Evde Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?
Evde hindistan cevizi yağı nasıl yapılır? Her alanda yoğunlukla kullanılan hindistan cevizi yağını evde yapmak oldukça kolay. İşte, ev yapımı hindistan cevizi yağı:

Hindistan cevizi lezzeti ile özellikle tatlılarımızın vazgeçilmezi olan bir meyvedir. Türkiye’de her markette toz hali bulunmasının yanı sıra, taze hindistan cevizi bulmak artık oldukça kolay. Zincir marketlerin birçoğunda her mevsim bulunuyor. Hindistan cevizi ağaç üzerinde tropikal iklimde yetişir. Yılda iki kere mayıs ve kasım aylarında hasat edilerek dünyaya dağıtılır. Hindistan cevizinin tamamı her alanda kullanılır. Hindistan cevizinin kabuğundan tabaklar yapılırken iç kısmından çıkan su Hindistan cevizi suyu, kabukları ile Hindistan cevizi tozu, sütü ve yağı elde edilir. Hiçbir kısmı ziyan olmayan bu meyvenin son dönemde kullanımı oldukça yaygın olan kısmı yağıdır. Kozmetik ve mutfak alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Mutfak alanında tercih edilmesinin birçok sebebi vardır. Düşük kalorili olması, doymamış yağ neredeyse hiç içermemesi, raf ömrünün uzun olması ve tabi ki aroması. Marketlerde, kozmetik mağazalarında ve aktarlarda rahatlıkla bulunabilen Hindistan cevizi yağı pratik bir şekilde evde de yapılabiliyor. Peki nasıl yapacağız? Adımları takip ederek evde kendi hindistan cevizi yağınızı yapabilirsiniz. Ayrıca hindistan cevizi yağını yaparken, toz hindistan cevizi de elde etmiş olacaksınız. 



Evde Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?

  1. Bütün olarak aldığınız hindistan cevizinin üst kısmında bulunan üç noktadan el ile kontrol ederek en yumuşak noktayı bulun.
  2. Yumuşak bulduğunuz noktayı delin. Delerken tornavida ya da bıçak kullanabilirsiniz. Dilediğiniz delikten bir bardağa Hindistan cevizinin suyunu dökün. Bu suyu istediğiniz bir yerde ya da içerek tüketebilirsiniz. 
  3. Tornavida ve çekiç yardımı ile Hindistan cevizini ortadan ikiye bölün.
  4. Hindistan cevizinin içerisindeki beyaz et kısmını kaşık yardımı ile çıkartın.
  5. Çıkardığınız beyaz kısmı rondodan ya da blenderdan çekerek küçük parçalar haline getirin. İçerisine yarım su bardağı su koyun ve çekmeye devam edin. 
  6. Bir tülbente çıkartarak el yardımı ile iyice sıkın. Alt kısma inen beyaz su 1 gece dolapta bekletilir. Tülbent içerisinde kalan taneler Hindistan cevizi tozu olarak tariflerde kurutularak kullanılabilir. 
  7. 12 saat sonunda bekleyen su iki katmana bölünmüş olacak alt katman Hindistan cevizi suyu olarak kullanılabilir.
  8. Üstte kalan yoğun beyaz katman tavaya alınarak orta ateşte pişirilir. Taneler kahverengi olana kadar pişirilir, bu esnada yağ iyice şeffaf bir renk alacaktır. 
  9. Yağı bir kavanoza koyarak ev yapımı Hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz.

Kurutma Yöntemiyle Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?

  1. Bu yöntem için hindistan cevizinin içini açın ve beyaz etli kısımları küçük parçalara ayırın.
  2. Ayırdığınız hindistan cevizini fırının en düşük ayarında 8 saat pişirebilir veya 24 saat boyunca güneşin altında bekleterek kurutabilirsiniz.
  3. Kurutma işleminin ardından hindistan cevizi parçalarını, katı meyve sıkacağından geçirin.
  4. Elde ettiğiniz karışımı kavanoza aktarın ve kapağını kapatarak 24 saat bekletin. 24 saatin sonunda hindistan cevizi yağı hazır olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

  1. Hindistan cevizi yağı, yemeklerin içerisine eklenecekse, hafifçe eritilmelidir. Özellikle kek ve pastalara aroma katmak amacıyla 1 çay kaşığı eklenebilir.
  2. Katı bir kıvama sahip olan bu yağı, dudak balmı veya makyaj temizleyicisi olarak da kullanabilirsiniz.
  3. 1 yemek kaşığı katı hindistan cevizi yağını temiz bir beze alarak, ayakkabı, çanta gibi tüm deri ürünlerini temizleyebilirsiniz.
  4. Hindistan cevizi yağını farklı yağlarla karıştırarak cilt bakımında kullanabilirsiniz.
  5. Parfümünüzün içerisine 1 tatlı kaşığı sıvı hindistan cevizi yağı ekleyerek, kalıcılık süresini arttırabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Saklanır?

Hindistan cevizi yağı uzun raf ömrüne sahiptir ve oda sıcaklığında katı bir yağdır. Ancak diğer yağlarda olduğu gibi hindistan cevizi yağının oda sıcaklığında saklanması, yağın erimesine ve yapısının bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden cam kavanozlarda kapağı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Saklanacak ortamın 24 derecenin altında olması ve kuru olması gerekir. İsteğe göre buzdolabında muhafaza etmek de mümkündür.


Hindistan Cevizi Yağı Yenir Mi?

Hindistan cevizi yağı, yenilebilir bir meyveden üretilir. Bu yüzden kendisi de gıda amaçlı olarak tüketilebilir. Sağlıklı yağlardan biri olan hindistan cevizi yağı, hemen hemen birçok yemeğin içerisine eklenebilir. Hatta kahve gibi sıcak içeceklere de az miktarda eklenebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Ardıç yağının faydaları nelerdir?
  2. Çörek otu yağı nasıl kullanılır?
  3. Avokado yağının faydaları nelerdir?
  4. Nane yağı ne işe yarar?
  5. Badem yağının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi