Bubble çayı veya boba, dünyayı kasıp kavuran en son moda içecektir. Herkes bu içeceklere bayılıyor. Bu içecekleri yapan birçok kafe olsa da evde nasıl yapılır merak ediyorsanız sizlere anlattık. İşte, 3 farklı boba tea tarifi ve boba tea yapılışı:
Bu çayların Tayvan’dan ortaya çıktığı düşünülüyor. Bu çay kültürünün 80’lerin sonuna doğru çıktığı biliniyor, kökenleri ise tartışılıyor. Sütlü çay Tayvan'da zaten iyi biliniyordu, çünkü çay içmek Doğu Asya'da sağlam bir uygulamaydı. Hem traşlanmış buz hem de tapyoka topları o zamanlar yaygın olarak kullanılıyordu.
Çay, boba olarak tanındı. Boba, Tayvan'da daha yaygın hale geldikçe zaman içinde gelişti: durak sahipleri, gerçek meyve yerine meyve tozları ve şuruplar kullanarak meyve bobasını tanıtmaya başladı. Tepeleme seçenekleri tapyoka toplarının ötesine geçerek çimen jölesi, badem jölesi, yumurtalı puding ve kırmızı fasulye gibi unsurları da içerecek şekilde genişledi. Klasik boba'da bile, sütlü çaydaki süt, süt ürünü olmayan krema ile değiştirildi ve sonuç olarak, içecek inanılmaz derecede tatlı, kremsi tadıyla tanındı.
Bubble ve boba tea isimlerini ayrı duymuş olabilirsiniz ve farkları nedir diye merak etmiş olabilirsiniz. Çayın içindeki toplar sayılmaz ise aynı içeceklerdir. Aynı karışımlardan hazırlanan çaylara eklenirler. Farkları ise bubble denilen topların agar agar ile hazırlanmasıdır. Agar agar ile hazırlanan toplar ağıza geldiğinde damak i yardımı ile patlatılabilir ve patladığında ağzınıza ne ile yaptıysanız onun aroması yayılır. Boba tea, boba çayındaki toplar ise daha serttir. Ağızda patlamaz. Çiğnenebilir formdadırlar.
Malzemeler:
Yapılışı: Küçük bir tencereye su ve esmer şekeri ekleyin ve kaynayana kadar ısıtın. Isıyı azaltın ve tapyoka nişastasının yarısını ekleyin, 6-8 saniye hızlıca karıştırın, ısıyı kapatın ve bir hamur oluşana kadar tapyoka nişastasının geri kalanını karıştırın.
Hamuru tezgaha alın ve pürüzsüz olana kadar yoğurun. Hamuru bir çalışma yüzeyine boşaltın ve pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurun. Hamuru dört eşit parçaya bölün ve her parçayı uzun bir çubuk halinde yuvarlayın ve ardından küçük küpler halinde kesin. Küçük küpleri toplar halinde yuvarlayın ve kaplamak için tapyoka nişastası olan bir kaseye atın. Fazlalığı sallamak için ince gözenekli bir elek içine dökün. Hava geçirmez bir kapta dondurucuda saklayın veya hemen kullanın. Pişirmek için orta boy bir tencerede suyu orta-yüksek ateşte kaynayana kadar ısıtın, ardından topları suya ekleyin. 30 dakika kaynatın. Isıyı kesin ve incileri 20-25 dakika suda bekletin. Şurup için, küçük bir tencereye su ve esmer şekeri ekleyin, karıştırın ve eriyene ve köpürene kadar orta ateşte ısıtın. Isıyı orta-yüksek seviyeye yükseltin. Büyük baloncuklar oluşup azaldığında, bir tabağa bir kaşık koyarak ve parmaklarınızla kontrol ederek kalınlığını kontrol edin. Boba incilerini ince gözenekli bir süzgeçten boşaltın. Pekmezle birlikte şurup karışımına karıştırın. Küçük bir tencereye süt ekleyin ve ara sıra karıştırarak ulaşana kadar orta ateşte ısıtın ve hemen ocaktan alın. Siyah çayı içerisine ekleyerek istenilen aroma elde edilene kadar demleyin. Çayı süzün ve soğutun. Buzlu bardakta bobalar ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yapılışı: Küçük bir tencereye su ve esmer şekeri ekleyin ve kaynayana kadar ısıtın. Isıyı azaltın ve tapyoka nişastasının yarısını ekleyin, 6-8 saniye hızlıca karıştırın, ısıyı kapatın ve bir hamur oluşana kadar tapyoka nişastasının geri kalanını karıştırın.
Hamuru tezgaha alın ve pürüzsüz olana kadar yoğurun. Hamuru bir çalışma yüzeyine boşaltın ve pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurun. Hamuru dört eşit parçaya bölün ve her parçayı uzun bir çubuk halinde yuvarlayın ve ardından küçük küpler halinde kesin. Küçük küpleri toplar halinde yuvarlayın ve kaplamak için tapyoka nişastası olan bir kaseye atın. Fazlalığı sallamak için ince gözenekli bir elek içine dökün. Hava geçirmez bir kapta dondurucuda saklayın veya hemen kullanın. Pişirmek için orta boy bir tencerede suyu orta-yüksek ateşte kaynayana kadar ısıtın, ardından topları suya ekleyin. 30 dakika kaynatın. Isıyı kesin ve incileri 20-25 dakika suda bekletin. Şurup için, küçük bir tencereye su ve esmer şekeri ekleyin, karıştırın ve eriyene ve köpürene kadar orta ateşte ısıtın. Isıyı orta-yüksek seviyeye yükseltin. Büyük baloncuklar oluşup azaldığında, bir tabağa bir kaşık koyarak ve parmaklarınızla kontrol ederek kalınlığını kontrol edin. Boba incilerini ince gözenekli bir süzgeçten boşaltın. Pekmezle birlikte şurup karışımına karıştırın. Küçük bir kapta, matcha tozunu sıcak su ile birleşene kadar karıştırın. Buzlu bardağa matcha, boba ve süt ekleyin. Soğuk servis edin.
Malzemeler:
Yapılışı: 5 adet çileği ezin. Su ile birlikte çileği küçük bir tencereye alın ve kaynayana kadar ısıtın. Isıyı azaltın ve tapyoka nişastasının yarısını ekleyin, 6-8 saniye hızlıca karıştırın, ısıyı kapatın ve bir hamur oluşana kadar tapyoka nişastasının geri kalanını karıştırın. Hamuru tezgaha alın ve pürüzsüz olana kadar yoğurun. Hamuru bir çalışma yüzeyine boşaltın ve pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurun. Hamuru dört eşit parçaya bölün ve her parçayı uzun bir çubuk halinde yuvarlayın ve ardından küçük küpler halinde kesin. Küçük küpleri toplar halinde yuvarlayın ve kaplamak için tapyoka nişastası olan bir kaseye atın. Fazlalığı sallamak için ince gözenekli bir elek içine dökün. Hava geçirmez bir kapta dondurucuda saklayın veya hemen kullanın.
Pişirmek için orta boy bir tencerede suyu orta-yüksek ateşte kaynayana kadar ısıtın, ardından topları suya ekleyin. 30 dakika kaynatın. Isıyı kesin ve incileri 20-25 dakika suda bekletin. Boba incilerini ince gözenekli bir süzgeçten boşaltın. Blender içerisinde su ve çilek blenderdan geçirin. Bir bardağa boba ve buz ekleyin, üzerine süt ekleyin. Çilek püresi ekleyerek soğuk şekilde servis edin. Afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;