşırı soğuk içecekler tercih edilmemelidir.
- Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Çok hızlı yemek yenmemelidir.
Gastrite Ne İyi Gelir?
- Bol miktarda taze sebze ve meyve tüketmeli, yüksek lif içerikli besinler ve balık, hindi, tavuk gibi yağ içeriği düşük protein kaynağı tüketilmelidir.
- Varsa alerjik besinlerden uzak durulmalıdır. Burada bireysel yaklaşım çok önemlidir. Sağlıklı olduğu bilindiği halde kişinin o besine karşı hassasiyeti olabilir. Burada önemli olan kişiye iyi gelen besinlerin tercih edilmesidir. Örneğin; kıvırcık yediğinde gastritinin arttığını söyleyen bir hastaya sırf sebze diye kıvırcık vermek doğru olamayacaktır. Onu yemek yerine, yememek, kişi için daha doğrudur. Bunun tespitini doktor veya diyetisyen eşliğinde sağlayabilirsiniz.
- Turp, salça, sirke, soslar, hardal, zeytin, kurutulmuş meyveler, baharatlar gastriti azdırabilir. Takibi yapılarak, kontrollü tüketilmesi gerekir. Bunun yerine enginar, zencefil, nane, meyan kökü daha rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ayrıca kabukları doğranmış patatesi haşlayıp suyunu tükettiğinizde de mide yanmalarınıza iyi gelebilir.
- Beslenmenin haricinde mutlaka verilen antibiyotiklerin düzenli ve doğru kullanımı, düzenli doktor takibi gastrit tedavisinin olmazsa olmazıdır.
Yazar:
Dyt. Gülçin Işık
instagram.com/isik_gulcin
Şunlara da göz atın;
- Reflüsü olanlar ne yemeli?
- Mide yanmasına ne iyi gelir?
- Mide ağrısına ne iyi gelir?
- Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?
- Yeme bozuklukları nelerdir?