Balık severleri böyle alalım. Balık mevsiminin sonlarına yaklaştığımız şu günlerde birbirinden lezzetli balık yemekleri hazırlamaya ne dersiniz? Ülkemizde balık tüketimi et ve tavuk kadar yaygın olmasa da, balığın sağlığımıza sayısız faydası var. Kızartma, buğulama ızgara ve fırınlama yöntemleriyle pişirilen balık, farklı tatlarla bir araya getirildiğinde ana yemek olarak sunulur. Kızartma usulüyle pişirilen balıklar hem çok yağlı, hem de yüksek kalorili olduğu için çok fazla tercih edilmemelidir. bunun yerine daha sağlıklı olduğu belirtilen fırında balık çeşitleri denenebilir. İşte, bağışıklığınızı güçlendirecek en lezzetli 14 fırında balık tarifi:
Listemizdeki ilk tarif, mercan balığı ile hazırlanan nefis fırında balık. Ortalama 1 saat içerisinde hazırlanan fırında balık, zeytinyağı, sarımsak ve limon dilimleri karışımıyla sunulur. Balık tarifleri denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan fırında levrek, yalnızca 6 malzeme ile hazırlanır. Kırmızı soğan ve domates ile birlikte pişirilen fırında levreğin porsiyonu, yaklaşık 95 kaloridir. Zihinsel ve fiziksel gelişimi destekleyen somon, özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için tüketilir. İnce kıyılmış maydanoz ve limon dilimleri eşliğinde sunulan fırında somon, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir. Potasyum, fosfor, magnezyum ve selenyum bakımından zengin olan uskumru, vücut direncini arttırmasıyla bilinir. Patates ve soğan dilimleri ile birlikte sunulan uskumru, portakal suyu ile marine edilir. Protein açısından çok zengin olan sardalya, soslanıp pişirilme işleminin ardından hemen tüketilmeli ve bekletilmemelidir. Hazırlaması 15, pişirmesi 15 dakika olan fırında sardalya, bol limonlu salata eşliğinde sunulabilir. İç harcı domates, biber, soğan ve maydanoz ile doldurulan fırında palamut, ortalama 30-35 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Palamut balığı cilt ve saç sağlığını korurken, kemik ve dişlerin yapısını güçlendirir. Bu yüzden haftada 1 kez tüketilmesi önerilir. Levrek fileto, brokoli, karnabahar ve domates ile hazırlanan deniz levreği, hem sağlıklı, hem de doyurucu bir yemektir. Karnabahar püresi eşliğinde sunulan bu yemek, özellikle davet sofralarına eklenmesi gereken yemeklerin başında gelir. Sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan kupes balığı, ülkemizde çok fazla ilgi görmese de, son derece lezzetli bir balık türüdür. Kıbrıs'ta voppa balığı olarak bilinen kupes, fesleğen, sarımsak ve limon suyu ile marine edilir. Ülkemizde en çok tüketilen balıkların başında hamsi gelir. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sık sık tüketilen hamsiyi, iç pilavla birlikte fırında pişirebilirsiniz. Omega 3 bakımından zengin olan fırında hamsili pilavı, limon dilimleri ile birlikte servis edebilirsiniz. Yüksek besin değerleri ile vücuda zindelik veren çipura balığı, demir, kalsiyum ve protein içermektedir. Kan yapıcı özelliği ile demir eksikliğini gideren çipura, az kılçıklı bir balık türüdür. Okurumuzdan gelen fırında çipura tarifini sevdiğiniz malzemelerle birleştirerek tüketebilirsiniz. Levrek, patlıcan ve tereyağı ile hazırlanan bu yemek, beşamel sos ile zenginleştirilir. Hazırlaması 25, pişirmesi 30 dakika olan patlıcan yatağında levrek, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan şipşak hamsi, limon ve fesleğen ile zenginleştirilir. Ortalama 30-35 dakikada sofralardaki baş köşeyi alan şipşak hamsi, zamanı kısıtlı olan kişiler için ideal bir tariftir. Lezzetli bir balık türü olan sudak, uzun levrek olarak da bilinir. Özellikle Avrupa ülkelerinde tüketilen bu balık, tahin sosuyla zenginleştirilebilir. En lezzetli tariflerden biri olan çipura füme, çipuranın güzelce temizlenmesi ve fırınlanmasıyla hazırlanır. Genellikle ekmek dilimleri, pate, turşu ve salatalık dilimleri ile birlikte sunulur. Şunlara da göz atın;