Fesleğenin Faydaları Nelerdir, Fesleğen Nasıl Tüketilir?
Fesleğen ne işe yarar? Taze fesleğen nasıl tüketilir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Fesleğen hangi yemeklerde kullanılır? İşte, fesleğenin faydaları ve kullanımı:

Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki olan fesleğen, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Kökeni Asya'ya dayanan bu bitki, evlerde en çok yetiştirilen besinlerden biridir. Mis gibi kokusuyla dikkatleri üzerine çeken fesleğen, halk arasında 'reyhan' olarak da bilinir. 30-40 cm boyuna kadar ulaşan fesleğen, taze bir şekilde tüketilir. Peki, fesleğen hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, fesleğenin faydaları ve kullanımı:

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

  1. Hazımsızlık ve mide kramplarına karşı etkilidir. Mide bulantısını kısa sürede geçirir.
  2. Anti stres etkisi vardır. Sinirlilik, uykusuzluk, stres ve depresyona karşı etkilidir.
  3. Pamukçuk ve ağız içi yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.
  4. Epilepsi, migren ve baş ağrısı tedavisinde etkilidir.
  5. Bal ve zencefil ile kaynatıldığında solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Grip, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.
  6. Balgam söktürücüdür.
  7. A vitamini bakımından zengindir. Bu sayede ağız boşluğu ve akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür.
  8. İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
  9. Fesleğen suyu, mantar gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  10. Demir, manganez, potasyum ve bakır mineralleri bakımından zengindir.
  11. Böcek ve arı ısırıklarında fesleğen suyu tedavi amaçlı kullanılabilir.

Taze Fesleğen Nasıl Tüketilir?

Fesleğen çiğ bir şekilde tüketilen bir besindir. Ancak pişirdikten sonra tüketmek de mümkündür. Stres, uykusuzluk gibi etkenlere karşı 1-2 adet fesleğen yaprağını çiğneyebilirsiniz. Eğer sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız yemeklere ve soslara, ince kıyılmış fesleğen serpiştirebilirsiniz. Ayrıca tavuk ve et yemeklerine fesleğen yaprağı ekleyerek yemeklerin lezzetini arttırabilirsiniz. Fesleğen özellikle sosların içerisinde yaygın olarak kullanılır. Bu soslardan en çok tercih edileni ise fesleğenli pesto sostur.

Fesleğen Çayı Nasıl Yapılır?

Fesleğen, özellikle solunum yolu hastalıkları için çay olarak tüketilir. Fesleğen çayı için; İki fincan suyu kaynatın. Kaynar suyun içerisine bir yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen ve kurutulmuş nane ekleyin. Bir kez karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. İçerisine 2-3 damla limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.

Sinüs ve burun tıkanıklığı durumunda çayı içmek yerine buharını koklayın.

Böcek ve arı ısırıkları için fesleğen çayını soğumaya bırakın. Çay ılıklaştığında pamuk yardımıyla ısırık olan bölgelere sürün. 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın.

Fesleğenin Zararları Nelerdir?

Ölçülü tüketildiğinde sağlık için faydalı olan bu bitki, aşırı tüketilmesi halinde ciddi sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca normalden daha fazla fesleğen tüketilmesi, kanseri de tetikleyebilir. Güçlü maddeler içeren fesleğen, akşam vakitlerinde tüketilirse uykuyu kaçırabilir. Kanamayı arttıran özellikleri olduğu için, regl döneminde tüketilmesi önerilmez. Hamilelerin ve emziren annelerin fesleğen tüketmeden önce doktoruna danışması gerekir.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olanlar, düzenli ilaç kullananlar ve hamileler, fesleğen ve benzeri ürün kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Fesleğenli tarifler
  2. Fesleğen nasıl saklanır?
  3. Fesleğen nasıl kurutulur?
  4. Fesleğen nasıl dondurulur?
  5. Fesleğen nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!