Filtre kahve, dünyada en çok tüketilen kahve çeşitlerinden biridir. Bu sebeple, piyasada birçok farklı filtre kahve makinesi çeşidi var. Standart makinelerin yanında pour-over makineler hem öğütme, hem de demleme yapma özelliğindedir. Bu yüzden filtre kahve makinesi alırken, özelliklerinden önce çeşidine karar vermeniz gerekir.
1970'li yıllardan beri kullanılan bu model, hep aynı mantıkla çalışır. Isınan su, borudaki filtre haznesinden kahveye akar ve demlendikten sonra sürahinin içine dolar. Uygun fiyatlı seçeneklerdir ve piyasada en çok kullanılan modeldir.
Genelde manuel olarak uygulanır. Pour-over yönteminde kahvenin önce biraz ıslatılması, daha sonra üzerine yavaşça su dökülmesi gerekir. Su kontrollü olarak kahveye karışır ve daha iyi bir tada sahiptir.
Bu makinenin amacı, en taze kahveyi sunmaktır. Makinenin içine kahve çekirdekleri konur. Çekirdekler demlemeden hemen önce öğütülür be filtre haznesine aktarılır. Daha sonra demleme gerçekleşir.
Filtre kahve makinesi seçerken, her markada birçok farklı özellikli seçenek vardır. Bu yüzden ihtiyacınıza uygun bir model seçmeniz gerekir.
Bu özelliğe sahip olan cihazlar, bir süre sonra kendini otomatik olarak kapatır. Bazı modellerde kapanma süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz. Çoğu modelde bu süre standarttır ve değiştirilemez. Kahve sürekli ısındıkça daha acı bir hale gelir.
Genellikle filtre kahve makinesinin hazneleri camdan yapılır. Fakat bazı modellerde altını uzun süre sıcak tutmak amacıyla yalıtımlı cam bulunur. Bu modeller daha pahalı olmasına rağmen kahvenin tazeliğini uzun süre korur.
Bu özellik, makinenin ne zaman açılacağını ayarlamanızı sağlar. Daha üst modellerde bulunur.
Filtre kahve makinelerinde su deposu sabittir. Bu durum haznenin zor temizlenmesine neden olur ve tezgahta fazla yer kaplar. Çıkarılabilir su hazneli modeller daha kolay bir kullanıma sahiptir.
Kahve makineleri farklı demleme boyutuna sahiptir. Bazı makineler sadece tek kişilik kahve demlerken, bazı makinelerde tek seferde 3-5 kişilik kahve demlenebilir.
Filtre kahve makinesi alırken, parçalarının çıkarılıp temizleme için uygun olması gerekir. Aksi halde cihazda kalan tortular, kahvede kötü bir tat bırakır ve temizlenmeyen parçalarda tıkanıklık oluşur.
Şunlara da göz atın;