Evde Koronavirüs Hastası Olanlar Neler Yapmalı, Nelere Dikkat Etmeli?
Evinizde koronavirüs hastası varsa nelere dikkat etmeli? Evde Covid 19 hasta bakımı nasıl olmalı? Temaslı olan kişiler neler yapmalı? Uzman Doktor Tuğçe Hürkal'dan evde koronavirüs hastası olan kişilere öneriler:

Dünyayı etkileyen pandemi sürecinde her geçen gün vaka sayıları artış gösteriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Tuğçe Hürkal, evde koronavirüs hastası olanlara nasıl önlemler almaları gerektiği konusunda önerilerde bulundu. 




Evde Koronavirüs Hastası Olanların Alabileceği Önlemler

Yakınlarınızdan birinin COVID-19 testinin pozitif çıktığını öğrenmek iki taraf için de endişeye neden olabilir. Çünkü evlerinde yaşayan biri enfekte olduğunda hane halkının yaklaşık yüzde 50 oranında virüse yakalanma riski olur. Peki, bu durumda olan kişiler bu süreçte nasıl önlemler alabilir? 


Evinizde COVID-19 testi pozitif çıkan varsa, mümkün olan en kısa sürede kendiniz için COVID-19 PCR testi yaptırmalısınız. Testlerin hassasiyetinin, son maruziyetten 5 ila 7 gün sonra önemli ölçüde arttığı biliniyor, bu nedenle COVID-19 PCR testinin zamanlamasını doğru bir şekilde belirlemek çok önemlidir. Aynı zamanda bu süre içinde 14 gün karantina altına girmeniz de gereklidir. 


Temasta Olunan Herkes Bilgilendirilmelidir.

COVID-19 olan kişi ile temasa geçen herkes bilgilendirilmelidir. Hem testi pozitif çıkan hastanın hem de onunla temasta bulunan hane halkının temasta bulunduğu tüm kişiler bilgilendirilmelidir. 




COVID-19'u Olan Kişi, Evdeki Diğer Kişilerden Ayrılmalıdır.

Mümkünse, COVID-19'lu kişi ayrı bir yatak odası ve banyo kullanmalıdır. Evdeki herkes, COVID-19'lu kişiden mümkün olduğunca en az 1,5 metre uzakta durmalıdır. 


COVID-19'lu kişinin semptomların veya testin başlangıcından itibaren en az 14 gün ve ağır vakalarda daha uzun süre karantinaya alınması gerekir. Bununla birlikte, yine de kişiye bakabilirsiniz, ancak yalnızca ihtiyaçlarını sağlayacak kadar yakınlaşmalısınız. 

COVID-19'u olan kişiyle yaşayan kişiler, onlara yiyecek getirerek ve odada uzun süreli temastan kaçınarak onlara bakmalıdır. 


Pencereler Açık Tutulmalıdır.

Yaşam alanınızdaki havalandırmayı iyileştirmek için, ısıyı değiştirse bile pencereler açık tutulmalıdır. Virüs iç mekanlarda çok küçük damlacıklar halinde havada kalabilir ve potansiyel olarak başkalarına bulaşabilir. 


Maske Takılmalıdır.

Hasta olan kişinin başkalarının yanındayken maske takması gerekir ve onlarla yaşayan herkesin de temas halindeyken mutlaka maske takması gerekir. Maske, enfekte kişinin burnundan ve ağzından solunum yolu enfeksiyonlarını tutmaya yardımcı olur. Maske takmak, COVID-19'a neden olan virüse karşı yüzde 100 koruma sağlamaz, ama yakalanma riskini azaltabilir. COVID-19'lu kişinin yakınındayken gözlük takmak, virüsün doğrudan gözün mukus zarlarına girmesini de önleyebilir. 


Eller Yıkanmalı ve Yüzeyler Dezenfekte Edilmelidir.

El hijyeninin korunmak önemlidir. Özellikle hasta olan kişinin yanında olduktan sonra, ellerinizi sık sık en az 20 saniye sabun ve suyla yıkamalısınız. Sabun ve suya erişilemiyorsa, en az yüzde 60 alkol içeren el dezenfektanı kullanılmalıdır. Yıkanmamış ellerle gözlere, buruna ve ağıza dokunmaktan kaçınılmalıdır. 


Ayrıca masalar, kapı kolları, ışık düğmeleri, kulplar, masalar, tuvaletler, musluklar, lavabolar ve elektronik cihazlar gibi “yüksek temaslı” yüzeylerin ve öğelerin her gün temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Bu alanların ve eşyaların sabun ve suyla temizlenmesini ve ardından ev dezenfektanının kullanılması önerilir. 


Sağlıklı Beslenilmelidir.

Doktordan takviye alınması gerekip gerekmediği konuşulmalıdır. Bununla birlikte, çok daha önemli olan, sağlıklı bir beslenmeye sahip olmaktır. Bu stres ve belirsizlik döneminde kilo alımından kaçınılmalıdır. Belirli sağlık koşulları kişiyi COVID-19 komplikasyonlarına yatkın hale getirebilir. Bu sağlık sorunlarının çoğu yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınabilir. Sağlıklı beslenme, vücudu metabolik olarak çok daha sağlıklı hale getirir. 


Yakınlarınızla İletişim Halinde Olun.

Arkadaşlarınız ve ailenizle, zor zamanlarınızda duygularınızı paylaşmak için karantina döneminde size fayda sağlar. COVID-19 nedeniyle karantina altındaysanız korku, kaygı, depresyon ve yalnızlık gibi derin ve zayıflatıcı olabilen çeşitli duygulara kapılmak son derece normal ve doğaldır. Bir arkadaşınız veya akrabanızla konuşmak ve bu duyguları ifade etmek çok rahatlatıcı olabilir ve fiziksel ve duygusal sağlığınızı iyileştirebilir. 


Yazar:

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Tuğçe Hürkal

instagram.com/tugcehurkal


Şunlara da göz atın;

  1. Covid-19 hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Koronavirüs geçiren kişiler nasıl beslenmeli?
  3. Koronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirme yolları
  4. Bağışıklığı güçlü tutmanın 7 önemli kuralı
  5. Çocukların bağışıklığını güçlendirmek için 7 doğal karışım

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı