Fritöz Nasıl Temizlenir?
Fritöz derin yağda yemek yapmak isteyen her işletme ve evin vazgeçilmez parçasıdır. Peki nasıl temizlenir? Sizlere fritöz nasıl temizlenir anlattık. İşte, fritöz nasıl temizlenir:

Fritöz özellikle restoranların vazgeçilmez bir parçasıdır. Derin yağda yemek pişirmek için oldukça pratik bir üründür. İster evde isterseniz de restoranlarda kullanın fritözle ilgili en zor konu temizlemesidir. Yağ dolu bir hazneyi temizlemek zor olsa da düzenli aralıklarla temizledikçe işiniz daha kolay olacaktır.



Fritöz Nasıl Temizlenir?



  1. Fritözünüzü gerektiği gibi temizleyin. Fritözünüzü sık kullanıyorsanız, yağı değiştirmek ve birkaç günde bir temizlemek, çıkarılması çok daha zor olabilecek kir birikmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Fritözünüzü yalnızca birkaç haftada bir veya daha seyrek kullanıyorsanız, her kullanımdan sonra temizlemeniz daha kolay olacaktır.
  2. Fritözün içerisinde elektrik sistemi olduğu için lavabodan ya da bulaşık makinasından uzak tutmalısınız. 
  3. Fritözün fişini çekin ve tamamen soğumaya bırakın. Fritözünüzü asla fişe takılıyken temizlemeyin. Yanmaları önlemek için yağın tamamen soğumasını bekleyin. İçinde sıcak yağ bulunan bir kaba asla su eklemeyin, aksi takdirde karışım patlayabilir.
  4. Yağı boşaltın. Yağı tekrar kullanmayı planlıyorsanız, ağzı kapalı bir kaba boşaltın ve serin bir yerde saklayın. Eğer yağı kullanmayacaksanız lavabonuza yağ dökmeyin. Kanalizasyonunuzu tıkayabilir.
  5. Kızartma sepetini çıkarın ve lavaboya koyun. Daha sonra temizlemek için sepete iki veya üç damla bulaşık deterjanı koyun.
  6. Tencerede ve kapakta kalan yağı silin. Fritöz kabının içindeki yağ kalıntılarını ve yiyecek parçalarını silmek için nemli ancak damlamayan kağıt havlu veya sünger kullanın. Yağ yapışmışsa, bir kazıyıcı veya spatula ile sıyırıp, zarar vermemeye dikkat edin. Bazı kapaklar kolay temizlik için çıkarılabilir. 
  7. Gerekirse fritözün ısıtma elemanını silerek temizleyin. Çoğu fritözde bir çift metal çubuktan oluşan bir ısıtma bulunur. Bunlar yağlı kalıntılarla kaplıysa, kağıt havluyla silin. Silerken, özellikle ince teller varsa, herhangi bir parçayı bükmemeye veya zarar vermemeye dikkat edin.
  8. Bazı modellerde kolay temizlik için çıkarılabilir ısıtma kısmı veya fritözün yüzeyine yakın çekilebilen bir menteşeye bağlı elemanlar bulunur. Fritözün modeline ve markasına göre değişiklik gösterebilir, bu sebeple ürünün kılavuzunu okuyabilirsiniz.
  9. Bulaşık sabunu ile ovmak için yumuşak bir sünger kullanın. Fritözün tabanına yaklaşık dört damla ve kenarlara eşit olarak dağılmış dört damla kullanın. Alttan başlayın ve köpük oluşturmak için daireler çizerek fırçalayın. Kenarlardan yukarı doğru dairesel hareketlerle fırçalamaya devam edin.
  10. Fritözü sıcak suyla doldurun. Normalde yağlayacağınız kadar su kullanın, daha fazlasını kullanmayın. Sıcak suyu 30 dakika bekletin. Beklerken bir sonraki adıma geçebilir ve diğer parçaları temizleyebilirsiniz.
  11. Musluk suyunuz o kadar sıcak değilse, bir su ısıtıcısında biraz ısıtabilir veya fişi tekrar prize takarak suyu fritözde kaynatabilirsiniz. Fritözün fişini çekin ve suyun soğuması için 30 dakika bekleyin. 
  12. Kızartma sepetinin üzerine ılık su akıtın ve ileri geri silerek temizleyin. Yiyecek parçacıklarını çıkarmak için bir ovma fırçası kullanın. 
  13. Temizledikten sonra, kalan sabunu çıkarmak için sepeti durulayın, kalan suyu bir kağıt havluyla kurulayın ve bulaşıklık veya havlu üzerinde kurumaya bırakın.
  14. Fritöz kapağındaki kirli filtreleri temizleyin veya değiştirin. Filtrelerinizin çıkarılabilir olup olmadığını ve bunları temizleyip temizleyemeyeceğinizi görmek için üreticinizin talimatlarına bakın. Köpük yağ filtreleri sıcak sabunlu suda yıkanabilir ve kurumaya bırakılabilir. Kömür koku filtreleri yıkanabilir değildir ve kirlenip tıkandıklarında değiştirilmeleri gerekir.
  15. Filtrelerden herhangi biri çıkarılamıyorsa kapağı suya sokamazsınız. Bunun yerine, biraz deterjanlı nemli bir bezle silin, ardından deterjanı ve yağı çıkarmak için düz nemli bir bezle silin.
  16. Su, fritözde 30 dakika bekledikten sonra yarısını lavaboya dökün. Kenarları ve altını kalan suyla silmek için bir sünger veya bez kullanın, ardından onu da lavaboya dökün.
  17. Kalınlaşmış yağ kalırsa karbonat kullanabilirsiniz. Kalıntı veya yapışkan yağ tabakası hala çıkmadıysa, kalın bir macun oluşturmak için biraz karbonatı ılık suyla karıştırarak sünger üzerine yerleştirin. İnatçı leke üzerini ovalayarak silebilirsiniz.
  18. Fritözünüzü en son çare olarak temizlemek için yalnızca diğer aşındırıcı veya kimyasal maddeleri kullanın. Bir fırın temizleyicisi veya başka bir temizlik ürünü kullanmanız gerekiyorsa, daha sonra sabunlu suyla ovalayın ve pişirmek için kullanmadan önce kimyasalın tüm izlerini gidermek için birkaç kez su ile durulayın.
  19. Tekrar kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin (kağıt havlu ile kurutmak kurumayı hızlandırır). Fritözün dışını bir havluyla kurulayın, ancak içerideki havayı kurumaya bırakın. Fritözün tamamen kuruması için yeterince bekleyin.



Ticari Fritöz Nasıl Temizlenir?



  1. Düzenli olarak temizleyin. Ticari fritözünüze temel bir temizlik sağlamak için Fritözü Temizleme talimatlarını önceden okuyun. Bu temizliğin sıklığı, fritözün ne sıklıkta ve hangi amaçla kullanıldığına bağlı olacaktır, ancak bunu ne kadar sık yaparsanız, yiyeceklerin üzerindeki yağ kalıntılarını temizlemek o kadar kolay olacaktır.
  2. Ticari fritözler büyük ve derin olma eğiliminde olduğundan, tencereyi fırçalamak için sünger yerine yumuşak kıllara sahip uzun saplı bir fırça kullanmalısınız.
  3. Özellikle balık ve et gibi yiyecekleri (sosis vb.) kızartmak için kullanılıyorsa, yağı sık sık filtreleyin ve değiştirin. Ağır restoran kullanımı için, yağın genellikle günde bir veya iki kez filtrelenmesi gerekir. Yağı bir kahve filtresi veya tülbentten geçirerek yeniden kullanmak üzere filtreleyebilirsiniz, ancak bir restoran işletmesi, daha yüksek sıcaklıklarda hızla filtreleyen özel bir makinelerden de yararlanabilir. 
  4. Yağ boşaldığında ısıtma tellerini fırça ile temizleyin. Yeni veya filtrelenmiş yağ fritöze geri eklenmeden önce, tellerdeki yiyecek parçalarını çıkarmak için uzun saplı bir fritöz ovma fırçası kullanın. 
  5. Dış kısmı temiz tutun. Fritözünüzün kenarını ve dış yüzeyini temizlemek, fritözün daha uzun süre çalışmasına yardımcı olmayacak olsa da, kir toplamasını durduracak ve zeminleri ve çalışma yüzeylerini kayganlaştıran yayılmaları sınırlayacaktır. 
  6. Her 3-6 ayda bir kapsamlı bir "kaynatma" temizliği yapın. Ticari fritözünüzü iyice temizlemek için içini ılık suyla doldurmalı ve kaynama noktasına veya yavaş kaynamaya kadar ısıtmanız gerekir. Üreticinin talimatlarına göre özel bir "kaynatma" ürünü ekleyin ve kaynamaya 20 dakika devam edin. Lastik eldiven giyerek ve sıçramalardan kaynaklanan yanıklardan kaçınmaya özen göstererek, sıkışmış yiyecekleri çıkarmak için uzun saplı yumuşak kıllı bir fırça kullanın. Fritözü boşaltın, ardından normal bir temizlikten sonra yaptığınız gibi fırçalayın ve durulayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Fırın nasıl temizlenir?
  2. Mutfak süngeri nasıl temizlenir?
  3. Aspiratör filtresi nasıl temizlenir?
  4. Kesme tahtası nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri