Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
30 Tarif       24 Takipçi
Fransa, sokak lezzetleriyle ön plana çıkan mutfaklardan biridir. Peki, Fransa'nın en meşhur sokak lezzetleri hangileri? İşte, Fransız mutfağında denemeniz gereken 10 sokak lezzeti:

Fransa’nın sokak lezzetleri, ülkenin yemek kültüründeki zarafeti sokaklara taşır ve hemen her şehirde tadabileceğiniz, kendine özgü sokak yiyecekleri sunar. Fransız sokak yemekleri, genellikle hızlı bir şekilde yenilebilecek şekildedir. Kruvasan, krep gibi hamur işi lezzetlere sık sık yer verilir. Özellikle Paris sokaklarında birbirinden farklı lezzetleri bulmak mümkündür. İşte, Fransa'nın en popüler sokak lezzetleri:

  1. Crepe

İnce bir hamurla yapılan krepler, hem tatlı hem de tuzlu olarak sunulur. Tatlı seçeneklerde Nutella, reçel, muz gibi malzemeler; tuzlu seçeneklerde ise peynir, jambon, yumurta veya sebzeler kullanılır. Özellikle Brittany bölgesinde popülerdir ve farklı dolgu malzemeleriyle hazırlanan versiyonlarına galette adı verilir.

  1. Croque-Monsieur

Gravyer veya emmental peyniri ve jambonla yapılan bir tür sıcak sandviç olan Croque monsieur, genellikle beşamel sosla tamamlanır. Croque-Madame ise üzerine bir yumurta eklenmiş haliyle sunulur. 20. yüzyılda popüler olan bu lezzet, günümüzde ülkenin her yerinde bulunabilecek yemeklerden biri haline gelmiştir.

  1. Socca

Güney Fransa’nın Akdeniz kıyısında yer alan Nice şehrine özgü olan socca, nohut unundan yapılan ve büyük tepsilerde pişirilen bir tür krep. Üzerine zeytinyağı gezdirilir ve karabiber eklenerek çıtır çıtır kıvamda sunulur.

  1. Marrons Chauds

Özellikle kış aylarında, Paris ve diğer büyük şehirlerin sokaklarında sıcak kestane satan tezgahlar görmek mümkündür. Sıcak olarak kağıt külahlarda servis edilir ve soğuk havalarda içinizi ısıtır. Marrons chauds, Türk mutfağındaki kestane şekeri ile benzerlik gösterir.

  1. Jambon-Beurre

Paris’in en klasik sokak lezzetlerinden olan bu sandviç, çıtır baget ekmeğinin içine sürülen tereyağı ve jambonla yapılır. Fransa’da oldukça yaygın olan ve herkesin sevdiği bu sandviç, ucuz, doyurucu ve pratik olmasıyla ünlüdür. Özellikle öğle yemeklerinde tercih edilir.

  1. Escargot

Fransız sokaklarında ve restoranlarda, sarımsaklı tereyağı ve maydanozla hazırlanan salyangozlar oldukça popülerdir. Bu lezzeti daha çok pazarlarda bulabilirsiniz. Özellikle büyük şehirlerde turistler tarafından da ilgi gören bir sokak lezzetidir.

  1. Tarte Flambée

İnce bir hamur üzerine krema, soğan ve pastırma konularak pişirilir. Bir tür Fransız pizzası olan tarte flambée, özellikle Alsace bölgesinde yaygındır. Genellikle sokak pazarlarında ya da açık hava etkinliklerinde, kalabalık grupların paylaşarak tükettiği bir lezzettir.

  1. Külahta Niçoise Salatası

Niçoise salatasının külaha konulan versiyonudur. Ton balığı, domates, zeytin, nohut gibi farklı lezzetlerin yeşilliklerle harmanlanmasıyla hazırlanır. Külahta sunulduğu için sokak lezzeti olarak da tüketilebilir.

  1. Ekler

Fransız mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan ekler, pate a choux hamurundan yapılır. İçi krema ile doldurulan ekler, renkli çikolata soslarıyla kaplanır. Hem sokak lezzeti olarak sunulur, hem de cafe ve restoran menülerinde kendine yer bulur.

  1. Kruvasan

Fransız kahvaltısının en meşhur lezzetidir. Kökeni 17. yüzyıla kadar uzanan kruvasan, çikolata dolgusu ile zenginleştirilir. Ancak peynir gibi farklı dolgularla da sunulabilir. Sabah öğünlerinde kruvasan ve kahve ikilisi satan yerlere rastlamak mümkündür. 

Şunlara da göz atın;

  1. Türkiye'nin en popüler sokak lezzetleri
  2. İtalya'nın sokak lezzetleri
  3. Tayland sokak lezzetleri
  4. Japonya'nın sokak lezzetleri
  5. Atina'nın sokak lezzetleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?