Fitness Yapanlar İçin Beslenme Önerileri
'Spora başladım ama nasıl besleneceğim?' diyenler için, Diyetisyen Gülçin IŞIK'tan fitness beslenme önerileri..

Spor, her türlüsüyle farklı bir metabolik aktivite hızı sağlayan ve vücuttaki aktivitelere doğrudan ve dolaylı etkisi bulunan kalori harcatan bir eylemdir.
Hareketsiz ve hareket halinde olan bireylerin günlük enerji ihtiyaçları, vitamin ve mineral gereksinimleri aynı değildir. Bu cehetle;

  1. Günlük yapılan egzersiz planı,
  2. Uyku ve uyanıklık zamanları,
  3. Bulunan hastalık ve kullanılan tedaviler,
  4. Sporda kullanılan yer, araç ve gereçleri
  5. Kişinin psikolojik durumu,
  6. Yemek alışkanlıkları,
  7. Sosyal etki

    Bunların hepsi fitness yapan bireyler için beslenme biçiminde etkilidir. Tek tek inceleyecek olursak:
  8. Günlük yapılan egzersiz planı; planın ağırlığı, devam etme süresi kişi açısından çok farklılık arz edebilir. Bu direkt olarak gereksinimleri etkilemektedir. Sporun biçimi ve ağırlık derecesi çok önemlidir. Örneğin; kickbox yapan birinin kalori ihtiyacı ile halter kaldıran birinin kalori ihtiyacı ve fitness yapan birinin kalori ihtiyacı aynı değildir.
  9. Uyku ve uyanıklık zamanları: gece uyuma zamanı, uyanıklık halinde yenilen atıştırmalıklar, TV karşısında uyumak, belirli bir zamanı uyku ve uyanıklık için planlamak, bu yapılan planlara uymak günlük kalori ihtiyaçlarını etkilemektedir. Uyku zamanını stabilize eden biriyle, sürekli farklı uyku zamanları ile metabolik dengesini değişik etkilere maruz bırakan birisi, farklı enerji gereksinimine ihtiyaç duyar. Gece uykusu ve gündüz uykusu bile farklı metabolik aktivite düzeylerinde etkilidir. Bilindiği üzere sporcular için kas kitlesinin kalitesinin oluşumunda gece uykusu çok önemlidir.
  10. Bulunan hastalık ve kullanılan tedaviler: kişisel sağlık durumu, hormonlar, kan şekerini etkileyen hastalıklar, ailesel sendromlar ve bunlar için kullanılan tedavi protokolleri metabolik yapı ve hız açısından önemlidir. Bu minvalde kişinin her türlü sağlık durumu ve kullandığı tedaviler diyet düzenlenmesi için mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
  11. Sporda kullanılan yer araç ve gereçler: spor yapılan doğal şartlar, spor yapan kişinin akciğerlerine giren hava, içindeki oksijen miktarı/partikül miktarı, spor yapılan mekanın doğa şartları, hem spora devamını, hem sporun kalitesini hem de motivasyonunu etkiler.
  12. Kişinin psikolojik durumu: Hormonal dengeler ve yeme içme alışkanlıklarına direkt etkili olan kişisel durumlardır. Yaşamıyla ilgili bir sürü farklı etkiye yol açabilecek olduğundan kalori dengesini, yeme biçimini, yeme miktarını doğrudan etkiler. Beraberinde iştah düzeyini, karın bölgesi ve basen bölgesi yağlanmasını ve vücuttaki yağ birikimini de etkilemektedir.
  13. Yemek alışkanlıkları: Kendi ülkemizden de, etrafımızdaki insanlardan da fark edebileceğimiz üzere doğumdan, erişkinlik çağına kadar temas edilen yiyecekler, ağız tadını oluşturan temel dinamiklerdendir. Örneğin; Çin’deki birinin sabah kahvaltısı kurutulmuş meyve iken, Tayland’da papaya, Fransa’da kruvasan iken, Tokat’ta yağlıdır.
  14. Sosyal etki: arkadaşlar, yaşam standartları, evde yemek yapan birinin olması, aşçı ya da yemek atölyelerine abone olma, sosyal açıdan hem yediğimiz yiyecekler açısından hem de spor fırsatlarına sahip olma açısından farklı imkanlar sunar.

Bütün bunlar beslenme ve fitness açısından farklılıklar içerir. Kişiye özel bütün durumlar iyice irdelenmeli ve analiz edilmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Glutensiz beslenme nedir, nasıl yapılır?
  2. Diyabet hastaları için beslenme önerileri
  3. En etkili detoks tarifleri
  4. Metabolizmayı hızlandırmanın yolları

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!