Gargara, ağız ve diş sağlığını korumak için kullanılır. Evde hazırlayabileceğiniz doğal gargara tariflerine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Evde gargara yapmak için doğal ürünler kullanmaya özen gösterin. Tarifleri hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
Malzemeler: 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı tuz.
Bir çay bardağı suyun içerisine bir kaşık kaya tuzu veya sofra tuzu dökün ve karıştırın. Ardından birkaç yudum alın, dairesel olarak karışımı ağzınızda döndürün. Birkaç defa bu işlemi tekrar edin. Bu tarifi günde 3 kez uygulayabilirsiniz.
Tuzlu su gargarasının faydaları;
Tuzlu suyla gargara yapmak, bakterilerden ve yutak iltihabı riskinden korunmanın en etkili ve ucuz yoludur. Tuzlu su, yutakta bulunan şişliklerin giderilmesinde ve mikropların öldürülmesinde oldukça etkilidir. Tuzlu su gargarası günde 6-7 kez tekrarlanabilir. Özellikle yemeklerden sonra ve 3-4 saat arayla yapılması önerilmektedir.
Malzemeler: 1 tatlı kaşığı adaçayı, 1 tatlı k. ebegümeci, 1 tatlı k. bal, birkaç 4-5 adet toz karanfil, birkaç damla ozon yağı, bir çay kaşığı propolis, 2 bardak su.
Tüm malzemeleri suyun içerisine ekleyin ve karıştırın. Karışımdan bir miktar alın ve tüm ağız içine temas etmesini sağlayın. Ardından az miktarda su ile ağzınızı çalkalayın. Burun için, kulak çubuğunun pamuklu kısmını karışıma batırın. Batırdığınız kısmı burun deliklerinin altına sürün. Bu sayede solunum yolları açılacaktır.
Malzemeler: 1 bardak su, 1-2 damla nane yağı, 1 çay kaşığı karbonat. Nane yağı ve karbonatı suyun içerisine dökün ve karıştırın. Tüm malzemeler karıştıktan sonra karışımdan birkaç yudum alın ve ağzınızda çalkalayın. Ardından tükürün ve az su ile ağzınızı yıkayın. Yemeklerden sonra yapılması önerilir. Gargara yaptıktan sonra, ağzın tekrar yıkanmasına veya çalkalanmasına gerek yoktur. Özellikle gargaranın etkisinin daha uzun sürmesi için, ağız yıkanmamalıdır. Diğer yazılarımıza da göz atın;Gargara Ne İşe Yarar?
Gargara Yaptıktan Sonra Ağız Yıkanır Mı?