Evde Köri Nasıl Yapılır ve Nasıl Yoğunlaştırılır?
Son yıllarda daha popüler hale gelen köri, farklı malzemelerden elde edilen bir baharat karışımıdır. Peki, evde köri nasıl yapılır, nasıl yoğunlaştırılır? İşte, ev yapımı köri tarifi ve yoğunlaştırma yöntemleri:

Hint mutfağından dünyaya yayılan ve yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan köri, zannedildiği gibi bir baharat değildir. Yapımında farklı malzemeler kullanılan bir baharat karışımıdır. Et yemeklerine, tavuk yemeklerine, sebze yemeklerine ve çorbalara eklenen köriyi, evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? İşte, yemeklerin lezzetini arttıracak, damakları şenlendirecek ev yapımı köri tarifi:



Köri İçin Gereken Malzemeler

  1. 1 yemek kaşığı zerdeçal
  2. 1 çay kaşığı kişniş tohumu
  3. 1 tatlı kaşığı toz zencefil
  4. 2 çay kaşığı kimyon
  5. 2 çay kaşığı toz kırmızı biber
  6. 1 çay kaşığı karabiber veya 3-4 adet öğütülmemiş karabiber

Evde Köri Baharatı Nasıl Hazırlanır?

Eğer tüm malzemeleri toz olarak kullanacaksanız, bir kabın içerisine boşaltın ve güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışımı kapaklı kavanozda saklayabilirsiniz. Eğer bazı malzemeler tane halindeyse, çok hafifçe tavada kavurun. Daha sonra blenderdan veya kahve öğütücüsünden geçirerek toz haline getirin. Toz halindeki baharatları karıştırdıktan sonra kavanoza aktarın. Dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Köri Nasıl Yoğunlaştırılır?


Köriyi sos olarak kullanacaksanız ve sosunuz çok sulu olduysa bazı yöntemleri kullanarak yoğunlaştırabilirsiniz. 

  1. Yoğurt: Körili sosu yoğunlaştırmak için kullanabileceğiniz ilk yöntem yoğurt eklemektir. Bir yemek kaşığı yoğun kıvamlı yoğurdu körinin üzerine ekleyin ve karıştırın. Eğer az gelirse, bir miktar daha ekleyebilirsiniz.
  2. Domates salçası: Domates bazlı köriler, domates salçası ile daha kıvamlı bir hale gelebilir. En iyi tadı yakalamak için, domates salçası veya püresini köriyi pişirirken ekleyin.
  3. Patates: Eğer köriyi patatesle birlikte pişiriyorsanız, pişirme işleminin ardından içindeki patatesleri ezin. Böylece lezzetini bozmadan köriyi yoğunlaştırabilirsiniz.
  4. Mısır nişastası: 15 ml mısır nişastasını, 1 yemek kaşığı suyla karıştırın. Hazırladığınız karışımı, köri sosu pişerken ilave ederek yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
  5. Isıyı azaltmak: Köri yeterince koyulaşmadıysa, ocağı kısık ateşe alın ve üzerini açık bırakın. Ağır ağır pişerken kıvamı da koyulaşacaktır. Köri pişerken gözünüzü üzerinden ayırmamaya dikkat edin.
  6. Su eklemek: Bazı durumlarda köri pişerken suyu çok fazla azalabilir. Bu durum körinin daha koyu olmasına yol açar. Bu gibi durumlarda köriyi pişirirken üzerine azar azar su ekleyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Garam masala nasıl hazırlanır?
  2. Baharat çeşitleri ve özellikleri
  3. Hangi baharat hangi yemekte kullanılır?
  4. Kajun baharatı nasıl yapılır?
  5. Taze baharatlı tarifler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri