Un, birçok tarifin vazgeçilmezidir. Un çeşitlerinden biri olan galeta unu ise, özellikle yemeklere çıtır katmasıyla bilinir. Ekmek kırıntılarından elde edilen ve pişirilmiş un olarak bilinen galeta unu, et, tavuk, balık gibi birçok tarifte kendine yer bulur. Özellikle çıtır kaplamaların olmazsa olmazıdır. İşte, galeta unuyla kolayca yapabileceğiniz tarifler:
Lübnan ve Orta Doğu mutfağıyla özdeşleşen falafel, nohut, kişniş, kimyon ve galeta unu karışımından oluşur. Kızaran falafeller, pita ekmeğiyle birlikte ara sıcak olarak servis edilir.
Un, yoğurt ve patates ile hazırlanan poğaça, gatela ununa bulanır. Dışı çıtır, içi ise yumuşacık olan bu tarif, çay saatlerinde ve kahvaltı sofralarında sunulabilir.
Levrek filetoların galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılmasıyla hazırlanan bu yemek, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Soğanlı salata eşliğinde sunabilirsiniz.
Çanakkale mutfağıyla özdeşleşen avcı böreği, hazır yufkanın kıyma, ince bulgur ve cevizli harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Dışı galeta unuyla kaplandıktan sonra 20 dakika fırında pişirilir ve sıcak sıcak servis edilir.
Şef İsmet Saz'dan dana eti, galeta unu ve yumurtayla hazırlanan pratik bir önerimiz var. Dana etinin galeta ununa bulanmasıyla hazırlanan bu yemeği, roka ve limon eşliğinde sunabilirsiniz.
Galeta ununun çok yakıştığı tariflerden biri de, kaşar krokettir. Yumurta, un ve kaşar peyniri ile hazırlanan bu kroketler, kızgın yağda pişirildikten sonra, ana yemeklerin yanında sunulur.
Kaşar yerine sebze kroket yapmak isteyenler, havuç, kabak, biber gibi sebzeleri birleştirerek önce yumurtaya, ardından galeta ununa bulayabilir. Pişirme işleminden sonra fazla yağını süzdürmeyi unutmayın.
Klasik anne köftesini sevenleri böyle alalım. Kıyma, soğan, yumurta ve galeta unu ile hazırlanan klasik köfteyi, videolu anlatımıyla kısa sürede pişirebilir ve sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
Milföy hamurunun ıspanaklı harç ve yumurtalı harç ile birleştirilmesiyle hazırlanan bu turta, özellikle çay saatlerinde sunabileceğiniz lezzetlerden biridir.
Kültür mantarının yumurta, galeta unu ve parmesan peynirine bulanmasıyla hazırlanan bu tarif, tarator sosu ile servis edilir. Ana yemeklerin yanında ara sıcak olarak sunulabilir.
İç harcı pırasa, sucuk ve galeta unu ile doldurulan piroşki, bir Rus mutfağı klasiğidir. 30 dakikalık pişirme süresinin ardından sıcak sıcak servis edilir. Özellikle çay saatlerinde tercih edilir.
Okurumuzdan gelen bu tarif, tavuk göğsünün ince ince dilimlenip yumurta, köri ve galeta ununa bulanmasıyla hazırlanır. Hem pratik, hem de doyurucu tariflerden biridir.
Hindi kuşbaşı, köri, kimyon, galeta unu ve maydanoz ile hazırlanan bu köfte, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Porsiyonu yaklaşık 145 kaloridir.
İspanyol mutfağından yayılan bu tarif, jambon, soğan, tereyağı ve süt karışımından oluşur. Dışı galeta ununa bulandıktan sonra kızartılarak servis edilir. Tapas olarak ikram edebilirsiniz.
Havuç, bal kabağı, maydanoz, dereotu ve galeta unu ile hazırlanan bu köfteler, hem şık sunumu, hem de lezzetiyle atıştırmalık olarak servis edilir. Sumaklı yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;