En Doğru Yöntemlerle Fıstık Ezmesi Nasıl Saklanır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Fıstık ezmesi, kahvaltı sofralarında sıklıkla tüketilen bir besindir. Peki, fıstık ezmesi nasıl saklanır, fıstık ezmesinin bozulduğu nasıl anlaşılır? İşte, fıstık ezmesi saklama yöntemleri:

Fıstık ezmesi, besleyici ve lezzetli bir ürün olup uygun şekilde saklandığında uzun süre bozulmadan tüketilebilir. Kahvaltı sofralarında çok sevilen bu besin, adından anlaşılacağı üzere fıstığın ezilmesiyle elde edilir. Kimi zaman evde doğal olarak hazırlanırken, kimi zamanda hazır kavanozlar halinde alınabilir.

Fıstık Ezmesi Nasıl Saklanır?

  1. Oda sıcaklığında: Kapalı bir kavanozda veya hava geçirmez bir kapta, serin ve karanlık bir yerde saklanabilir. Doğal fıstık ezmeleri, katkı maddesi içermediği için yağ ayrışması gösterebilir. Kullanımdan önce karıştırılarak tekrar homojen bir kıvam elde edilir. Katkı maddesi içeren fıstık ezmeleri (raf ömrünü uzatıcılar eklenmiş olanlar) oda sıcaklığında daha uzun süre dayanır. Doğal fıstık ezmeleri, katkısız olduğu için daha hızlı bozulabilir.
  2. Buzdolabında: Açılmış bir fıstık ezmesini buzdolabında saklamak, tazeliğini daha uzun süre korumasını sağlar. Fıstık ezmesini buzdolabında saklamak, yağ ayrışmasını yavaşlatır. Kullanımdan önce oda sıcaklığında bir süre bekletip karıştırabilirsiniz. Özellikle doğal fıstık ezmesi için buzdolabı tercih edilmelidir, çünkü katkı maddesi içermediği için sıcaklık değişimlerine daha duyarlıdır.

Açılmamış fıstık ezmesi oda sıcaklığında genellikle 6-12 ay dayanır. Etiket üzerinde belirtilen son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra oda sıcaklığında 2-3 ay, buzdolabında ise 6 aya kadar tazeliğini korur.

Fıstık Ezmesi Nasıl Dondurulur?

Fıstık ezmesi dondurulabilir. Ancak dokusu biraz değişebilir, özellikle çözülme sırasında yağ ayrışması görülebilir. Küçük porsiyonlar halinde dondurmak daha pratik olur. Fıstık ezmesini hava geçirmez bir kapta veya dondurucu poşetinde saklayabilirsiniz. Dondurucuda uygun koşullarda saklandığında fıstık ezmesi 6-12 ay dayanır. Dondurulmuş fıstık ezmesini kullanmadan önce buzdolabında çözülmesini bekleyin. Çözüldükten sonra homojen bir kıvam için karıştırabilirsiniz.

Fıstık Ezmesinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Koku: Bozulmuş fıstık ezmesi, tipik olarak acı veya ekşi bir koku yayar. Taze fıstık ezmesinin hoş ve cevizimsi bir kokusu olmalıdır.
  2. Tat: Bozulmuş fıstık ezmesi acı bir tat alabilir. 
  3. Renk: Fıstık ezmesinin rengi koyulaşmışsa veya yüzeyinde küf benzeri bir oluşum varsa, bu bozulduğunu gösterir. 
  4. Yağ ayrışması: Yağ ayrışması doğal bir süreçtir, ancak yağın rengi değişmişse (örneğin sarı yerine koyu kahverengi olmuşsa), bozulmuş olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Fıstık ezmeli tarifler
  2. Tahin nasıl saklanır?
  3. Pekmez nasıl saklanır?
  4. Kaymak nasıl saklanır?
  5. Çikolata sosu nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Masterchef Yarışmacılarının Restoranları: 17 Öneri
Hünkar Beğendi Yapmanın Püf Noktaları
En Doğru Yöntemlerle Fıstık Ezmesi Nasıl Saklanır?
Masterchef Türkiye'nin 1. Finalisti Belli Oldu!
Kabuklu Deniz Ürünlerinin Faydaları Nelerdir?
Hangi Burç Hangi Ülkenin Mutfağını Seviyor?