Fındık, huşgiller familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaçların ortak adıdır. Boyu maksimum 5 metre, ortalama ise 3 metredir. Yazın yapraklı, kışın ise yaprak döken bir ağaçtır. Ağaçtan elde edilen fındık, çok iyi bir enerji kaynağıdır. Beden ve zihin yorgunluğunu azaltır. Kalp ve damar sağlığına da olumlu etkileri vardır. Kansızlığa iyi gelir, kemik gelişimini destekler. Sade bir şekilde tüketilen fındık, tatlı yapımında da sık sık kullanılır.
Dünyada fındık üretiminin en çok yapıldığı yer, Türkiye'dir. Fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'de yer alır. İtalya, Azerbaycan ve İran sırasıyla Türkiye'yi takip eder. Ülkemizde fındık üretimi denildiğinde Karadeniz Bölgesi önde gelir. En fazla fındık üretilen yer Ordu, Giresun ve Samsun şehirlerimizdir. Fındık, nemli ve ılıman iklimleri sever. Uygun yetiştirme alanlarında yıllık ortalama sıcaklık 13-16 derece olmalıdır. Kışın sıcaklık -8 ve -10 dereceden aşağı düşmemeli, yazın ise 36 dereceyi geçmemelidir. Yıllık yağış miktarı ise 750 mm üzerinde olmalıdır. Çiçeklenme ve tozlanma kış aylarında gerçekleşir. Yüksek nemden hoşlanır. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında nemin %60'tan az olmaması gerekir. Kuraklığa karşı hassastır. Fındık, besin maddelerince zengin, tınlı, humuslu, alüvyal ve geçirgen topraklarda yetişir. Köklerin çoğu 60 cm'lik derinlikte oluşur. Bu yüzden yüzeysel ve kayalık araziler, geçirimsiz tabaka bulunan topraklar ve killi-ağır topraklar fındık yetiştiriciliği için uygun değildir. Hafif asidik topraktan hoşlanır. Toprağın pH'sı 6-6,5 arası olmalıdır. Eğer toprak daha asitliyse, kireçleme yapılması gerelir. Yüksek taban suyuna dikkat edilmeli, gerekirse drenaj yapılmalıdır. Fındık, yaz sonu ve sonbahar başında hasat edilir. Karadeniz'in sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolunda 10-20 Ağustos, yüksek kolda ise 20 Ağustos'tan sonra hasat dönemi başlar. Şunlara da göz atın;Fındık Hangi Bölgede Yetişir?
Fındık Hangi İklimde Yetişir?
Fındık Hangi Toprakta Yetişir?
Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?
Fındık Çeşitleri ve Özellikleri