Evde Alerji Yapan Nesneler: Evdeki 8 Alerjen!
Alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hem iç mekanda, hem de dış mekanda çeşitli alerjenlere maruz kalabilir. İşte, evde alerjiye sebep olan şeyler ve çözüm önerileri:

Alerjik bünyeye sahip olan kişiler, dışarıdan gelen alerjenlere karşı sürekli tetiktedir. En ufak bir alerjenle temas halinde bile hapşırma, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi semptomlar görülür. Bununla birlikte çok hijyenik olduğu düşünülse bile, evlerde alerjiyi tetikleyecek bazı eşyalar ve noktalar vardır. Bu alerjenlere karşı gerekli önlem alınmazsa, alerji semptomları ilerleyebilir ve kişiyi rahatsız edebilir. 

Evde Alerjiye Neden Olan Noktalar

  1. Saksı Bitkileri

Evde bitki yetiştirmeyi sevenler, saksıda oluşan küflerin tüm eve yayılabileceği çok iyi bilir. Bu küfler evin her yerine yayılırsa, alerjik bünyeye sahip olan kişilerin semptomları kötüleşir. Bunu önlemek için, bitkilerdeki ölü yapraklar sürekli temizlenmeli, saksıların altına tabanlık konulmalı ve çiçekler fazla sulanmamalıdır. Aynı şekilde küf üretme ihtimali yüksek olan bitkiler, bahçe veya balkon gibi açık alanlara taşınmalıdır. 

  1. Halı ve Kilimler

Evde en çok alerji yapan eşyalardan biri de halılardır. Halı ve kilimler, ne kadar temizlense de, zaman içinde toz toplamaya başlar. Toz akarları ve dışkıları, alerjilerinizi tetiklemeye başlar. Bu durumdan korunmak için, halılar sık sık temizlenmeli, süpürmeye ek olarak silinmeli veya yıkamaya verilmelidir. Eğer yıkama ve temizleme imkanınız yoksa, bir süreliğine halıları kaldırmayı düşünebilirsiniz.

  1. Kitaplar

Kitaplar, küçük böceklerin gıdasıdır. Özellikle geniş bir kütüphane veya kitaplığınız varsa, bu alanı temizlemediğiniz toz akarlarının çoğaldığını görebilirsiniz. Ek olarak kitapları, küf sporları ve kitap bitlerinin saklanması için de ideal bir alandır. Bunu önlemek için, kitap kapaklarını düzenli olarak temizleyin veya kitaplarınızı kapalı kutularda saklayın. 

  1. Kapitone Mobilyalar

Kapitone mobilyalar, toz akarlarının en sevdiğini sığınma alanlarından biridir. Bu mobilyalardaki akar oluşumunu önlemek için, mobilyalarınızı düzenli olarak süpürün ve silin. Kumaş olarak yumuşak, sentetik veya deri kumaşları tercih edin. Özellikle deri kumaşlar, daha az alerjiktir. 

  1. Yataklar - Toz Akarları

Yatak, evin en rahat ve en konforlu alanı olarak görülür. Ancak bu durum toz akarları için de geçerlidir. Toz akarlarını yataktan uzak tutmak için, yatak, yastık ve bazalarda kılıf kullanın. Bu kılıfları ve nevresimleri her hafta sıcak suda yıkayın. Yıkanamayan örtüleri kullanmayın. Yatağın yuvarlak köşesine süpürgeyi koyarak tozları çekebilirsiniz.

  1. Evcil Hayvanlar

Evcil hayvanlardan dökülen ölü hücreler, toz ve tüyler havada uçuşarak mobilya ve halılara yapışır. Hayvan kepeği, toz ve polen gibi alerjenler, evcil hayvanlarda toplanabilir. Bu yüzden evcil hayvanınızı yatak odasının dışında tutmaya çalışın. Odaları düzenli olarak süpürün. Evcil hayvanlarınızla oynadıktan sonra ellerinizi yıkayın ve üzerinize bulaşan tüyleri toplayın. 

  1. Duş Başlıkları

Duş başlıklarında zamanla pas oluşumu gözlemlenebilir. Bu pas, küf sporlarından kaynaklanır. Bunu önlemek için, banyoyu temiz ve kuru tutmaya dikkat edin. Fayansları ve gizli alanları temizlik malzemeleri ile temizleyin. Banyodaki her alanı temizledikten sonra, kurulamaya özen gösterin. 

  1. Klima

Klimalar, toz akarları, mantar ve küflerin yuvasıdır. Özellikle klimayı açtıktan sonra hapşırık, tıkanıklık gibi semptomlarınız kötüleşiyorsa, klima temizliğini yapmanın vakti gelmiş demektir. Klimalardaki toz ve küf oluşumunu önlemek için, mutlaka filtre taktırın. Klimanızı düzenli olarak temizleyin. Her sene bakımını yaptırmayı unutmayın.

Evdeki Alerjenlerden Nasıl Kurtuluruz?

  1. Pas tutmuş döşemeleri çıkarın. Pas ve küflü eşyaları temizleyin. Temizlenmiyorsa, yenisiyle değiştirin.
  2. Havada nemi azaltmak için, nem giderici kullanın. 
  3. Camlarınızı temiz tutun. Ahşap storları, kumaş perdelerle değiştirin. 
  4. Yatağınızda akar geçirmez alez kullanın. Kırlent, kilim, perde ve örtüleri düzenli olarak yıkayın. 
  5. Evinizi düzenli olarak hepa filtresi olan elektrikli süpürge ile süpürün ve silin. 
  6. Deri, metal gibi silinmesi kolay olan dekoratif ürünleri tercih edin. 
  7. Bulaşıkları yıkayıp kurulayın. Küflenmiş yiyecekleri, en kısa zamanda dışarıdaki çöp kovasına atın. 
  8. Banyonun duvar, tavan ve fayanslarını düzenli olarak temizleyin. Bozuk muslukları tamir edin. Banyo kapılarını, aksesuarları ve duş başlıklarını kuru tutun.
  9. Kapı arkaları, yatak altları ve köşelerde biriken toz yumaklarını süpürün. 
  10. Evinizi düzenli olarak havalandırın.

Şunlara da göz atın;

  1. Her zaman işinize yarayacak mutfak tüyoları
  2. Duvar küfleri nasıl temizlenir?
  3. Ahşap mobilyalardaki küf nasıl temizlenir?
  4. Mutfak lavabosundaki kötü kokular nasıl giderilir?
  5. Rutubet nasıl önlenir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video