Ana vatanı Güneybatı Asya toprakları olan safran, süsengiller familyasına ait bir bitkidir. Günümüzde baharat, parfüm ve ilaç sektöründe kullanılan safran, sınırlı bölgelerde üretilir. Sonbaharda çiçek açan ve 20-30 santimetreye kadar uzayabilen safran, mor renkli çiçeklere sahiptir. Mutfaklarda gıda boyası olarak da kullanılır. Ülkemizde en çok Safranbolu'da yetiştirilen bu bitki, özel kokulu, acımsı ve kuvvetli bir tattan oluşur. Safran yetiştiriciliği hem serada, hem de evde yapılabilir. Evde kendi bitkilerini yetiştirmek isteyenler için, safran yetiştiriciliği hakkında merak edilenleri sizler için derledik. İşte, evde safran yetiştirme yöntemleri:
Safran yetiştirmek için geniş bir saksı ve humuslu toprak kullanılmalıdır. Saksı küçük olursa, safran çiçekleri yeterince büyüyemez. Safran, kumlu, taşsız, iyi drenajlı ve gevşek toprak sever. Taban suyu seviyesi çok yüksek olan toprakları sevmez. Taşlık ve gölgeli alanlar safran yetiştirmeye uygun değildir. Safranı ekmek için en uygun zaman, sonbahar aylarıdır. Özellikle 15Ağustos -15 Eylül aralığı safran çiçeğini ekebilirsiniz. Safran bitkisinin çiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasında açmaya başlar. Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürer. Şunlara da göz atın;Evde Safran Nasıl Yetiştirilir?
Safran Yetiştirmek İçin Toprak Seçimi Nasıl Olmalı?
Safran Ne Zaman Ekilir?
Safran Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler