Folat Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Folat, vücut için gerekli olan B9 vitaminidir. Peki, folat eksikliği nasıl anlaşılır, kimlerde görülür? İşte, folat eksikliği hakkında bilmeniz gerekenler:

Folat veya folik asit aslında B9 vitaminidir. DNA'yı onarmak ve kırmızı kan hücrelerini üretmekle görevli olan folat, besinler yoluyla vücuda alınır. Yeterince folat yememek sadece birkaç hafta içinde folat eksikliğine yol açabilir. Vücudunuzun folatı emmesini veya kullanılabilir formuna dönüştürmesini engelleyen bir durumunuz veya genetik mutasyonunuz varsa da eksiklik meydana gelebilir. Folat özellikle doğurganlık çağındaki kişilerde önemlidir. Hamilelik sırasında folat eksikliği doğum düzensizliklerine yol açabilir. Çoğu insan yiyeceklerden yeterince folat alır. Ancak beslenme yoluyla alınmaması halinde bazı riskler oluşur.

Folat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Folat eksikliğinin belirtileri genellikle hafiftir. Folat eksikliğinde şunlar görülebilir;

  1. Gri saç
  2. Ağız yaraları
  3. Büyüme sorunları
  4. Tükenmişlik hissi
  5. Kalıcı yorgunluk
  6. Zayıflık
  7. Soluk cilt
  8. Dil şişmesi
  9. Sinirlilik hali

Folat Eksikliği Neden Olur?

Folat suda çözünen bir vitamindir. Suda çözünür ve yağ hücrelerinizde depolanmaz. Bu, vücudunuz bir rezerv geliştiremediğinden folat almaya devam etmeniz gerektiği anlamına gelir. Folat eksikliği nedenleri;

  1. Diyet: Taze meyve, sebze ve zenginleştirilmiş tahıllardan fakir bir beslenme folat eksikliğinin ana nedenidir. Ayrıca yemeğinizi aşırı pişirmek bazen vitaminlerin yok olmasına neden olabilir. Folat açısından zengin gıdaları yeterince yemezseniz vücudunuzdaki folat seviyeleri sadece birkaç hafta içinde düşebilir.
  2. Hastalık: Gastrointestinal sistemdeki emilimi etkileyen durumlar folat eksikliğine neden olabilir. Crohn hastalığı, çölyak hastalığı, böbrek sorunları folat eksikliğine yol açabilen hastalıklardır.
  3. Genetik: Bazı insanlar, vücutlarının besinsel veya tamamlayıcı folatın uygun ve etkili bir şekilde kullanılabilir formu olan metilfolata dönüştürülmesini engelleyen genetik bir mutasyona sahiptir.
  4. Bazı ilaçlar: Bazı ilaç grupları folat emilmesini engelleyebilir. 

Folat Eksikliği Risk Faktörleri

Folat eksikliği olasılığını artırabilecek faktörler şunlardır;

  1. Çok fazla alkol kullanımı
  2. Gebelik
  3. Doğurganlık çağında olmak
  4. Fazla pişmiş yiyecekler tüketmek
  5. Bazı tıbbi durumlar
  6. Vitaminden fakir besinler tüketmek
  7. Çölyak hastaları

Folat eksikliğini önlemek için brokoli, ıspanak, brüksel lahanası, bezelye, narenciye, muz, kavun, domates suyu, yumurta, fasulye, mantar, kuşkonmaz, böbrek, karaciğer eti, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri ve tahıl tüketmek gerekir. Önerilen folat dozu günde 400 mikrogramdır. Hamile kalabilecek kişiler folat takviyesi almalıdır. Folat normal fetal büyüme için kritik öneme sahiptir. Ancak herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Folik asit içeren besinler
  2. Vitamin eksikliği belirtileri
  3. Çinko eksikliği nasıl anlaşılır?
  4. Fosfor eksikliği belirtileri
  5. Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video