Başlangıç menülerini süsleyen çorbalar, Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Yaz kış demeden sofraya çorba olmadan oturmayan bir milletiz. Özellikle kış aylarında şifa olsun diye yapılan çorbaları içerken keyfimize keyif katarız. Peki, bağışıklığı güçlendirmek, hastalıklardan korunmak, kilo kontrolüne dikkat etmek için tükettiğimiz çorbaları doğru hazırlıyor muyuz? Evde çorba hazırlarken bu hataları yapıyorsanız, şimdiye kadar yaptığınız tüm çorbaları unutmanızı öneriyoruz. Daha lezzetli ve faydalı çorbalar hazırlamak için, bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatıyoruz. İşte, çorba hazırlarken en çok yapılan hatalar:
Çorbaya lezzet katan en önemli malzemelerin başında et suyu, tavuk suyu veya sebze suyu gelir. Çorba yapımında normal su kullanmak yerine et veya sebze suyu kullanarak aromatik bir tat elde edebilirsiniz. Ancak bu suyu genellikle son dakikaya bırakıyorsanız büyük bir hata yaptığınızı söyleyebiliriz. Ev yapımı et ve sebze suyunu çorba yapımından 3-5 saat önce hazırlamanız gerektiğini bir köşeye not edin.
Bazen elimizin ayarı kaçabiliyor ve çorbaya ekleyeceğimiz bazı malzemeleri fazla fazla atabiliyoruz. Bu malzemelerin başında ise tuz geliyor. Eğer çorbanız çok tuzlu olduysa, ilk aşamada kaçıp çorbanızı dökmeyin. Fazla tuzlu çorbaları kurtarmak için yapmanız gereken, çorbanın içerisine kabuğu soyulmuş 2-3 dilim patates eklemek. Patatesler tamamen piştiğinde tuzu iyice emecektir. Servis etmeden önce patatesleri çıkartabilir ve çorbanızın tadına yeniden bakabilirsiniz.
Çorba yapımında kullandığınız tencere önemsiz gibi görünse de, çorbanın kıvamına, lezzetine ve rengine etki eder. Çorba yapımında çelik veya bakır tencere kullanırsanız daha lezzetli olduklarını görebilirsiniz. Aynı şekilde çorbayı hazırlarken kısık ateşte tahta kaşık ile yavaş yavaş karıştırarak kıvamını daha iyi tutturabilirsiniz.
Özellikle yoğurtlu çorbaları hazırlarken en çok karşılaşılan sorunlardan biri, çorbanın kesilmesi. Sıcak çorbanın içerisine soğuk terbiye eklerseniz, çorbanız çok geçmeden kesilmeye başlayacaktır. Bunu önlemek için yoğurtlu terbiye karışımını ılık su veya sütle ısıtın. Yoğurtlu terbiye ılıklaştığında çorbanın içerisine ekleyebilirsiniz.
Tuz da olduğu gibi eğer çorbanın yağı çok fazla olduysa, hemen dökmeyi düşünmeyin. Yağlı çorbayı kurtarmasın en basit yolu, çorbanın içerisine bir marul yaprağı atmaktır. Marul yaprağı fazla yağı çektikten sonra çıkartın ve çorbanızı afiyetle için.
İyi bir çorba yapmanın ilk adımı sabırlı olmaktan geçiyor. Çorbayı yetiştirmek için acele etmek en çok yapılan yanlışlardan biridir. Kıvamı yerinde bir çorba hazırlamak için kısık ateşte, ağır ağır pişirmek gerekiyor.
Çorba yapımında kullanacağınız pul biber, nane, kekik gibi baharatları çorbayı pişirirken eklemek oldukça yanlış. Tuz dışındaki baharatları çorba pişerken eklemek rengin değişmesine ve tadının bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden çorbayı servis ettikten sonra baharatları ilave edin. Sütlü çorbalarda tuz en son aşamada eklenmelidir.
Hazırladığınız terbiyeyi tek seferde ve bir anda eklerseniz, kıvamı tutturma konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Bu yüzden terbiyeyi yavaş yavaş eklemeli ve bir yandan çorbayı karıştırmaya devam etmelisiniz.
Şunlara da göz atın;