Evde Yetiştirilen Zehirli Bitkiler: 10 Tehlikeli Ev Bitkisi
Evde çiçek yetiştirmeyi sevenleri böyle alalım. Bazı bitkiler, yarattığı yan etkiler sebebiyle evde yetiştirmek için zararlı olabilir. İşte, evde yetiştirilen 10 tehlikeli bitki:

Evi güzelleştirmenin en etkili yollarından biri çiçek yetiştirmektir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında rengarenk çiçek açan bu bitkiler, kendinizi daha pozitif hissetmenize yardımcı olabilir. Evi dekoratif olarak güzelleştiren bitkilerden bazıları, zararlı etkilere sahiptir. İşte, evde yetiştirmesi tehlikeli olabilen bitkiler:

  1. Fulya

Nergisgiller familyasına ait olan fulya, zehirli bitkilerin başında gelir. Yutulduğu takdirde ishal ve kusma ile sonuçlanabilecek mide kramplarına sebep olabilir. Ayrıca kalp çarpıntıları ve yüksek tansiyonla da ilişkilidir. Fulya çiçeğinin çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulması gerekir.

  1. Sukulent

Günümüzde yaygın olarak yetiştirilmeye başlanan sukulent, unlu bit saldırısına uğrayabilir. Bu böcekler diğer bitkilere de kolayca yayıldığı ve kurtulması çok zor olduğu için, sukulent bakmaya başlamadan önce iki kere düşünmeniz gerekebilir.

  1. Ardıç Bonsai Ağacı

Ağaç gövdeli bonsai bitkisi, son yılların favori çiçeklerinden biridir. Ancak bonsai alırken türüne dikkat edin. Ardıç bonsai ağaçları, burun tıkanıklığı, göz sulanması gibi alerjilere neden olabilir.

  1. Zakkum

Masum görünüşü ve güzel çiçekleriyle bulunduğu ortama renk katan zakkum, en zehirli bitkilerden biridir. Zakkum çiçeğinin evin içinde bulundurulması tavsiye edilmez. Bilinen en zehirli çiçeklerden biri olan zakkum çiçeğine temas etmemek ve koklamamak önemlidir. Bu çiçeğin yapraklarının yenmesi, ölümcül sonuçlara yol açabilir. 

  1. Sümbül

Nergisgiller familyasından bir bitki olan sümbül, yanlışlıkla yenmesi halinde bulantı, kusma, ishal ve şiddetli mide kramplarına neden oluyor. Bu nedenle balkon ve bahçelerde yetiştirilmesi, evcil hayvan ve çocuklardan uzak tutulması gereken bir bitkidir.

Bakınız; Sümbül bakımı nasıl yapılır?


  1. Kaladyum

Melek kanadı ve fil kulağı isimleriyle de bilinen bu bitki, evde bakılmak için uygun değildir. Evcil hayvanlar ve insanlar için zehirli kabul edilir.

  1. Ağlayan incir

Ficus ağacı olarak da bilinen ağlayan incir, özellikle astım ve lateks alerjisi olan kişilerde, alerji semptomlarını tetikleyebilir. Mumsu yapraklarıyla çok fazla toz toplayan bu bitkinin yapısında, yüksek oranda lateks bulunur.

  1. Ortanca

Ortancayı yanlışlıkla yemek, uyuşukluk, mide krampları, ishal ve koma gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Bakınız; Ortanca bakımı nasıl yapılır?


  1. Kaya sarmaşığı

Estetik görünümüyle dış mekanda çok sık bakılan kaya sarmaşığı, yenildiği zaman oldukça tehlikeli semptomlara yol açar. Nefes zorluğu, kasılma ve kusma gibi yan etkiler görülebilir.

  1. Siklamen

Göz alıcı renklere sahip olan siklamen çiçeğinin yumrularında, zehirli toksinler bulunur. Çok az miktarda tüketilse bile havale ve felce varan hasarlara yol açabilir.

Evinizde yetiştireceğiniz bitkileri satın almadan önce, toksin özellikleri olup olmadığına dikkat edin. Özellikle çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız varsa, bitkileri onların ulaşamayacağı yerlere yerleştirin.

Şunlara da göz atın;

  1. Eve şans getiren bitkiler
  2. Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler
  3. Doğduğunuz aya göre favori çiçeğiniz hangisi?
  4. Çiçek coşturan tarifleri
  5. Salon çamı bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı