Kış aylarında grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklardan korunmak için sık sık tüketilen salep, evde kolaylıkla yetiştirilen bitkilerden biridir. Orkidegiller veya salepgiller familyasına ait bir bitki olan salep, genellikle mor, nadiren ise beyaz renktedir. Estetik görünümü ile süs bitkisi olarak da yetiştirilen salep, bitkinin toprak altında kalan kısımlarından elde edilir. Toprağın altındaki yumrular toz haline getirilerek içecek yapımında kullanılır. Soğuk ortamları seven salep bitkisi, hemen hemen birçok iklimde yetiştirilmeye müsaittir. Salep bitkisi Eylül ayında ekilir. Doğru bakım yapılırsa Nisan ve Haziran aylarında çiçek açmaya başlar. Çiçek açtıktan sonra bitkinin altındaki yumrular toplanır ve tüketmeye hazır hale getirilir. Peki, evde salep nasıl yetiştirilir? İşte, salep bitkisi yetiştiriciliği hakkında her şey:
Salep bitkisinde 2 adet yumru vardır. Bu yumrulardan biri toplanır, toz haline getirilir ve afiyetle tüketilir. Diğer yumru ise diğer sene toplanacak genç yumrudur.
Salep bitkisinin çiçek açması için, ortalama 10-12 ay gerekir. Ancak ilk sene ekilen yumrular salep yapımında kullanılmaz. Bu nedenle 1 sene daha beklenir. İkinci oluşan yumrular salep yapımında kullanmak için uygundur.
Salep, genellikle kendi kendine yetişen bir bitki türüdür. Soğuk ve kireçli toprakları seven salep bitkisi, deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliklere kadar görülebilir.
Salep soğanlarının bazı türleri yok olma tehlikesi altındadır. Bu yüzden yok olma tehlikesi bulunan salep tohumlarının satışı yasaktır.
Şunlara da göz atın;