Evde Tereyağı Nasıl Yapılır? Adım Adım Doğal Tarif
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Evde tereyağı yapmak oldukça kolay ve doğal bir yöntemle yapılabilir. Üstelik markette satılan birçok tereyağından daha taze ve katkısız olur. İşte adım adım tereyağı yapımı ve püf noktaları!
Evde Tereyağı Nasıl Yapılır? Adım Adım Doğal Tarif

Evde doğal ve katkısız tereyağı yapmak sandığınızdan çok daha kolaydır. Sadece süt kaymağı ya da krema kullanarak, birkaç basit adımla taze, mis kokulu tereyağı hazırlayabilirsiniz. Üstelik yapım süreci oldukça keyifli ve sonuçta elde edeceğiniz bir lezzettir. Sağlıklı, doğal ve ekonomik bir alternatif olan ev yapımı tereyağı sofranıza bambaşka bir tat katacak.

tereyağı

Evde Tereyağı Yapımı

Malzemeler:

  1. 1 litre çiğ süt kaymağı veya pastörize günlük süt kaymağı
  2. (Alternatif olarak: 1 litre süt kreması da kullanabilirsiniz)

Yapılışı

Kaymağı Hazırlama (Eğer çiğ sütten yapıyorsanız):

Çiğ sütü geniş bir tencereye koyun, kaynatın ve soğumaya bırakın. Üzerinde oluşan kaymağı (krema) bir kaba toplayın. Birkaç gün bu işlemi tekrar edip yeterli miktarda kaymak toplayabilirsiniz.

Çırpma (Tereyağı ayırma):

Kaymağı veya süt kremasını cam kaseye alın. Mikserle veya mutfak robotuyla yüksek devirde çırpmaya başlayın. İlk başta krema gibi olur, çırpmaya devam ettikçe yağ ve ayran birbirinden ayrılır. Katı sarımsı yağ parçaları oluşmaya başlar, işte bu tereyağıdır.

Süzme ve Yıkama:

Yağı süzgeçle alın, altındaki sıvı kısmı (ayran) dökmeyin, içilebilir! Tereyağını soğuk suyla birkaç kez yıkayarak içindeki ayran kalıntılarını temizleyin (bozulmayı önler). Elinizle yoğurarak içindeki suyu da çıkartın.

Şekil Verme ve Saklama:

Yağa şekil verin (ister top, ister kalıpla). Cam kavanozda veya streç filmle sarılı şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.

Püf Noktaları

  1. Ne kadar kaliteli krema kullanırsanız, tereyağın lezzeti o kadar iyi olur.
  2. Yıkarken soğuk su kullanın. Bu, yağı sıkılaştırır ve dayanıklılığını artırır.
  3. Yağın içindeki suyu iyice çıkarmazsanız tereyağınız çabuk bozulur.
  4. İsterseniz biraz tuz ekleyerek tuzlu tereyağı yapabilirsiniz.
  5. Kekik, sarımsak, limon kabuğu gibi malzemelerle aromalı tereyağı hazırlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın:

  1. Tereyağının Sarı Olmasının Gerçek Sebebi Nedir?
  2. Son Kullanma Tarihi Geçmiş Tereyağı Yemek Tehlikeli Midir?
  3. Tereyağı Yerine Ne Kullanılır?
  4. Tereyağı ve Margarin: Hangisi Daha Sağlıklı?
  5. Sade Yağ ve Tereyağı: Hangisi Daha Sağlıklıdır?

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Patatesli Ne Yemek Yapsam?
Kekin Unu Az Olursa Ne Olur?
Çiğ Köfteye Lezzet Veren Nedir?
Mayalı Poğaça Fanlı Mı Pişer Fansız Mı?
Kek Sıcak Fırına Mı Atılır Soğuk Fırına Mı?
Kekin İçi Neden Çiğ Kalır?