Gölevez, yılanyastığıgiller familyasına ait bir besindir. Taro ve kolokas olarak da bilinen bu bitki, potasyum bakımından çok zengindir. Gölevez, Asya'nın güney doğusundan Afrika kıtası ve Pasifik adalarına kadar yayılmıştır. Ülkemizde ise en çok Antalya'nın Gazipaşa, Alanya ilçelerinde, Mersin'in ise Bozyazı ve Anamur ilçelerinde yetiştirilmektedir. Gölevez, dünyada ortalama 43 ülkede yaygın olarak üretilmektedir. Türkiye'deki üretimi ise 1000 tondur. Gölevez, demir, fosfor, çinko, B6 vitamini ve bakır mineralleri içerir. Yapraklarında ve yumrularda oksalik asit bulunabileceği için, pişirilmeden tüketilmemelidir.
Evde Gölevez Nasıl Yetiştirilir?
Gölevez, evlerde yetiştirilebilen salon bitkisidir. Aynı zamanda süs bitkisi olarak da bilinir.
- Gölevez tohumlarını nemli kağıt havluya sarın ve bir gün bekletin.
- Çimlenmeye başladığında orta boyutlarda bir saksıya ekebilirsiniz. Gölevez yetiştirmek için, hazır poşet topraklarını kullanabilir veya çiçekçilerin tavsiye ettiği besin maddeleri bakımından zengin toprakları da tercih edebilirsiniz.
- Gölevezi saksıya ektikten sonra ilk can suyunu vermeyi unutmayın.
- Yarı gölgeli ya da güneşli yerleri sevdiği için güneş gören pencere önlerine konumlandırabilirsiniz.
- Gölevezin yapraklarına dadanabilecek bit ve örümceklere karşı çok dikkatli olmanız gerekir.
- Bitkinin verimli bir şekilde büyümesi için, haftada en az bir kez yapraklarının her tarafını ıslak bezle silmeniz gerekir.
- Suyu çok seven bu bitkiyi, genellikle aynı düzende sulamanız gerekir. Toprakta hafifçe kuruma gördüğünüzde sulama işlemini yapabilirsiniz.
- Yine bitkinizin verimli gelişmesi için, çiçekçilerin önereceği bitki besini kullanabilirsiniz.
- Yıldan yıla yumrular büyüdükçe bitkinin yaprakları da irileşir. İrileştikçe bitki besini verme sıklığını arttırın.
- Gölevez ekimi için en ideal ay, Nisan ayıdır. Bu ayda ekimi yaparsanız, Aralık ayında hasat etmeye başlayabilirsiniz.
- Gölevez bol bol yeni yumrular üreten bir bitkidir. Bu yumruları dikkatlice ayırarak çoğaltabilirsiniz.
Gölevez Nasıl Kullanılır?
- Gölevez, patatesin kullanıldığı her alanda kullanılabilir. Haşlama, kurutma, kızartma, öğütme, rendeleme ve fırınlama yöntemleriyle yemeklerde değerlendirebilirsiniz.
- Gölevezin yumrusu, un, şehriye ve konserve gıda olarak kullanılabilir.
- Kurutulup öğütülen gölevez tozu, makarna ve ekmeklerde katkı maddesi olarak kullanılabilir.
- Haşlanarak sebze yemeklerine eklenebilir.
Şunlara da göz atın;
- Ispanak nasıl yetiştirilir?
- Hünnap nasıl yetiştirilir?
- Fesleğen nasıl yetiştirilir?
- Evde kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?
- Çilek nasıl yetiştirilir?