Henüz nedeni kesin olarak bilinmeyen bir sendrom fibromiyalji... Yaygın vücut ağrısı, genel yorgunluk, uyku düzeninde bozukluk, kemiklerde ağrı, anksiyete gibi etkilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sendrom. Fibromiyaljinin olası nedenleri arasında genetik, nörolojik, psikolojik faktörler sıralanıyor. Uzmanlar ilk kez 19. yüzyılda tarif edilen bu karmaşık hastalık fibromiyaljinin tedavisinin güç ve karmaşık olduğunu söylüyor.
Peki, fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli? Neler yemeli, neler yememeli? Diyetisyen Gülçin Işık "Fibromiyalji hastalığında görülen ağrılar zorlayıcı olsa da bu yüzünden hayatınızı ertelemek zorunda değilsiniz. Doğru beslenerek bu hastalığın semptomlarını daha az yaşayabilir ve hatta ciddi derece azalmaları hissedebilirsiniz" diyor. İşte fibromiyalji sendromu beslenme önerileri:
Fibromiyalji ve Beslenmeye Dair 11 Bilgi Fibromiyalji Hastaları Nasıl Beslenmeli? Fibromiyalji hastalarında glutenden uzak beslenme modeli oluşturulmalıdır. Bağırsak geçirgenliğindeki sorun nedeniyle gluten içeren tahıllar, besinler bağırsaklardaki villus yapıların hasar görmesine sebep olarak bu geçirgenliği daha da artırır. Bu da bağışıklık sistemini uyararak inflamatuar silahları ateşler. Otoimmün reaksiyonlara neden olur ve alerjik yanıtları artırır. Glutensiz tarifler sayfamızdan yararlanabilirsiniz. Fibromiyalji hastaları hayatlarından şeker ve benzeri türevleri (tatlandırıcılar) de çıkarmalıdırlar. Yine süt ürünlerinde kontrollü tüketim, kişiye bağlı olarak laktoz veya inek sütü proteini kısıtlamasına başvurulabilir. Bunu eliminasyon sayesinde belirleyebilirsiniz. Burada kullanılan süt ürünlerinin yapan hayvanın otla veya yemle beslenmesi bile etkilidir. Yemle değil, otla beslenen hayvanın süt ürünlerini kullanmaya özen göstermelisiniz. İşlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Mısır şurubu, glikoz şurubu, MSG, trans yağlar, katkı maddeleri, koruyucular, semptomları artırmaktadırlar. Baklagilleri pişirirken karbonat kullanmak, 12 saat suda bekletmek içerisindeki lektini azaltarak semptomları azaltmaya yardımcı olur. Prebiyotik ve probiyotik içeriği yüksek gıdalar kullanmalısınız. Örneğin; turşular, sirke, kombu çayı ve kvass gibi. Bağırsak geçirgenliğinizi düzelttiğinizde beraberinde FM ve migren başta olmak üzere pek çok yakınmalarınızdan ciddi anlamda azalmaları fark edeceksiniz. Yazar: Diyetisyen Gülçin Işık Şunlara da göz atın;