Evdeki Kızartma Kokusundan Kurtulmanın 10 Pratik Yolu
Kızartma nasıl yapılır? Kızartma kokusu nasıl gider? Evde balık, tavuk, et ve sebze kızartırken ortaya çıkan kötü kokular nasıl giderilir? İşte, evdeki kızartma kokusunu gidermek için 10 kolay yöntem:

Kızartma, hem et, hem sebze, hem de tatlı yapımında kullanılan bir pişirme yöntemidir. Tavanın yağlanıp besinlerin bu yağda pişirilmesiyle kızartma işlemi uygulanır. Ancak balık gibi bazı besinler kızartılırken, ortaya kötü bir koku çıkar ve tüm eve dağılır. Kızartma yapımında ortaya çıkan koku aynı zamanda kıyafetlere ve perdelere de sinmektedir. '1 akşam balık yedik, 3 gün kokusunu çektik' diyenler için daha önce 'Balık kokusu nasıl giderilir?' sorusunu cevaplamıştık. Bu kez 'Kızartma kokusu nasıl giderilir, kızartma kokusunu gidermenin yolları nelerdir?' diye merak edenler için en pratik yöntemleri sizlere sunuyoruz. İşte, kızartma kokusunu gidermenin 10 kolay yolu:

  1. Vanilya


Kızartma yaptıktan sonra geçmek bilmeyen bir koku kaldıysa, boş bir tava alın ve içerisine 1 paket toz vanilya dökün. Bu vanilyayı kısık ateşte kavurun. Kavurdukça vanilyanın eşsiz kokusu mutfağınıza yayılacak ve kızartma kokusundan eser kalmayacak.

  1. Sirke ve Limon


Mutfaklarda sık sık kullanılan sirke ve limon, kızartma kokusunu giderme konusunda da oldukça başarılıdır. Tencerenin içerisine bir bardak su, yarım limon suyu ve yarım çay bardağı sirke koyarak kaynatın. Bu yöntemi hem kızartma esnasında, hem de kızartma işleminden hemen sonra uygulayabilirsiniz.

  1. Maydanoz


Maydanoz, keskin kokuya sahip olan besinlerden biridir. Kızartma işlemi yapacağınız tavanın içerisine birkaç adet maydanoz koyun. Maydanozun kızartmalara yapışmasını önlemek için, büyük parçalar halinde saplarıyla birlikte ekleyin.

  1. Yeşil Elma


Yeşil elma dilimleri de kızartmanın kokusunu gideren besinlerden biridir. 1 adet yeşil elmayı dilimlere ayırın. kızartma yağının içerisine 2 dilim elma koyun ve kızartma işlemine devam edin. Ancak tavanın içindeki elmayı yanmadan önce değiştirin. Aksi takdirde yanık kokusu yayılacaktır.

  1. Tarçın


Mutfakta oluşan kokuları gidermenin en doğal yollarından biri de tarçındır. Bir tencereye 2 bardak su koyun ve kaynatın. Ardından altını kapatın. Suyun içerisine 1 adet limon, 2 adet çubuk tarçın koyarak ağzı açık bir şekilde bekletin. Dilerseniz karışıma karanfil ve yeşil elma dilimleri ekleyerek kendinize nefis bir çay hazırlayabilirsiniz.

  1. Mum


Mum, yemek kokusunu içine çekme özelliğindedir. Kızartma yaparken ocağın kenarlarına 2-3 adet mum yerleştirin ve yakın. Kızartma işlemi bittikten sonra da mum yanmaya devam etsin. 15 dakika içinde kızartma kokusunun büyük ölçüde yok olduğunu göreceksiniz.

  1. Defne Yaprağı


Koku giderme konusunda en çok uygulanan yöntemlerden biri de defne yaprağı kullanmaktır. Kızartma yağına eklenen 1 adet defne yaprağı yalnızca kokuyu gidermekle kalmaz, yemeklerinize de aroma katar. Özellikle et yemeklerinde sık sık tercih edilen bir yöntemdir. Balık yemekleri fırında pişirileceği zamanda tepsiye 1 adet defne yaprağı konulabilir.

  1. Çay


Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelen siyah kuru çayı, yapışmaz tavaya alın ve kısık ateşte kavurun. Siyah çay kavrulduğunda yoğun bir duman çıkmaya başlayacaktır. Duman çıkmaya başladığında ocağın altını kapatın ve tavayı ocaktan alın.

  1. Limon/Portakal Kabuğu


Kızartma kokusunu gidermek için limon kabuğu veya portakalın kabuklarını güzelce soyun. Bu kabukları ocakta yakarak kokunun mutfağınıza yayılmasını sağlayın.

  1. Tava Temizliği


Kızartma işlemi yaparken mutfak kapısının kapalı olduğundan emin olun. Mutfaktaki pencereleri hafif aralık olacak şekilde açabilirsiniz. 

Kızartma yaptıktan sonra tavayı hiç bekletmeden yıkayın. Eğer bulaşık makinesine atacaksanız, mutlaka içini temizledikten sonra makineye yerleştirin.

Kızartma kokusu, kıyafetlere de kolayca sinmektedir. Kızartma işleminden sonra mümkünse kıyafetlerinizi çamaşır makinesine atın. Kirli sepetine atarsanız, diğer çamaşırlar da kötü kokmaya başlayacaktır.


Şunlara da göz atın;

  1. Kızartma yağı kaç kez kullanılır?
  2. Haşlanmış tavuk kokusu nasıl geçer?
  3. Soğan kokusu nasıl geçer?
  4. Lahana kokusu nasıl giderilir?
  5. Kullanılmış yağdan nasıl kurtulunur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?