Fırında Meyve Nasıl Kurutulur?
Taze meyveleri kendiniz kurutmak ister misiniz? Sizler için fırında meyve nasıl kurutulur anlattık. İşte, fırında meyve nasıl kurutulur:

Taze meyveleri kendiniz kurutmak ister misiniz? Seçtiğiniz meyveleri durulayarak ve sert kabukları, kabukları, çekirdekleri ve tohumları çıkararak hazırlayın. Sizler için meyve fırında nasıl kurutulur anlattık. İşte, meyve fırında nasıl kurutulur:


Meyveyi Seçmek ve Uygun Şekilde Kesmek

  1. Olgun ve çürük içermeyen taze meyveleri seçin. Birkaç iyi seçenek elma, muz, armut, şeftali, çilek, kiraz ve kayısı. Ayrıca portakal, ananas ve misket limonu gibi turunçgillerin kısımlarını kurutabilir ve sevdiğiniz diğer meyvelerle deneyler yapabilirsiniz. Eşit renklendirmeye sahip olgun meyveler arayın. Koyu, yumuşacık benekli meyvelerden kaçının.
  2. Meyveleri yıkayın, soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Meyvenizi kullanmadan önce daima soğuk suyla iyice durulayın. Ardından, ne tür meyve ile çalıştığınıza bağlı olarak, dış kabuğu, sapı, tohumları, kabukları ve çekirdekleri çıkarın. Her meyvenin etli, yenebilir kısımlarıyla çalışmak istiyorsunuz.
  3. Örneğin, şeftali kullanıyorsanız, çekirdeklerini çıkarmak için ikiye bölün. Muz kabuklarını soyun, narenciye kabuklarını, çekirdek elmaları çıkarın ve saplarından kurtulun.
  4. En sert dış kaplamaları çıkarmak genellikle en iyisidir. Örneğin, erik, mango ve kayısıların kabuklarını soyun. Açık bırakmak kuruma süresini uzatacaktır.
  5. Meyveleri aynı büyüklükte ve kalınlıkta parçalar halinde kesin. Meyve dilimleriniz veya dilimleriniz istediğiniz boy ve kalınlıkta olabilir. Olabildiğince tek tip hazırlamak önemlidir.
  6. Yaban mersini, kiraz ve kızılcık gibi küçük meyveler bütün olarak bırakılabilir.
  7. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisi ayarlayın.
  8. Meyveler kurudukça yapışkan şekerleri serbest bırakır, bu nedenle meyvelerin yüzeye yapışmaması için fırın tepsilerinizi önce yağlı kağıt ile hizalayın.
  9. Dilerseniz fırın tepsilerinize yapışmaz pişirme spreyi de püskürtebilirsiniz.
  10. Her iki teknik de eşit derecede iyi çalışır, ancak parşömen kağıdı temizlemeyi çok daha kolay hale getirecektir!
  11. Meyveleri fırın tepsisine tek sıra halinde yerleştirin. Meyve parçalarını fırın tepsisine yayın ve aralarında biraz boşluk bıraktığınızdan emin olun. Ne kadar çok boşluk bırakırsanız, hava sirkülasyonu o kadar iyi olur, ancak parçalar birbirine değmediği sürece, her şey hazır demektir.


Meyveleri Kurutmak

  1. Fırınınızı 60 °C önceden ısıtın ve ısınmasına izin verin. Fırınınız o kadar düşmezse, mümkün olan en düşük sıcaklığa ayarlayın. 93 °C aşmayın, aksi takdirde meyvenizi kurutmak yerine pişirirsiniz. Fırının tamamen ısınmasına izin verin.
  2. Fırın tepsisini fırına yerleştirin. Herhangi bir raf kullanabilirsiniz. Birden çok sayfa yapıyorsanız, aralarında en az 5,1–7,6 cm boşluk olduğu sürece her iki rafı da aynı anda kullanabilirsiniz. Havanın düzgün bir şekilde dolaşabilmesi için fırın tepsisinin her tarafında en az 2,5 cm boşluk olduğundan emin olun.
  3. Havanın dolaşabilmesi için fırın kapağını yaklaşık 5,1 cm açık bırakın. Fırın kapağını tamamen kapatmak hava sirkülasyonunu kesecek ve bu da kuruma süresini uzatacak ve meyvelerinizi kurutmak yerine pişmesine neden olabilir. Bunu önlemek için fırın kapağını birkaç santim açık bırakın.
  4. Meyveyi her 30 dakikada bir karıştırın ve toplamda 4-8 saat kurumasını bekleyin. Meyvelerin eşit şekilde kuruması için her yarım saatte bir tahta kaşık veya spatula kullanarak parçaları hareket ettirin.
  5. Meyvenin kuruması ne kadar sürer, ne kadar sulu olduğuna ve parçalarınızın ne kadar büyük olduğuna bağlıdır, bu nedenle aşırı kurumayı önlemek için 3 saat civarında kontrol etmeye başlayın.
  6. Meyveler kuruduğunda ve çiğnendiğinde fırından çıkarın. Meyve yumuşacıksa, daha uzun süre kuruması gerekir. Eğer zorsa, fazla kurutmuş olabilirsiniz, bu da kuru meyvelerinizi çıtır seviyorsanız çok da önemli değil! Amaç, meyve suyu bitene kadar kurutmak, ancak sertleşmeden önce çiğnenebilir bir kaliteyi korumaktır.
  7. Tahta bir kaşıkla dürterek veya bir spatula ile birkaç parça alıp test ederek ne kadar kuru olduğunu kontrol edebilirsiniz. Isırmadan önce birkaç dakika soğumasını bekleyin.
  8. Çocuğunuz veya evcil hayvanınız yoksa fırının kapağını sonuna kadar açık bırakmak şartıyla ocağı kapatabilir ve tepsileri fırının içinde bırakabilirsiniz.


Meyveleri Soğutmak ve Saklamak

  1. Kurutulmuş meyveyi gece boyunca soğumaya bırakın. Meyve parçalarını soğumaları ve kurutma işlemini bitirmeleri için fırın tepsisine bırakın. Bu genellikle birkaç saat sürer, bu nedenle gece boyunca dışarıda bırakmak en basit çözümdür. Sıcak fırın tepsisini, çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde, ısıya dayanıklı bir yüzeye koyduğunuzdan emin olun.
  2. Meyveyi doğrudan güneş ışığından uzak bir yerde soğumaya bırakın.
  3. Kurutulmuş meyveleri hava geçirmez kaplara aktarın. Soğuduktan sonra meyveleri doğrudan fırın tepsisinden saklama kaplarına aktarabilirsiniz. Plastik kaplar ve büyük dondurucu poşetler, depolama için harika seçeneklerdir.
  4. Meyveyi bölünmüş porsiyonlarda saklamayı düşünün. Meyveyi her havaya maruz bıraktığınızda raf ömrü azalır, bu nedenle meyveyi porsiyonlara ayırmak meyveyi daha uzun süre taze tutacaktır.
  5. Kurutulmuş meyveyi oda sıcaklığında 6-12 ay saklayın. Saklama kaplarını hemen kilerinize koyabilir ve kuru meyveleri 1 yıla kadar oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Raf ömrünü daha da uzatmak istiyorsanız, meyveyi buzdolabınızda veya derin dondurucunuzda saklayın.
  6. Meyve buzdolabında 1-2 yıl, dondurucuda süresiz olarak dayanır.


Şunlara da göz atın;

  1. Evde nane nasıl kurutulur?
  2. Evde portakal nasıl kurutulur?
  3. Evde kekik nasıl kurutulur?
  4. Çilek nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Havuçlu Tuzlu Tarifler: 10 Farklı Havuçlu Tuzlu Tarif
Maydanoz Yerine Ne Kullanılır: 10 Farklı İkame
Evde Mandalina Nasıl Kurutulur?
Hava Fritözünde Patlıcan Nasıl Közlenir?
Meyveli Kurabiye Tarifleri: Taze ve Kuru Meyveli 14 Kurabiye Tarifi
Kolay Omlet Tarifleri: Kahvaltı Sofralarına Çok Yakışacak 20 Değişik Omlet Tarifi